Linkuri accesibilitate

„În capul mesei trebuie să stea educația și medicina”


Eva Gudumac
Eva Gudumac

Un interviu cu Eva Gudumac, academician, doctor habilitat în medicină, profesor universitar.

O însemnătate deosebită trebuie să fie acordată medicinei primare şi acţiunilor de prevenire a îmbolnăvirilor, ceea ce va permite îmbunătăţirea situaţiei în sănătate, este sugestia făcută de Eva Gudumac, academician, doctor habilitat în medicină, profesor universitar.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:10:37 0:00
Link direct


Europa Liberă: Sunteți chirurgul pediatru principal din Moldova, învățați și tinerii că medicina este o vocație, iar grija de pacienți este mai presus de orice, doar că este cunoscută atitudinea cetățenilor față de propria sănătate. Mulți au fost educați să muncească mult, să aibă alte valori decât sănătatea. Moldovenii își fac case mari, sunt în goană după material. De la Dvs. încercăm să aflăm de ce sănătatea nu este o prioritate a națiunii. Mai cu seamă că ați fost deputat în Parlament, ați reușit pe timpul mandatelor Dvs. să promovați idei, să îmbunătățiți legislația în domeniu, chiar dacă despre rezerve nevalorificate încă se vorbește.

Eva Gudumac: „Eu am fost politician pe parcursul a opt ani, dar toată vremea am zis și voi zice pe viitor că partidul meu a fost partidul medicinei. Nu mi-a fost simplu să fiu politician, deoarece, fiind chirurg, iubești să faci ceea ce poți face cu mâna, cu bisturiul, cu mintea. Și în situația respectivă mi-a fost foarte greu să mă încadrez în această echipă a politicienilor, dar, totodată, am fost auzită, am fost susținută și prin urmare am făcut unele lucruri care, cred eu, sunt apreciate de medicii din Republica Moldova. Și eu aș zice că primul pas pe care l-am făcut și cred că este foarte bine și am fost înțeleasă de acei politicieni care lucrau în acea perioadă în Parlament copiii se considerau copii până la vârsta de 16 ani. Prin urmare, cei de la 16 până la 18 ani erau în vânt. De aceea, prin intermediul guvernării din acea vreme, am putut să legiferăm și copiii se află de la 0 până la 18 ani sub egida medicilor. Asta este foarte important. Desigur, nu putem să ne comparăm cu alte țări unde sunt până la 23 de ani, dar de acum asta este foarte bine. Cu echipe de mari profesioniști din republică, profesori, academicieni plecam în diverse raioane și sate, consultam pacienții, îi selectam pentru tratamente și ca urmare aceasta era o muncă enormă, dar era o muncă de folos pentru toată populația. Acea echipă de cinci medici care eram atunci în Parlamentul Republicii Moldova eram înțeleși, eram susținuți, eram respectați și propunerile care veneau din partea noastră erau susținute și dă, Doamne, ca și pe viitor politicienii care vor fi vor aprecia sănătatea, deoarece, dacă nu-i sănătate, nu-i nici economia țării, eu cred că aceasta va duce la un lucru bun.”

Europa Liberă: Guvernările mai toate spun că acordă prioritate sănătății și că elaborează mai multe politici, dar atunci când discuți cu omul simplu, îl vezi că e mai degrabă necăjit și pune în prim-plan suferința lui și zice că cei de la putere au uitat că trebuie să aibă grijă ca să existe o societate sănătoasă. De ce lumea nu recâștigă încrederea că ce se face e în binele cetățeanului?

Eva Gudumac: „Chiar atunci când eram în Parlament eu am zis că în capul mesei trebuie să stea educația și medicina. Dacă nu vor fi aceste două lucruri, atunci desigur nu va fi educație și nu va fi nici sănătate. Avem un fond de aur de medici în Republica Moldova. Nu vreau să mă refer la toți, dar numai să-l luăm pe academicianul Gheorghe Ghidirim, care a salvat zeci și sute de vieți și a intervenit atunci când persoanele deja nu mai aveau nicio nădejde că vor supraviețui și le-a salvat. Și nu doar el, ci și academicianul Hotineanu, și profesorul Guțu. Eu vorbesc despre chirurgi, deoarece cunosc munca lor, și știu ce ei fac; fac lucruri care într-adevăr sunt supraomenești. De atâta ar trebui ca oamenii să cunoască, nu să intre pe internet și să se uite că, iată, Turcia nu știu ce tratează, altă țară nu știu ce tratează de zeci de mii, că avem persoane care s-au dus din țară, au dus banii din țară, care 50 de mii de euro, care mai mult, dar s-au întors și se tratează mai departe la noi.”

Eva Gudumac
Eva Gudumac

Europa Liberă: Ce sfaturi aveți pentru cel care alege mai degrabă să rămână acasă decât să meargă la spital?

Eva Gudumac: „Trebuie să aibă îndrăzneală să meargă la medic, să-l consulte medicul. Nu chiar fiecare medic are acea atitudine proastă sau să nu vrea să-l primească. Eu primesc toți pacienții. Și chiar dacă au rămas puțini medici în Republica Moldova, chiar dacă este un exod foarte mare al medicilor de la noi în alte țări, unde nu știu câți bani câștigi, dar eu socot că nu banii ne fac; noi am știut la ce am venit în medicină, am știut că salariul va fi mic, am știut că câteodată patologia ne va depăși, am știut că vom avea și situații când nu vom putea reuși să salvăm viața pacientului, dar noi ne-am asumat această răspundere, am dat un jurământ și noi trebuie să respectăm acest jurământ. Și chiar dacă la o anumită etapă nu suntem înțeleși de pacienți, totuși, dacă avem o conlucrare mai bună cu pacientul, dacă pacientul va fi mai înțelegător sau părinții pacientului vor fi mai înțelegători, eu cred că și succesele și valoarea medicilor din Republica Moldova, prestigiul lor va fi mai mare. La noi foarte mult a scăzut natalitatea, din an în an, ba cu o mie de copii s-au născut mai puțin, ba cu două mii de copii.”

Europa Liberă: Pentru că genofondul a plecat la muncă în străinătate.

Eva Gudumac: „Da, a plecat… Și chiar în satul meu s-a născut un singur copil într-un an întreg. Desigur că numărul populației este foarte mic în Republica Moldova; marea majoritate au rămas fără întreținători, cerințele lor sunt destul de mari. Fiecare dorește așa, cum vine la medic, să-i dea sănătate. Sănătatea nu se cumpără, nu-i posibil; sănătatea trebuie păstrată. La noi desigur nimeni nu vrea să lucreze la periferie, la sate. La sate noi nu avem medici, chiar nici asistente medicale nu avem, deoarece nu vor să plece în sate. Copiii care au absolvit Universitatea de Medicină unde primesc niște cunoștințe destul de profunde, eu aș zice, că eu tot aici am învățat, dar aceste persoane caută un loc poate mai cald, cu un salariu mare și uită care pământ le-a crescut. Ei pleacă pentru a căuta o viață mai bună. Și profesoara mea, și noi toți, profesorii, am avut ocazia să plecăm în alte țări, dar acest pământ ne-a născut, acest pământ ne-a crescut și noi aici rămânem.”

Europa Liberă: Dar o reformă veritabilă în domeniul sănătății ce ar însemna? Știți că s-a vorbit și despre regionalizarea spitalelor, s-a făcut un pas, după care s-a retras acea lege…

Eva Gudumac: „Desigur că noi ne-am străduit și academicianul Testemițanu tot timpul a dorit să apropie medicina, sănătatea s-o apropie de om, de omul de la țară, ceea ce a făcut foarte corect, dar atunci se nășteau un milion 300 de copii, iar acum se nasc mai puțin de 700 de mii de copii în Republica Moldova. Avem îmbătrânirea populației, au rămas satele pustii și atunci când noi păstrăm un spital pentru un număr redus de persoane, desigur că asta este foarte costisitor pentru țară. Și în afară de aceasta chiar kilometrii noștri care îi avem în Republica Moldova, Urgența pe care o avem acum, mașini pentru Urgență de a transporta copiii și adulții dintr-un sat la raion, desigur asta ar face ca în aceste centre, de pildă, Soroca sau Edineț, sau mai știu eu care, să se acumuleze toată aparatura cea mai sofisticată, specialiștii care sunt într-adevăr buni, desigur că asta ar duce la o îmbunătățire a asistenței medicale din Republica Moldova și această reformă ar fi înțeleasă de populație, dar noi vrem ca să vină la noi acasă. Însă asta este imposibil, este foarte scump ca să vină la noi acasă, deoarece nu poți să umbli cu aparatele de tomografie computer, cu rezonanță radiomagnetică etc. Noi trebuie să mulțumim că în Republica Moldova a apărut foarte multă tehnică medicală care ne permite și ne ajută să punem diagnosticul corect. Dar care este problema? Noi punem diagnosticul, noi cheltuim, facem RMN, TC și persoana vizată își ia documentele respective și pleacă în altă țară ca să-i acorde acolo ajutor. Adică, încrederea lui este până atunci cât l-am investigat și i-am stabilit diagnosticul, dar în continuare spune: „eu mă duc mai departe și acolo o să mă tratez…”. Adică, aceste cheltuieli enorme, pe care le facem la etapa de diagnosticare, desigur ele ar trebui să fie încununate și cu ajutorul medical pe care ar trebui să-l acordăm și pe care suntem în stare să-l facem”.

Europa Liberă: Dacă ați fi la guvernare, pe ce aspecte ați pune accent prioritar?

Eva Gudumac: „Dacă aș fi la guvernare, aș pune primul accent pe cadrele medicale. Al doilea, aș pune accent pe sănătatea mamei și copilului, deoarece de sănătatea mamei depinde sănătatea copilului, iar de sănătatea copilului acesta va depinde sănătatea viitorului. Noi putem să facem foarte multe reforme, dar dacă nu ne vom opri la prima generație, adică începând de la copil, începând de la mamă, noi departe nu vom ajunge. Copilul este sub ocrotirea statului, statul răspunde de copil, și dacă statul răspunde de copil, atunci ei trebuie să găsească și eu cred că găsesc ei resursele financiare. Ele trebuie să fie într-adevăr foarte mari pentru ca să păstrăm sănătatea unui copil. Un copil foarte mult cere din punctul de vedere al alimentației sănătoase, al profilaxiei patologiilor, dar și o mamă sănătoasă care ar avea posibilitatea să-l alimenteze la sân, să nu începem a da diferite amestecuri, fiindcă odată cu laptele mamei copilul primește celulele stem. Adică îi dă ceva prețios, ceva care îi întărește sănătatea copilului.”

Europa Liberă: Acum a fost adoptat de către deputați bugetul pentru anul 2018 și s-au îndreptat foarte multe critici la adresa parlamentarilor că, totuși, nu au contribuit ca să facă să fie mai mare bugetul pentru domeniul sănătății.

Eva Gudumac: „Atunci când eram în Parlament, tot se făcea anual bugetul. Orice buget se rectifică mai departe, se vede unde s-au scăpat unele gafe și el tot timpul se corectează, se ajustează la acele posibilități și la acele nevoi pe care le are populația. Marea majoritate a parlamentarilor sau o parte din parlamentari sau o parte din acei care se află la Guvern totuși se străduiesc și înțeleg că fără copii Republica Moldova nu are viitor.”

Europa Liberă: Dar fără investițiile străine, domeniul sănătății ar fi arătat mai prost?

Eva Gudumac: „Noi activăm pe o parte din investițiile străine. Ar fi foarte bine să avem mai multe granturi, ca să nu întoarcem acești bani, de aceea eu cred că acele negocieri care poate vor fi făcute la nivel de Guvern vor permite de a aduce mai multe granturi, iar asta va permite de a aduce mai mult utilaj și prin urmare de a aduce mai multă sănătate în Republica Moldova.”

XS
SM
MD
LG