Ministerul Educației a făcut un regulament de organizare și funcționare a grupelor cu program prelungit. Potrivit documentului, fiecare grupă sau clasă cu program prelungit va avea cel puțin 25 de elevi și cel mult 30. Înscrierea elevilor se va face în perioadă 1 – 15 septembrie, prin ordinul directorului școlii, la solicitarea părinților.
Prețul acestui serviciu poate varia în funcție de vechimea în muncă a cadrului didactic, dar nu poate depăși 634 de lei pentru șase ore, precum și în funcție de numărul de copii.
Plățile ar trebui să fie gestionate „doar prin contul trezorerial al instituției”, iar directorul școlii ar trebui să desemneze o persoană responsabilă de evidența încasărilor și utilizarea banilor.
La sfârșitul lunii ianuarie, Comisia pentru Situație Excepționale a anulat decizia comisiei similare din Chișinău prin care municipalitatea a decis că grupele cu program prelungit vor fi achitate de părinți, câte 360 de lei lunar pentru trei ore și 690 de lei pentru șase ore.
- Te-ar putea interesa și: Comisia pentru Situații Excepționale anulează deciziile comisiei din Chișinău
Activitatea grupelor cu program prelungit în școlile din Chișinău, finanțată până atunci de primărie, a fost sistată din 1 ianuarie 2024, autoritățile municipale invocând că nu au bani pentru acest serviciu. Potrivit CSE Chișinău, în ultimii ani, povara financiară asupra bugetului municipal depășește 1,3 miliarde de lei și ar fi cauzată de „diverse decizii privind delegarea competențelor financiare suplimentare de către stat, fără a se aloca și resursele financiare necesare”.
Pe de altă parte, partidul de guvernământ PAS a acuzat primarul capitalei, Ion Ceban, că ar refuza să mai finanțeze grupele cu program prelungit din cauza creditelor accesate înainte de alegerile locale din noiembrie 2023.
### Vezi și... ### Fără program prelungit în școlile din Chișinău. Părinți și consilieri PAS au protestat la primărie