Linkuri accesibilitate

Comisia pentru Situații Excepționale anulează deciziile comisiei din Chișinău


Starea de urgență în Republica Moldova a expirat la sfârșitul anului trecut și nu a fost prelungită. Imagine de la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 4 octombrie 2023.
Starea de urgență în Republica Moldova a expirat la sfârșitul anului trecut și nu a fost prelungită. Imagine de la ședința Comisiei pentru Situații Excepționale (CSE) din 4 octombrie 2023.

Comisia pentru Situații Excepționale va declara nule deciziile comisiilor excepționale locale întrucât R. Moldova nu mai este în stare de urgență. Va fi anulată inclusiv decizia privind „situația excepțională în educație” din Chișinău, a spus Europei Libere ministrul Educației, Dan Perciun.

Actualizare 12:40. Comisia pentru Situații Excepționale a anulat ultimele decizii ale CSE Chișinău. Astfel, șeful Direcției municipale Educație, Andrei Pavaloi, este demis conform ordinului ministrului Educației, iar taxele instituite pentru grupele cu program prelungit și concedierea unor asistenți personali se declară ilegale. Anunțul a fost făcut de Perciun după ședința Guvernului. Purtătoarea de cuvânt a primarului capitalei, Ion Ceban, a calificat acțiunea drept o „imixtiune în treburile administrațiilor publice locale”.


În podcastul video „Pe Agendă” de la Europa Liberă, Perciun a declarat că, miercuri, 31 ianuarie, se va întruni Comisia pentru Situații Excepționale a R. Moldova și va constata nulitatea deciziilor adoptate de către comisiile situații excepționale la nivel local.

Ministrul a explicat că legislația spune că aceste comisii pot activa atunci când este declarată stare de urgență, sunt cataclisme sau dezastre naturale. „Noi am ieșit din stare de urgență”, a punctat Perciun.

În R. Moldova starea de urgență s-a încheiat pe 31 decembrie 2023, după aproape 3 ani. Inițial a fost instituită din cauza pandemiei de coronavirus și a fost ulterior prelungită de mai multe ori în legătură cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei.

Fără „puteri excepționale” în Chișinău

Și deciziile recente ale Comisiei Situații Excepționale din Chișinău vor fi anulate.

Pe 25 ianuarie, Comisia pentru Situații Excepționale a municipiului Chișinău a instituit, situație excepțională în educație și a declarat ilegal ordinul prin care ministerul Educație îl concediază pe Andrei Pavaloi din funcția de șef al Direcției Educație din Chișinău, pentru că a fost numit cu încălcarea Codului Educației, adică fără concurs, printr-o dispoziție a primarului Ion Ceban.

Tot printr-o decizie a Comisiei pentru Situații Excepționale, municipalitatea a decis că grupele cu program prelungit pentru elevii claselor primare vor fi achitate de părinți, și din bugetul local, ca anterior.

Te-ar putea interesa și: Primăria Chișinău cere în instanță jumătate de miliard de lei de la Guvern

Ministrul Educației susține că decizia comisiei excepționale din Chișinău reprezintă o „depășire vădită a atribuțiilor” pentru că „nu are un asemenea mandat de principiu”.

„Vă dați seama că mâine se poate trezi o primărie și decide printr-o decizie a unei comisii locale pentru situații excepționale să nu plătească taxe la bugetul de stat”, a exemplificat Perciun.

Mai mult, el afirmă că autoritățile centrale vor „examina dacă cei care au adoptat decizia sunt pasibili de răspundere contravențională”.

„Situație conflictuală” la Râșcani

Potrivit prevederilor Codului Educației încă din anul 2014, șefii direcțiilor de învățământ din municipii și din raioane trebuie să fie angajați prin concurs, pentru un mandat de cel mult 4 ani. În cele mai multe cazuri, însă, această regulă nu a fost respectată și majoritatea șefilor de direcții au fost numiți de autoritățile locale pentru o perioadă nedeterminată, iar Ministerul Educației a insistat ca ei să fie demiși și să fie organizate concursuri.

Perciun spune că doar în municipiul Chișinău și în raionul Râșcani există „o situație mai dificilă, mai conflictuală”, unde deciziile ministerului au fost anulate de comisiile excepționale locale.

„Râșcani s-a inspirat de la Chișinău, a copiat textul mot-a-mot și l-a adoptat”, afirmă Perciun.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG