Linkuri accesibilitate

80% din șefii de direcții educație din raioane vor fi demiși. Cine își va păstra postul? 


În imagine mai mulți șefi ai Direcțiilor Educație la o întâlnire de lucru la Ministerul Educației, septembrie 2022.
În imagine mai mulți șefi ai Direcțiilor Educație la o întâlnire de lucru la Ministerul Educației, septembrie 2022.

Din cele 34 de raioane plus municipiul Chișinău, doar în șapte consilii raionale șefii direcțiilor de învățământ vor rămâne în funcții. Este vorba de Taraclia, Călărași, Florești, Criuleni, Fălești, Strășeni și Leova, potrivit datelor Ministerului Educației oferite Europei Libere.  

Șefa direcției juridice de la Ministerul Educației, Rodica Brăguța, a precizat pentru Europa Liberă că doar cele șapte consiliile raionale au organizat concursuri pentru funcțiile de șefi de direcție de învățământ și au angajat câștigătorii pe un termen de 4 ani, așa cum prevede Codul Educației.

Articolul 48 (4) din Codul Educației: Conducătorul organului local de specialitate în domeniul învățământului este desemnat prin concurs, organizat în baza regulamentului aprobat de Ministerul Educației și Cercetării, și numit în funcție, pentru un termen de 4 ani, prin decizia autorității administrației publice locale de nivelul al doilea. Una și aceeași persoană nu poate deține funcția de conducător al organului local de specialitate în domeniul învățământului mai mult de 8 ani, indiferent de întreruperile din activitate.


În celelalte raioane și municipii, șefii de direcții educației fie au fost numiți fără concurs, fie au fost angajați pe o perioadă nedeterminată și urmează să fie concediați. În decurs de jumătate de an, urmează să fie organizate concursuri pentru funcțiile care vor rămâne vacante.

„Sperăm mult ca aceste concursuri să nu fie tergiversate, sperăm să se mobilizeze consiliile raionale și municipale. Pe durata desfășurării concursurilor, ministerul va numi șefi interimari”, a spus Rodica Brăguța.

Reprezentanta Ministerului Educației susține că, în cazul în care unii funcționari vor contesta demisiile în instanță, juriștii ministerului vor face referire la Codul Educației.

„Credem că nu vom avea probleme din punctul de vedere al temeiului încetării raporturilor de muncă, suntem asigurați cu o normă legală, care vine să îi pună în situație de egalitate pe toți șefii de direcție. Noi cerem să fie respectată legea și să fie emise în termen de către consiliile raionale și municipale ordinele de demisie”, a spus șefa direcției juridice de la Ministerul Educației.

Șefă de direcție: „Mă pregătesc moral să plec”

Valentina Tonu se numără printre cei 28 de șefi de direcție educație care vor fi demiși. Ea a condus Direcția Educație Hâncești timp de 16 ani și spune că se va conforma deciziei Ministerului Educației, deși are anumite rezerve.

Valentina Tonu, șefa direcției Educație Hîncești
Valentina Tonu, șefa direcției Educație Hîncești

Ea spune că șefii de direcții de educație au și statut de funcționar public și, potrivit legii funcționarului public, pot fi demiși doar de angajatorii lor – consiliile raionale sau municipale.

„Temerea mea este că lucrurile sunt grăbite și s-ar putea crea unele probleme. Mă refer la legalitatea eliberării unui șef de direcție și desemnarea unei persoane care ar asigura interimatul. Noi avem angajator, avem cadru legal în baza căruia am fost angajați și nu știu de ce se face abstracție de această lege, noi oricum suntem funcționari publici”, a spus Europei Libere Valentina Tonu.

Ea susține că, după ce își va depune mandatul, va preda două zile pe săptămână limba și literatura română la Liceul „Mihail Sadoveanu” din Hâncești. „În circulara Ministerului Educației este menționat că ultima zi de muncă este 26 ianuarie. Eu mă pregătesc moral să plec la 26 ianuarie. În rest, mă simt ca un om inutil deja. Pur și simplu, încerc să-mi gestionez emoțiile, frustrările, dar în același timp recunosc, nu suntem oameni de neînlocuit”, spune Valentina Tonu.

Fost șef de direcție: „Este o decizie politică”

În raionul Leova, funcția de șef de direcție educație nu va rămâne vacantă. Anul trecut, în luna martie, s-a desfășurat un concurs și a fost numită, prin decizia consiliului raional, Aliona Carafizi. Predecesorul ei, Alexandru Gospodinov, a deținut această funcție timp de 13 ani.

Alexandru Gospodinov, fostul șef al direcției Educație Leova
Alexandru Gospodinov, fostul șef al direcției Educație Leova

„Referitor la decizia Ministerului Educației, se bat cap în cap niște acte normative. Este Codul Educației și este legea funcționarului public, care reglementează atribuțiile funcționarului public de conducere. Trebuie să mai meditez ca să mă expun, dar consider că este o decizie 70-80 procente politică, pentru a pune în funcție oameni devotați guvernării”, a spus Europei Libere fostul șef al Direcției Educație Leova, Alexandru Gospodinov.

Acum două zile, Ministerul Educației a emis o circulară prin care a solicitat consiliilor raionale și municipale să înceteze contractele cu șefii direcțiilor educație care se află în funcție contrar prevederilor Codului Educației.

„Prevederile privind angajarea prin concurs pentru un mandat de 4 ani a șefilor direcțiilor de învățământ datează din 2014, când a fost adoptat Codul Educației. În prezent, ministerul nu face altceva decât să implementeze aceste prevederi și să se asigure că legea este egală pentru toți”, a explicat ministrul Educației, Dan Perciun.

Pe 26 ianuarie expiră termenul de 45 de zile după care, potrivit deciziei Curții Constituționale, urmează să fie demiși șefii de direcție care nu au fost numiți conform Codului Educației.

Sesizată, anul trecut, de deputații de opoziție Gaik Vartanean, Vlad Batrîncea, Adrian Lebedinschi și Grigore Novac, Curtea Constituțională a lăsat în vigoare modificările la Codul Educației, adoptate de Parlament în august 2023.

Amendatul adoptat atunci, la propunerea PAS, prevede că toți șefii de direcții educație care nu au fost numiți prin concurs sau au fost angajați pe o perioadă nedeterminată trebuie să fie concediați. Până la numirea unui nou șef, interimarul va fi asigurat de minister.

  • 16x9 Image

    Liuba Maxim

    Sunt îndrăgostită de drumeții la munte și de televiziune, domeniu în care am lucrat aproximativ 8 ani. Din 2022 fac parte din echipa Europei Libere Moldova, unde scriu despre educație și spun poveștile oamenilor care au curajul să-și depășească limitele.

XS
SM
MD
LG