Guvernul a aprobat miercuri, 29 decembrie, auditul extern, care va evalua datoria istorică a companiei Moldovagaz față de concernul rus Gazprom, un audit convenit odată cu semnarea, la sfârșitul lunii octombrie, a noului acord pe cinci ani privind livrarea de gaze.
Gazprom spune că suma acestei datorii, acumulată pe malul drept, se ridică, cu tot cu penalitățile pentru neplată, la 709 milioane de dolari, dar Chișinăul crede că suma e mai mică și a insistat mai întâi pe verificarea ei de către o companie internațională independentă.
Organizarea audit-ului (selectarea firmei) revine Agenției Proprietăți Publice, a mai decis executivul, care a precizat că întreg procesul de verificare va fi finanțat din Fondul de Rezervă al Guvernului.
Centrul Național Anticorupție, care a analizat legea în baza căreia se va organiza audit-ul, a dat tot miercuri publicității un raport critic, care atrage atenția că textul este neclar în puncte esențiale, ceea ce ar putea crea premizele pentru decizii arbitrare sau acte de corupție, relatează Agora.md.
În primul rând, CNA atrage atenția că legea nu stabilește exact entitățile care vor face subiectul audit-ului, fiind definite ambigu drept „factori finali”. CNA critică și termenii vagi în care sunt descrise criteriile care vor sta la baza selectării firmei ce va face auditul datoriei.
Într-un interviu cu Europa Liberă, Sergiu Tofilat, expert în domeniul energetic avertizează că termenul dat pentru încheierea auditului extern, mai 2022, este mult prea scurt pentru o problemă atât de complexă: „ Termenul fixat în protocol, 1 mai 2022, este un termen foarte scurt pentru un volum atât de mare de lucru și noi am recomandat (...) - termenul trebuie prelungit cel puțin până la sfârșitul anului 2022 și lucrul acesta trebuie făcut la un alt nivel, în cadrul Comisiei mixte interguvernamentale moldo-ruse”.
Tot Sergiu Tofilat critică faptul că actuala putere a decis ca activitatea companiilor din domeniul energetic, inclusiv Moldovagaz, să fie examinată separat de Curtea de Conturi – ori acest audit este cel care ar putea explica de fapt sursa datoriei istorice față de Gazprom.
„Suma pe care o pretinde Gazprom-ul acum de 709 milioane dolari a fost creată artificial. De fapt, dacă analizăm toate fraudele și încălcările care au avut loc, inclusiv favorizate de Gazprom, datoria nu există, de fapt, Gazprom încă ne va fi dator” spune Sergiu Tofilat în interviul cu Europa Liberă.