În pregătirea de noi negocieri ale guvernului moldovean cu concernul rus de stat Gazprom despre datoriile la gaze ale consumatorilor de pe malul drept al Nistrului, Curtea de Conturi va face un audit al datoriilor la principalii datornici de stat.
O hotărâre aprobată joi de majoritatea parlamentară prevede controale la mai multe societăți unde statul are acțiuni. Nu este chiar auditul datoriilor despre care guvernul s-a înțeles în octombrie cu Gazprom că trebuie făcut în prima parte a anului 2022. Pentru acela, trebuie selectată de comun acord o firmă independentă. Dar, între timp, Chișinăul încearcă să-și fortifice poziție prin propriile controale.
Fiind o instituție de auditare a cheltuielilor publice, curtea de conturi moldoveană nu poate verifica decât companii private cu capital majoritar de stat. Soluția pe care s-a gândit majoritatea parlamentară PAS s-o aplice în acest caz, în care vrea să afle dacă, de pildă, o companie ca Moldovagaz, în care acționarul majoritar este Gazprom-ul rusesc, iar guvernul nu deține decât 30 la sută din acțiuni, a efectuat corect de-a lungul anilor investițiile și cheltuielile, mai ales pe cele incluse ulterior în tarif, e o lege specială care să-i permită curții de conturi intervenția, la fel să oblige compania să-i pună la dispoziție acesteia datele sale contabile.
Deși a susținut în timpul votului ideea majorității, opoziția este însă de părerea că auditul are șanse mai mari de eșec decât de reușită, tocmai din motivul că se va lovi de refuzul unor acționari majoritari externi, cum este de exemplu Gazprom. Vladimir Voronin a numit, astfel, ideea formațiunii majoritare din parlament o simplă „pierdere de timp”:
„Toată ideea acesta o să se termine cu nimic. Aici sunt trei participanți: Moldovagaz, Gazprom și Transnistria. Dacă cineva din ei spune – mergeți de aici! și nu o să permită, va fi doar un segment auditat, nu integral. De aceea, nu pierdeți timpul cu auditul, Curtea de Conturi nu a făcut niciodată niciun folos pentru țară. Adresați-vă organelor procuraturii! ”, a spus parlamentarul, în timp ce colegii lui de fracțiune au atras, de asemenea, atenția la faptul că agenția pentru reglementări în energetică, instituția care fixează în R. Moldova tarifele, aprobă și cheltuielile incluse în acestea, prin urmare nu este limpede cum va fi, ulterior controlului, divizată responsabilitatea între cei doi subiecți.
E o lege specială care obligă companiile să ofere acces, deci, dacă ar exista un astfel de refuz, s-ar încălca legea
Radu Marian, parlamentarul PAS care a pregătit și prezentat ideea în plenul parlamentului, spune, pe de altă parte, că este genul de dificultăți pe care formațiunea sa tocmai le-a anticipat, atunci când a mers pe calea unei legi speciale adoptate de parlament: „E o lege specială care obligă companiile să ofere acces, deci, dacă ar exista un astfel de refuz, s-ar încălca legea. Scopul e să înțelegem dacă aceste cheltuieli și investiții, eventual incluse în tarif, au fost conforme. Dar acest audit public este ceva diferit decât auditul agreat în cadrul protocolului (moldo-rus) - să nu existe confuzia asta. Auditul internațional va fi efectuat de o companie internațională care va contractată de guvern. ”
Celălalt audit, la care face referire parlamentarul și care nu a început deocamdată, este legat de o datorie istorică estimată de furnizorul rus, împreună cu penalități, la o sumă imensă de peste 700 de milioane de dolari și pe care guvernul și compania rusă controlată de stat Gazprom s-au înțeles s-o supună unui audit extern independent până în luna mai a anului 2022.
Înțelegerea a făcut parte din discuțiile din cadrul recentei crize a gazelor, izbucnită anul acesta, cu puțin timp înainte de începutul sezonului rece, și aplanată la sfârșit de octombrie prin semnarea unui nou acord pe cinci ani cu Gazprom, dar în care de la Bruxelles Rusia a fost acuzată că aplică „arma energetică” împotriva „noii guvernări pro-reformatoare de la Chișinău’. Dubiile experților energetici de la Chișinău legate de legalitatea acestei datorii, formulate de exemplu într-un studiu din 2019 lansat sub auspiciile organizației Watchdog, se rezumă la ideea că întreprinderea Moldovagaz ar fi fost administrată fraudulos, vreme de decenii, iar acest lucru s-ar fi întâmplat cu acordul tacit al acționarilor din Rusia.