Guvernul suspendă activitatea a trei companii din R. Moldova care livrau piese de avion în Rusia

O investigație a Europei Libere arăta, în 2023, că trei companii din R. Moldova au vândut, în 2022 – 2023, unor companii aeriene din Federația Rusă componente pentru avioane în valoare de circa 15 milioane de dolari.

Consiliul pentru promovarea proiectelor investiționale, din care fac parte mai mulți membri ai Guvernului, a suspendat activitatea a trei companii moldovenești despre care Europa Liberă a scris că au intermediat vânzări de piese de avion în Rusia, în ciuda sancțiunilor internaționale.

Membrii Consiliului au decis să aplice clauza privind schimbarea controlului și suspendarea activității pentru companiile Airrock Solutions, Maxjet Service și Aerostage Services.

În procesul verbal al unei ședințe din 7 august a Comisiei conduse de premierul Dorin Recean, domeniul de activitate al celor trei firme este încadrat la „producerea, exportul, re-exportul, importul armamentelor, al munițiilor și al echipamentelor militare, a produselor, tehnologiilor şi serviciilor care pot fi utilizate la fabricarea şi folosirea de arme nucleare, chimice, biologice şi de rachete”, ceea ce permite o asemenea intervenție și suspendarea activității lor.

Pe 12 iunie, Statele Unite au anunțat că impun sancțiuni împotriva acestor trei companii.

În ianuarie, Europa Liberă a scris că firmele au intermediat vânzări de piese de avion în Federația Rusă de cel puțin 15 milioane de dolari, în anii 2022 și 2023.

Acest lucru a fost posibil pentru că R. Moldova nu a aderat la regimul de sancțiuni anti-ruse în domeniul aviației, pe care Uniunea Europeană l-a adoptat ca răspuns la invazia rusească la scară largă în Ucraina, în 2022.

UE a spus atunci Europei Libere că este „îngrijorată” de relatările despre eludarea sancțiunilor și că guvernul de la Chișinău ar trebui să ia măsuri.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te