S7 Engineering a fost vizată într-o investigație a Europei Libere. Compania a cumpărat, pe parcursul anilor 2022-2023, piese pentru avioane în valoare de circa 1,5 milioane de dolari de la trei firme moldovene.
Acest lucru a fost posibil pentru că R. Moldova nu a aderat la regimul de sancțiuni în domeniul aviației pe care Uniunea Europeană l-a adoptat ca răspuns la invazia rusească la scară largă în Ucraina, în 2022.
- Te-ar putea interesa și: Companii moldovene au livrat piese de avion în Rusia, în ciuda sancțiunilor occidentale
S7 Engineering face parte din grupul de companii S7, fondat de rușii Vladislav și Natalia Filev. Potrivit site-ului companiei, ea oferă servicii de întreținere a aeronavelor fabricate în Occident și are peste 2600 de angajați.
Compania rusă a fost inclusă pe lista de sancțiuni vineri, 23 februarie, în ajunul împlinirii a doi ani de la invazia Federației Ruse în Ucraina.
Pe lista noilor sancționați de SUA se află și doi moldoveni. Unul este deputata partidului lichidat „Șor”, Marina Tauber, sancționată, conform ambasadei SUA la Chișinău, pentru „facilitarea încercărilor oligarhului fugar condamnat, Ilan Șor, de a submina procesele electorale din Moldova în interesele Kremlinului prin cumpărarea ilegală de voturi”.
Al doilea moldovean sancționat este omul de afaceri în vârstă de 62 de ani Valerii Copeichin, cu reședința în țara africană Uganda, cunoscut inclusiv pentru comerțul cu arme și aflat deja pe lista de sancțiuni a Ucrainei. El a fost trecut pe listă, potrivit documentelor guvernamentale americane, pentru că „a operat sau operează într-un sector al economiei Federației Ruse de natură să susțină baza militar-industrială a Rusiei”.