Guvernul vrea să elimine toate avantajele de care se bucură foștii președinți ai țării, acordate în 2016 - birouri, asistenți personali, mașini de serviciu. Afectat va fi numai fostul președinte Nicoale Timofti, restul se bucură de avantaje acordate în baza unor legi mai vechi, iar economia la bugetul de stat va fi de aproximativ jumătate de milion de lei, a anunțat la finele săptămânii trecute secretarul general al Guvernului, Andrei Spînu, Intenția este analizată de Vasile Botnaru în dialog cu directorul executiv al Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, Igor Boțan:
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Cum citiți Dvs mesajul autorităților care, iată, retrag privilegiile foștilor președinți, având probabil de gând să nu se oprească aici. Ce-i asta? O economie reală sau o notă dată guvernărilor precedente care în 28 de ani mare lucru nu au reușit, așa zic unii?
Igor Boțan: „Nu cred că există aici vreo enigmă, ceea ce face guvernul Maiei Sandu se înscrie într-o anumită logică și ea ne spune următoarele lucruri: în primul rând, guvernul Maiei Sandu a anunțat de la bun început că va face o inventariere a moștenirii pe care a lăsat-o PD, având în vedere aceste cadouri preelectorale din 2018, care au fost făcute ca pe bandă rulată și din cornul abundenței. Al doilea lucru care se citește foarte clar este că guvernul Maiei Sandu trebuie să facă economii, pentru că PD a lăsat o gaură în buget de aproximativ 3 miliarde de lei, mă refer la deficitul bugetar care nu a avut și surse de acoperire. Acum, iată, a ajuns în acest proces de inventariere să economisească și o jumătate de milion de lei, ceea ce revenea potrivit legii din 2016, adoptată iarăși de majoritatea PD și care îi făcea domnului președinte Nicolae Timofti un anumit serviciu, adică îi oferea un spațiu, un asistent și automobil pentru necesitățile domniei sale.”
Europa Liberă: Și Voronin?
Igor Boțan: „Am văzut reacția domnului Voronin, având în vedere că în anul 2001, la foarte puțin timp după preluarea puterii totale în Republica Moldova, anume Partidul Comuniștilor a refuzat anumite garanții pentru activitatea șefului statului, iar acum, de fapt, guvernul Maiei Sandu revine la normele care au fost stabilite în 2001. Am văzut reacția domnului Voronin, reacția domniei sale a fost una, să spunem așa, de susținere, deși nu susține guvernul doamnei Maia Sandu, dar această acțiune la care vă referiți Dvs. am văzut că o susține.”
Europa Liberă: Și este vorba numai de bani sau este vorba, totuși, și de o anumită sugestie - că nu mai tolerează o castă?
Igor Boțan: „Nu încape îndoială că există și cea de-a doua motivație la care vă referiți Dvs., pentru că în dezbateri în cadrul Guvernului, pe 30 august, s-a menționat că toți cetățenii Republicii Moldova trebuie să beneficieze în mod egal de anumite privilegii pe care le oferă statul. Deci a fost și această notiță în dezbaterile pe marginea proiectului, dar eu cred că nu trebuie exagerată, deși sigur că există spațiu pentru tot felul de discuții. Ne amintim că în decembrie 2016, cu doar 2 săptămâni înainte de expirarea mandatului de intrare în funcție a domnului Igor Dodon, au fost adoptate aceste amendamente la legi, iar domnul președinte Nicolae Timofti și-a cerut scuze de la președintele de atunci al PD, Vlad Plahotniuc, chiar cu o zi înainte de intrarea în vigoare a acestor modificări. Au existat speculații că ar fi vorba de un fel de târg între domnul președinte Timofti și PD. Adică anumite beneficii în schimbul scuzelor publice aduse de șeful statului. Domnul Timofti într-un interviu pentru un ziar a menționat atunci că a fost indus în eroare de către oameni apropiați domniei sale și că toată acea istorie cu presiuni asupra membrilor familiei sale s-au dovedit a fi un fals.
Au existat speculații că ar fi vorba de un fel de târg între domnul președinte Timofti și PD...
În aceste circumstanțe el și-a cerut scuze și așa a coincis că PD i-a oferit acest privilegiu de a avea un spațiu pentru tot felul de întruniri publice, de a avea un asistent și de a avea mașină la scară. Iată că în situația în care s-a pomenit guvernul Maiei Sandu, în condițiile acestei inventarieri și a căutării mijloacelor pentru a acoperi această gaură în buget, mă refer la gaura care a fost prevăzută prin legea bugetului, iată că recurge și la astfel de economisiri care sunt relativ mici”.
Europa Liberă: Tocmai din această cauză guvernul ar trebui, dacă a spus „a”, să spună și „b”, și „c”. Să ne uităm, de exemplu, la Noua Democrație, partidul din Grecia care a plafonat pensiile speciale, de exemplu...
Igor Boțan: „Da, este vorba despre o abordare și cred că la această abordare se va reveni. Am văzut dezbateri pe marginea politicii bugetare, urmează să fie format bugetul pentru anul viitor. Eu cred că toate aceste lucruri și dezbateri vor fi reluate, hotărârea de guvern și dezbaterile în guvern oricum trebuie să aibă prelungire în cadrul parlamentului. Eu cred că deputații vor reveni la această problemă, dar ceea ce s-a întâmplat pe 30 august, această decizie a guvernului, nu cred că trebuie exagerată, trebuie doar privită în termenii la care m-am referit: inventarierea moștenirii PD și căutarea resurselor pentru acoperirea deficitului bugetar. E modest ceea ce a făcut guvernul, dar s-ar putea să fie o primă rândunică care să creeze un val de dezbateri în societate și în parlament, astfel încât ceea la ce vă referiți Dvs., exemplul Greciei, să fie preluat și în Republica Moldova.”
Europa Liberă: Guvernarea vrea o reputație de „formațiune a echității sociale”?
Igor Boțan: „Eu cred că acest lucru este evident, Republica Moldova trebuie să tindă, din punctul meu de vedere, spre a fi un stat social. Doamna Sandu face parte dintr-un partid care împărtășește doctrina social-liberală. Ar trebui să aibă în vedere că echitatea socială este o valoare pe care nu o poate depăși, iar partenerii de coaliție ai doamnei Maia Sandu și cei din Platforma DA, și Partidul Socialiștilor cred că subscriu la această abordare. Vom vedea cum vor vota în Parlament.”