Igor Boțan: „Niciun partid nu a avut interesul să investigheze evenimentele din aprilie 2009”

Protestele din 7 aprilie 2009

Comentariu săptămânal, în dialog la Europa Liberă.

Începute pașnic, demonstrațiile din 7 aprilie 2009 au fost transformate în violențe, soldându-se cu devastarea clădirilor parlamentului și președinției. Evenimentele de acum zece ani au fost urmate de represalii ale poliției contra a sute de tineri, care au fost arestați aleatoriu și maltratați în detenție. Protestele din aprilie 2009 au dus și la alegeri anticipate câștigate de partidele Alianței pentru Integrare Europeană. Consecințele revoltei din 2009 sunt analizate de Igor Boțan, directorul executiv ADEPT, în dialog cu Vasile Botnaru:

Your browser doesn’t support HTML5

Un punct de vedere de Igor Boțan, în dialog cu Vasile Botnaru

Europa Liberă: Dle Boțan, până acum nu este foarte clar ce s-a întâmplat pe 7 aprilie. Dvs. personal aveți o referință legală, întemeiată, motivată?

Igor Boțan: „Ca și majoritatea cetățenilor Republicii Moldova, nu am un răspuns clar la ceea ce s-a întâmplat la 7 aprilie 2009. Au fost două comisii parlamentare – una condusă de Vladimir Țurcan, care a fost instituită prin decretul președintelui Voronin, care trebuia să clarifice cine se face vinovat de ciocnirile violente care au avut loc pe 7 aprilie. Pe de altă parte, după ce la guvernare a venit Alianța pentru Integrare Europeană am avut comisia Nagacevchi, care de asemenea nu a făcut lumină în ceea ce s-a întâmplat. Știm că au fost factori foarte importanți implicați în toată această istorie, dar nu s-a reușit a pune cap-coadă toate crâmpeiele informaționale ca să avem o imagine generală.”

Europa Liberă: Dar atunci poliția dădea asigurări că trimite la expertiză imagini, că va căuta instigatorii. Cel puțin polițienește, s-au făcut niște eforturi?

Igor Boțan și Vasile Botnaru

Igor Boțan: „Eu cred că s-au făcut niște eforturi, dar până la urmă nimănui nu i-a convenit ca acele eforturi și rezultatele acelor eforturi să devină cunoscute opiniei publice. Ceea ce am aflat ulterior este că, de exemplu, un personaj foarte important cum este Veaceslav Platon pentru a fi inclus pe lista unui partid care pe atunci era de opoziție, iar ulterior a venit la guvernare și a fost parte a Alianței pentru Integrare Europeană a contribuit cu un milion de dolari și acel milion de dolari, așa cum spunea domnia sa, a fost suficient ca Vladimir Voronin să nu poată obține doar 2.000 de voturi și așa-zisul „vot de aur” pentru alegerea șefului statului.”

Europa Liberă: Dar el este acum în închisoare și afirmația lui n-are nicio valoare.

Igor Boțan: „Afirmația lui a fost una publică, el a făcut-o în cadrul unei emisiuni televizate și a spus foarte clar că s-a implicat atunci pentru a se răzbuna pe Vladimir Voronin. Este o afirmație a unui om care în mod straniu a apărut pe listele Alianței „Moldova Noastră”. Iată că avem această declarație a Dlui Platon din 2012, dacă nu mă înșel; avem alte declarații ale unor persoane sus-puse din acea perioadă, care au spus că cunosc multe lucruri, dar încă nu a venit vremea să le facă publice și atunci când vor mai trece câteva zeci de ani și se vor așeza să scrie memorii vor elucida evenimentele din 7 aprilie 2009.”

Europa Liberă: Marian Lupu, de exemplu, care era foarte important, spunea că a fost o lovitură de stat.

Igor Boțan: „Da, Marian Lupu afirma că a fost o lovitură de stat și lăsa să se înțeleagă că lovitura de stat a fost organizată de către România. Pe de altă parte, Vladimir Voronin susține același lucru că lovitura de stat a fost organizată de către România și ne amintim ce s-a întâmplat imediat după evenimentele din 7 aprilie – a fost expulzat ambasadorul României.”

Europa Liberă: Starea asta de incertitudine sau de impunitate, dacă vreți, ce efecte produce în societate sau poate nu produce?

Igor Boțan: „Produce efecte, din punctul meu de vedere, și noi știm că pentru o anumită perioadă oamenii au devenit apatici pentru a-și manifesta activismul civic, abia după furtul miliardului de cei care au profitat de pe urma revoltei din 7 aprilie am văzut că oamenii s-au organizat să protesteze, dar am observat un fenomen foarte straniu – tinerii practic au lipsit la acele evenimente împotriva furtului miliardului, pe când la 7 aprilie noi am avut în mod evident tinerii elementul activ al protestelor.”

Europa Liberă: Deci, dacă e să comprim răspunsul Dvs., impunitatea produce lehamete sau apatie, abstinența de la scrutinele parlamentare?

Imediat după ce s-au văzut la putere au început intrigile...

Igor Boțan: „Exact! Și nu numai. Eu cred că continuarea depopulării Moldovei este o consecință a ceea ce s-a întâmplat după revolta din 7 aprilie, pentru că au venit cei care au pretins că vor să aducă Republica Moldova pe calea europeană, dar imediat după ce s-au văzut la putere au început intrigile, luptele intestine între aceste formațiuni politice și totul a culminat cu furtul miliardului, după care am văzut implementarea unei justiții selective, preluarea conducerii instituțiilor de drept și de reglementare de către o anumită forță politică, iar acum am ajuns în situația în care după zece ani de aflare la guvernare, de exemplu, a Partidului Democrat nimeni nu vrea să facă coaliție cu această formațiune. Și este un lucru demn de a fi menționat.”

Europa Liberă: Poliția atunci a executat ordine și cei care au dat ordine au ieșit basma curată. Asta încurajează comportamentul zelos al poliției în continuare?

Igor Boțan: „Nu cred că încurajează, dar poliția a primit o lecție – a fost nepregătită și a trebuit la un moment dat să se răzbune pe tineri în loc să aplice prevederile legii și să se comporte de o manieră civilizată. Sigur că, după deturnarea manifestărilor pașnice, forțele de ordine au fost obligate să intervină pentru a descuraja capetele fierbinți, dacă putem spune așa, dar nu există niciun fel justificare a acestui exces de forță după ce lucrurile deja se calmaseră, să snopești în bătăi și să omori niște tineri care au avut motive să protesteze.

### Vezi și... ### Un marș organizat de PAS și Platforma DA a omagiat duminică zecile de mii de tineri protestatari din aprile 2009

Și mai este un lucru foarte important care trebuie menționat – cei care, mă refer la partidele politice de opoziție de atunci care au chemat oamenii să protesteze, i-au încurajat să vină să protesteze, argumentând că alegerile au fost fraudate, în special au fost fraudate datorită includerii în listele de alegători a așa-ziselor „suflete moarte”, ulterior, după ce au preluat puterea niciodată - dar niciodată! –, nu au venit cu dovezi că într-adevăr au fost utilizate aceste „suflete moarte” în alegeri. Deci ne putem da seama lesne că nici partidul de guvernământ din acea perioadă – Partidul Comuniștilor – și nici cei care i-au înlocuit, au venit la guvernare nu au avut interesul să investigheze pe bune acele evenimente și să vină cu un raport ca să fie clar pentru toată lumea ce s-a întâmplat pe 7 aprilie 2009.”

Europa Liberă: Cât privește „titușki”, termen introdus după Maidanul de la Kiev, s-a văzut în imagini că existau tineri destul de bine organizați, cu tot felul de semne convenționale operând în mulțime, îmbrăcați în treninguri și cu vocabular foarte specific, chiar nimeni nu-i interesat să vadă cine mișună prin mulțime și cât de periculoasă este drojdia asta care unora li se pare că o pot folosi?

Igor Boțan: „Aceasta este cea mai importantă enigmă a acelor evenimente – de unde s-au luat acești tineri rași pe cap, care comunicau prin semne? Era evident că erau bine pregătiți și aveau o misiune, dar iată că nici comisia lui Vladimir Țurcan și nici comisia Nagacevschi, ambele comisii care se aflau sub auspiciile fie ale comuniștilor, fie ale Alianței pentru Integrare Europeană, ulterior nu au dorit sau nu au știut să dezvăluie de unde s-au luat acești provocatori care au deturnat manifestările pașnice.

De aceea, după zece ani de zile suntem în punctul în care suntem astăzi, societate aflată într-un fel de deprimare, iar răspunsul cetățenilor e cel pe care îl auzim de fiecare dată: toți politicienii sunt hoți, dar iată că sunt hoți care sunt mai blajini la inimă și împart cu cetățenii sărăciți anumite bunuri, în schimb cetățenii iată că-i votează. Iată unde am ajuns...”

Europa Liberă: Furtul miliardului a eclipsat 7 aprilie. Și totuși, vreau să vă întreb: interesul pentru cauze, pentru executori, pentru sforari scade, se volatilizează sau de la o aniversare la alta va mai fi reanimat?

Igor Boțan: „Acest interes lipsește cu desăvârșire. Nu trebuie să uităm că ziua de 7 aprilie a fost declarată Ziua Libertății. Autoritățile publice, din câte îmi dau seama, nici nu au pomenit despre această zi. Nu cred că e nevoie de o altă dovadă ca să înțelegem că autoritățile nici nu vor să-și amintească de acele evenimente, dar revenind la furtul miliardului și aplicând dictonul antic qui prodest, ne întrebăm: dar cum de s-a întâmplat că cei care au profitat de pe urma revoltei tinerilor au venit la guvernare și au aranjat lucrurile astfel ca să dispară un miliard de dolari, iată că acum nici măcar nu-și amintesc de ziua de 7 aprilie și nici vorbă să fie că își doresc revenirea la acele evenimente, investigarea lor și elucidarea adevărului despre acele evenimente?”

Nu trebuie să uităm că ziua de 7 aprilie a fost declarată Ziua Libertății...

Europa Liberă: Deci despre un monument în memoria acelor evenimente nu mai poate fi vorba?

Igor Boțan: „Astfel de discuții au avut loc...”

Europa Liberă: Da, și existau concursuri...

Igor Boțan: „...și au avut loc altercații între Partidul Liberal și Partidul Liberal Democrat unde să fie instaurat acest monument și cine să fie autorul monumentului. Și toate lucrurile, așa, încetul cu încetul au fost date uitării. Încă o dovadă a faptului că nimeni nu are interesul elucidării acelor evenimente, dar noi știm foarte clar că partidele care atunci erau în scenă și erau partide importante, practic toate au dispărut din viața politică sau sunt pe necarosabil acum, cu excepția unui singur partid, Partidul Democrat din Moldova, care, iată, guvernează țara, stăpânește de bine, de rău situația, controlează instituțiile de drept și de reglementare și cel puțin ca partid de guvernământ ar fi putut să-și amintească de aceste evenimente, să vină cu un omagiu față de cei care, din păcate, și-au pierdut sănătatea și chiar viața în acele evenimente. Datorită acelor evenimente, Partidul Democrat iată că timp de zece ani se află la guvernare în Republica Moldova.”