Igor Dodon nu va candida la prezidențiale, dar socialiștii îl înaintează pe Alexandr Stoianoglo drept candidat „comun” al opoziției

Ex-procurorul Stoianoglo este „candidatul comun” al opoziției, susținut deocamdată doar de socialiști.

Liderul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM), Igor Dodon, a anunțat, pe 8 iulie, că nu va candida la alegerile prezidențiale, dar îl va susține pe ex-procurorul general Alexandr Stoianoglo. Dodon a cerut și altor partide de opoziție să susțină candidatura lui Stoianoglo.

Liderul socialist a spus că a renunțat la „interese înguste de partid” și nu dorește ca R. Moldova să aibă „un președinte afiliat politic”, ci unul „din popor”. Din punctul lui de vedere, Stoianoglo va fi susținut „de foarte mulți lideri de opinie”.

Ex-președintele i-a invitat pe liderii opoziției - menționându-i pe Vladimir Voronin, Ion Chicu, Irina Vlah, Vlad Filat, Andrei Năstase și Ion Ceban - la negocieri în susținerea lui Stoianoglo, pe 10 iulie, la „biblioteca lui Mark Tkaciuk”.

Alexandr Stoianoglo (stânga) a fost prezent alături de Igor Dodon în cadrul briefingului de anunțare a candidatului PSRM la alegerile prezidențiale.

La rândul său, Stoianoglo a declarat că „nu este politician”, însă a criticat actuala guvernare pentru modul în care promovează integrarea europeană și pentru ceea ce el a numit „militarizarea” Republicii Moldova, o țară „neutră” potrivit Constituției.

Candidatul comun al socialiștilor

Anterior, Dodon a declarat că socialiștii vor să înainteze un candidat comun din partea opoziției, capabil să facă concurență Maiei Sandu. Însă, rând pe rând, alți lideri ai opoziției au decis să meargă separat la scrutinul din toamnă.

În luna mai, el a participat la o întâlnire cu mai mulți lideri ai opoziției, care ar fi discutat o strategie comună pentru alegerile din toamnă și ar fi încercat să identifice un candidat comun. Întâlnirea a fost organizată de fosta jurnalistă Natalia Morari, aflată într-o relație cu Veaceslav Platon, un om de afaceri fugar, căutat de justiția din Moldova pentru presupuse crime financiare.

Chiar dacă mai mulți lideri ai opoziției au declarat ulterior Europei Libere că ar fi participat la întâlnire doar pentru schimb de opinii și nu pentru a găsi un candidat comun, Dodon a continuat să spună că socialiștii discută cu liderii opoziției pentru a face front comun la prezidențialele din toamnă.

La mijlocul lunii iunie, Dodon a spus că oricine se opune Maiei Sandu îi este potențial aliat, inclusiv Ilan Șor. Însă, el a mai declarat Europei Libere că „nu are de gând să aibă niciun fel de discuții” cu Șor privind înaintarea unui candidat comun la prezidențiale, dar că „opoziția va avea o strategie comună”, în cazul în care Maia Sandu va învinge la prezidențiale, și anume - partidele din opoziție să se abțină de la atacuri reciproce în primul tur de scrutin.

Dacă un nou șef al statului nu va fi ales din primul tur, atunci „toți trebuie să se unească în jurul acelui candidat al opoziției care va intra în turul doi al alegerilor prezidențiale”, a declarat Dodon Irinei Romaliyska, de la televiziunea de limbă rusă a RFE/RL.

Printre politicienii care au anunțat deja că vor candida la scrutinul din 20 octombrie sau că ar intenționa să se înscrie în competiție se află actuala șefă a statului, Maia Sandu; fostul ministru de Externe, Tudor Ulianovschi; liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi; fondatorul Platformei Demnitate și Adevăr (DA), Andrei Năstase; liderul PLDM, Vlad Filat; ex-premierul Ion Chicu. Primarul Chișinăului, Ion Ceban, nu va participa în acest scrutin.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te