Igor Grosu: „Vom face tot posibilul să avem un CSM funcțional într-o săptămână-două”

Președintele Parlamentului, Igor Grosu în biroul Europei Libere de la Chișinău, 21 martie 2023

Parlamentul „se va mișca foarte repede” pentru a-i numi pe cei șase reprezentanți ai societății civile, astfel încât „într-o săptămână-două” Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) să devină funcțional, a anunțat președintele Parlamentului, Igor Grosu, într-un interviu la Europa Liberă.

„O să facem tot posibilul să avem un CSM funcțional cât mai repede. Următoarea ședință este săptămâna viitoare. Dacă totul este gata... Ce trebuie acolo? De ordin tehnic, dosarele să fie expediate la Parlament din partea comisiei care se ocupă cu evaluările candidaților, atunci noi o să ne mișcăm foarte repede”, a spus Grosu.

Your browser doesn’t support HTML5

Igor Grosu, despre alegerea noii componențe a CSM

El s-a arătat dezamăgit de faptul că, la adunarea lor generală, din 17 martie, judecătorii nu și-au ales reprezentanții în CSM și a calificat tergiversarea reformelor din justiției drept o „sabotare a procesului de integrare europeană”.

„Faptul că a fost întreruptă adunarea mă face să gândesc că cei care au decis acest lucru nu văd urgența și necesitatea schimbărilor din justiție. Asta vine în disonanță totală cu ce vad, simt și cer cetățenii, ce vedem și cerem noi, politicienii. Noi n-o să așteptăm până o să se trezească și o să revină cumva domnii și doamnele judecători. O parte din membrii CSM sunt non-judecători și sarcina de a-i vota și desemna revine Parlamentului. Noi o să mergem înainte”, a declarat spicherul.

### Vezi și... ### Termene-limită pentru justiție de la Consiliul Suprem de Securitate

Convocat luni, 20 martie, în legătură cu ceea ce președinta Maia Sandu a numit „situație excepțională în justiție”, Consiliul Suprem de Securitate a recomandat Parlamentului să facă un nou CSM funcțional în 30 zile și să creeze, în decurs de trei luni, o instanță specializată în dosarele de mare corupție și în cazurile de corupție din sistemul judecătoresc.

În CSM ar urma să intre șase judecători și șase reprezentanți ai societății civile. După ce majoritatea membrilor din actuala componență și-au dat demisia, în consiliu a rămas o singură judecătoare, Nina Cernat de la Curtea de Apel Chișinău. Cererile de demisie ale altor patru magistrați intră în vigoare pe 3 aprilie.

Deputata PAS, Olesea Stamate, președinta comisiei juridice din Parlament, a explicat că pentru ca CSM să fie funcțional ar fi nevoie de două treimi din numărul total al membrilor, ceea ce ar însemna opt din 12.

Deocamdată, comisia pre-vetting a promovat doar trei candidați din partea societății civile: Ion Guzun, Tatiana Ciaglic și Alexandru Postică.

Alegerea unui nou CSM, în urma unei evaluări extraordinare a averilor și intereselor candidaților, este un obiectiv-cheie al președintei Sandu și al guvernării PAS. În acest fel, PAS își propune să curețe justiția de persoane compromise. Reforma justiției este și prima din cele nouă condiții înaintate de Comisia Europeană pentru ca R. Moldova să deschidă negocierile de aderare la Uniunea Europeană.

### Vezi și... ### Interviu | Nicu Popescu: Blocajele din justiție frânează aderarea R. Moldova la UE