Ilan Șor îi invită pe moldoveni la un centru „cultural-educativ” pentru diaspora, la Kursk!

Bașcana de la Comrat, Evghenia Guțul (a doua din stânga), și deputatul socialist Vasile Bolea (centru) într-o imagine distribuită de Ilan Șor de la deschiderea unui oficiu „cultural-educativ” la Moscova.

Blocul pro-rus „Victorie-Pobeda” a anunțat deschiderea unui oficiu „cultural-educativ” pentru diaspora moldovenească în orașul Kursk, centrul administrativ al regiunii ruse în care armata ucraineană își continuă ofensiva de mai bine de o săptămână, preluând controlul asupra a zeci de localități.

În regiunea rusă Kursk a fost instituită stare excepțională după începutul incursiunii militare ucrainene din 6 august. Ambasada Republicii Moldova în Rusia i-a îndemnat pe cetățenii moldoveni să evite călătoriile în regiune.

Blocul Victorie-Pobeda susține că a deschis oficii ale unui Centru cultural-educativ pentru diaspora din Rusia nu numai la Kursk, dar și la Kaluga, Iaroslavl, Voronej, Reazan, Smolensk, Sankt Petersburg și Moscova, ultimul fiind inaugurat oficial pe 15 august.

„Oficiile din opt orașe au fost deja deschise și primesc vizitatori”, a scris pe Telegram liderul blocului „Victorie-Pobeda”, oligarhul fugar Ilan Șor, condamnat în Moldova la 15 ani de închisoare pentru fraudă bancară.

La ceremonia de inaugurare de la Moscova au participat guvernatoarea autonomiei găgăuze, Evghenia Guțul, deputatul Vasile Bolea, candidatul blocului la prezidențiale - respins de CEC, alți deputați afiliați lui Șor și lideri ai partidelor care alcătuiesc blocul, precum și reprezentanți ai diasporei, potrivit anunțului. Șor susține că, în viitorul apropiat, oficii ale centrului vor fi deschide și la Podolsk, Vladimir, Soci, Meghion, Tula și Stavropol.

La evenimentul de la Moscova a lipsit deputata Marina Tauber, care la 12 august a primit interdicție de a părăsi Republica Moldova pentru 60 de zile, fiind cercetată penal pentru finanțarea ilegală a fostului Partid Șor. Tauber respinge acuzațiile și spune că dosarul ar fi fabricat.

„Deschiderea anticamerei Centrului cultural-educativ al Moldovei la Moscova va fi un punct de plecare pentru unirea compatrioților”, a declarat Vasile Bolea la eveniment, în timp ce bașcana Evghenia Guțul a spus că moldovenii vor găsi la oficiile centrului sprijin juridic, inclusiv la angajarea în câmpul muncii, „absolut gratuit”, potrivit mesajului postat de Șor.

Ilan Șor a anunțat că la 16 august va avea loc un nou congres al blocului „Victorie-Pobeda” la Moscova și că, în ajun, a avut o întâlnire „cu echipa”.

### Vezi și... ### Dincolo de știri | Miza „ascunsă” a blocului politic pro-rus „Victorie-Pobeda” și refuzul CEC de a-l înregistra ca bloc electoral

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te