Linkuri accesibilitate

Ucraina spune că are controlul deplin în orașul rusesc Sudja și instalează acolo administrația militară


Militari ucraineni pe un tanc, îndreptându-se spre Rusia, la granița cu regiunea Kursk, pe 14 august 2024
Militari ucraineni pe un tanc, îndreptându-se spre Rusia, la granița cu regiunea Kursk, pe 14 august 2024

Forțele ucrainene au preluat controlul deplin asupra orașului Sudja din regiunea rusească Kursk, a anunțat președintele Volodimir Zelenski pe 15 august, adăugând că armata ucraineană a instalat acolo o administrație militară.

Centru administrativ important, Sudja este cea mai mare localitate capturată de Ucraina de la începutul incursiunii sale în Rusia, pe 6 august.

Zelenski nu a oferit detalii despre rolul administrației militare în oraș, dar în declarații anterioare a spus că Ucraina va distribui locuitorilor ajutoare, din cauza situației umanitare îngrijorătoare din regiunea Kursk.

Comandantul militar al Ucrainei, general-colonelul Oleksandr Sîrski, a spus că administrație militară creată pentru zonele din regiunea Kursk controlate de forțele ucrainene au scopul de a asigura ordinea și siguranța civililor.

Sîrski a adăugat că Ucraina controlează acum 82 de localități din regiunea rusă și aproximativ 1.150 de kilometri pătrați de teritoriu.

Ministerul Apărării de la Moscova a declarat la 15 august că forțele ruse ar fi recâștigat controlul asupra localității Krupeț din regiunea Kursk. Aceasta a fost prima declarație a Rusiei despre recucerirea unei localități de la începutul incursiunii ucrainene.

Oficiali ruși din regiunea Kursk au ordonat mai devreme în aceeași zi evacuarea obligatorie a civililor din întregul raion Glușkov, situat la granița cu Ucraina și apropiat de raionul Sudja.

Anunțând măsura, guvernatorul interimar al regiunii Kursk, Aleksei Smirnov, a cerut localnicilor într-o postare pe Telegram să „trateze situația actuală cu înțelegere și să urmeze toate recomandările organelor de securitate și ale autorităților locale”.

O sursă din Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a declarat serviciului ucrainean al Europei Libere că Ucraina a mai capturat în regiunea Kursk 102 soldați ruși, pe 14 august, dar afirmația nu a putut fi verificată din surse independente.

„Acesta este rezultatul unei operațiuni speciale desfășurate de militarii SBU”, a declarat sursa despre presupusa luare de prizonieri în ziua precedentă.

Un canal Telegram afiliat ministerului Apărării din Ucraina a relatat că „peste 100 de ruși” s-au predat pe 14 august, după ce ar fi fost „abandonați de comandanții lor”. Nu este limpede dacă este vorba despre același grup de soldați ruși.

Rusia a declarat stare de urgență federală pentru regiunea Kursk și stare de urgență regională pentru regiunea vecină Belgorod. Moscova a anunțat, de asemenea, o „operațiune antiteroristă” în regiunile Kursk, Belgorod și Briansk.

La sfârșitul zilei de 14 august, armata Ucrainei a confirmat că a lansat atacuri cu drone, țintind patru aerodromuri din regiunile Voronej, Kursk și Nijnii Novgorod din Rusia și a spus că a provocat daune considerabile.

Anterior, o sursă din SBU a spus serviciului ucrainean al Europei Libere că a fost cel mai mare atac asupra aerodromurilor rusești de când Moscova a început invazia la scară largă în Ucraina, în februarie 2022.

Pe baza relatărilor Current Time și ale serviciului ucrainean al Europei Libere

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG