Linkuri accesibilitate

Ucraina spune că a înaintat cu încă 1-2 km în interiorul Rusiei și a capturat mai mulți soldați ruși


În timp ce luptele continuă în regiunea Kursk, armata ucraineană afirmă că a avansat mai adânc în teritoriul Rusiei.
În timp ce luptele continuă în regiunea Kursk, armata ucraineană afirmă că a avansat mai adânc în teritoriul Rusiei.

Comandantul șef al armatei ucrainene, Oleksandr Sîrski, a declarat că, de la începutul zilei de miercuri, forțele ucrainene au capturat peste 100 de militari ruși în regiunea Kursk, înaintând cu 1-2 kilometri în adâncul teritoriului Rusiei.

„De la începutul zilei de astăzi, trupele de pe unele direcții (regiunea Kursk - n.r.) au avansat cu 1-2 kilometri. Operațiunea de căutare și distrugere a inamicului în localitatea Sudja a fost finalizată. De la începutul zilei, au fost capturați peste 100 de militari inamici”, i-a raportat generalul Sîrski liderului de la Kiev, Volodimir Zelenski.

Ulterior, într-un mesaj pe Telegram, Zelenski a scris că forțele ucrainene continuă să avanseze, mulțumindu-le „tuturor celor implicați”.

Televiziunea de stat ucraineană a difuzat imagini video în care se arată cum soldați ucraineni dau jos un steag rusesc de pe o clădire oficială din orașul Sudja din regiunea rusă Kursk.

Cu puțn timp înainte de anunțul Kievului despre capturarea orașului Sudja, oficiali ruși au dezmințit că localitatea s-ar afla sub controlul forțelor ucrainene.

La Sudja se află stația de compresare a gazelor naturale livrate de Rusia în țări UE, dar și în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. În legătură cu acțiunile militare din regiunea rusă, Chișinăul a declarat stare de alertă timpurie pe piața gazelor.

Pe de altă parte, Moscova a anunțat că armata rusă a respins șase atacuri nocturne ale forțelor ucrainene în regiunea Kursk, împiedicând înaintarea acestora în adâncul teritoriului Rusiei.

În după amiaza zilei de miercuri, 14 august, ministerul rus al Apărării a declarat că armata ucraineană ar fi pierdut în ultimele 24 de ore, în regiunea Kursk, până la 270 de militari, 16 blindate, 10 vehicule și un obuzier D-30, în timp ce 18 militari ucraineni au fost luați prizonieri.

Atac masiv cu drone asupra Rusiei. Patru aerodromuri rusești bombardate de Ucraina

Ucraina a lansat un atac masiv cu drone, miercuri, asupra mai multor regiuni din Rusia. Totodată, Kievul spune că forțele sale își continuă incursiunea în regiunea rusă Kursk, despre care Casa Albă de la Washington a spus că reprezintă o „dilemă reală” pentru președintele Vladimir Putin.

Mii de soldați ucraineni au pătruns în regiunea Kursk din vestul Rusiei la 6 august, lansând o ofensivă numită de Putin drept o provocare majoră prin care Kievul ar încerca să obțină poziții mai bune la posibile viitoare discuții despre încetarea focului.

Rusia se află într-o situație stânjenitoare după ce Ucraina a preluat controlul asupra unei părți din regiunea Kursk. Deși Putin a declarat că armata rusă va respinge trupele ucrainene, luptele intense continuă și acum.

„Situația rămâne încă dificilă, afirmă un influent blogger militar pro-rus, Iuri Podoleaka. Inamicul deține încă inițiativa și astfel, deși lent, își sporește prezența în regiunea Kursk”.

Moscova a anunțat că forțele antiaeriene ruse au doborât 117 drone ucrainene peste noapte, majoritatea în regiunile Kursk, Voronej, Belgorod și Nijni Novgorod. Ministerul rus al apărării spune că au fost distruse și câteva rachete, difuzând imagini video în care bombardiere Su-34 ar lovi poziții ucrainene în regiunea Kursk. Pe de altă parte, Kievul spune că a doborât un avion rusesc Su-34 care ataca Ucraina.

Potrivit unor relatări neconfirmate oficial, unele drone ucrainene au lovit baze aeriene rusești. Surse din serviciul de securitate al Ucrainei au declarat pentru „Ukrainska Pravda” că au fost atacate patru aerodromuri rusești - la Voronej, Borisoglebsk din regiunea Voronej, baza aeriană Savasleika din regiunea Nijni Novgorod, precum și un aerodrom din Kursk.

Guvernatorul regiunii ruse de frontieră Belgorod, Veaceslav Gladkov, a declarat miercuri stare de urgență în întreaga regiune.

„Situația din regiunea Belgorod continuă să fie extrem de dificilă și tensionată”, a afirmat Gladkov într-un video postat pe Telegram. Bombardamentele zilnice ale forțelor ucrainene au distrus case, ucigând și rănind civili, a adăugat el.

Drone ucrainene au fost văzute și în dimineața zilei de miercuri în regiunea Novgorod.

Comandanți ruși susțin că frontul din regiunea Kursk s-a stabilizat.

Pe de altă parte, liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, afirmă că forțele sale continuă să avanseze și a ordonat generalilor să elaboreze următorii „pași-cheie” pentru această operațiune.

Reacția Statelor Unite

Președintele american, Joe Biden, a declarat că oficialii americani sunt în contact permanent cu Kievul în legătură cu incursiunea forțelor ucrainene în Rusia, despre care a spus că a „creat o adevărată dilemă” pentru Putin, care a ordonat trimiterea a mii de soldați în Ucraina în 2022.

Casa Albă a declarat că Ucraina nu a notificat în prealabil incursiunea sa și că Statele Unite nu au avut nicio implicare în operațiune, deși oficialii ruși au sugerat că susținătorii occidentali ai Kievului ar fi trebuit să fi știut despre atac.

Un oficial american a declarat că scopul incursiunii de la Kursk pare să fie acela de a forța Rusia să retragă o parte a trupelor sale din Ucraina pentru a-și apăra teritoriul împotriva atacului transfrontalier.

Incursiunea ucraineană - cel mai mare atac al unei forțe străine asupra Rusiei, de la al Doilea Război Mondial încoace - a schimbat în mod semnificativ tabloul războiului. De la eșecul contraofensivei ucrainene din vara anului 2023, Kievul nu a reușit să obțină vreo victorie majoră împotriva forțelor Moscovei, care au continuat de atunci să avanseze lent în estul și sudul Ucrainei.

Soldații ruși sapă tranșee în regiunea Kursk

Trupele ruse au început să sape tranșee în regiunea Kursk, pe fondul avansului continuu al forțelor ucrainene. Despre aceasta a anunțat grupul de investigații OSINTtechnical, pe rețeaua socială X, cu referire la imagini din satelit.

Se presupune că structurile defensive sunt construite lângă autostrada Lgov-Sudja, la un kilometru și jumătate de Sudja. Potrivit imaginilor din satelit, cele mai apropiate tranșee față de Ucraina se află lângă satul Viktorovka, la 45 de kilometri de graniță. Cele mai îndepărtate - lângă Kursk, la 75 de kilometri de frontieră.

Rusia construiește linii de apărare și în apropierea centralei nucleare de la Kursk, care se află la doar 35 km de locul luptelor. Cea mai apropiată linie s-ar afla la numai opt kilometri de centrala nucleară.

Ce scopuri urmărește Kievul?

Putin a declarat luni că Ucraina, „cu ajutorul stăpânilor săi occidentali”, urmărește să își îmbunătățească poziția de negociere înaintea unor posibile discuții de pace și să încetinească înaintarea forțelor ruse.

Dar, într-un semn că atacul ar putea înăspri poziția Kremlinului, Putin s-a întrebat ce negocieri ar putea exista cu un inamic despre care a spus că trage fără discernământ asupra civililor și a instalațiilor nucleare.

Rubla rusă a slăbit miercuri în raport cu dolarul și a pierdut 8,5% de la începutul ofensivei ucrainene din 6 august.

Oficialii ruși spun că Ucraina ar încerca să le arate susținătorilor săi occidentali că încă mai poate organiza operațiuni militare majore, în timp ce presiunea crește atât asupra Kievului, cât și asupra Moscovei pentru a accepta discuții despre oprirea ostilităților militare.

Prin aducerea războiului în Rusia, Ucraina a forțat aproape 200 000 de ruși să se evacueze din zonele de frontieră din vecinătatea regiunii Kursk, unde în Al Doilea Război Mondial, în anul 1943, Armata Roșie a învins forțele naziste într-una dintre cele mai mari bătălii din lume.

Unii experți afirmă că ofensiva aduce riscuri pentru Kiev. Ucraina poate lăsa expuse alte părți ale frontului, în timp ce trimite forțe să lupte pe teritoriul suveran al Rusiei. Forțele rusești controlează 18% din teritoriul ucrainean și au avansat în ultimele luni.

Ucraina susține că are controlul asupra a cel puțin 1.000 de km pătrați din Rusia, mai mult decât dublu față de cifrele indicate de Moscova.

Articol scris în baza relatărilor Current Time, BBC, Reuters și AP.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG