Directorul executiv al asociației de fermieri, membrii căreia au protestat cu tractoarele în fața Guvernului, între 7 și 27 iunie, a spus că autoritățile trebuie să se determine în „problema conceptuală” a sectorului agrar.
Your browser doesn’t support HTML5
Potrivit lui Slusari, guvernarea trebuie să spună dacă are nevoie de fermierii datorită cărora rezistă localitățile rurale sau optează pentru „3-4 companii transnaționale”.
„Acum e un moment de cumpănă. Statul trebuie să spună franc dacă ar nevoie de miile de fermieri sau se resemnează cu faptul că R. Moldova se transformă în «moșia» a 3-4 holdinguri”, a spus Alexandru Slusari.
Invitatul podcastului s-a referit și la recentele negocieri cu Guvernul, spunând că, pentru fermieri, rezultatul este „unul prost”. Slusari a spus că decizia de a oferi compensații micilor agricultorilor în sumă de 200 de milioane de lei din cele 350 de milioane convenite dintr-un total de 700 de milioane a fost luată „unilateral de Guvern”. Alexandru Slusari a mai spus că fermierii ar fi dispuși să chiar reducă cerința pentru compensații de la 700 milioane la 600 de milioane de lei.
Liderul Asociației Forța Fermierilor a acuzat Guvernul de inacțiune în contextul situației fermierilor, spunând că aceștia au avertizat încă de anul trecut despre complicarea situației. Fermierii au îndemnat, încă din toamnă, autoritățile să solicite suportul UE. Șeful ministerului de resort a mers la Bruxelles abia acum, spune liderul asociației de fermieri, însă agricultorii au nevoie de susținere imediat. „Pe urmă vom avea acces la fonduri structurale ale UE, o să avem bani, dar nu o să mai avem cui da”, a avertizat în podcast Alexandru Slusari.
Alte chestiuni abordate în podcast:
- Ce au solicitat fermierii Guvernului și ce au obținut?
- Care sunt capacitățile guvernării de a dialoga cu agricultorii?
- Care sunt pierderile fermierilor generate de creșterea prețurilor la îngrășăminte, carburanți...?
- Cât de reprezentativ a fost protestul organizat de „Forța Fermierilor”? Unii susțin fermierii, alții îi acuză de oportunism.
- Subvenționare a agriculturii, care seamănă cu alergarea în urma trenului. Cât de mulțumitoare este politica de subvenționare a sectorului agrar?
- Au renunțat, oare, fermierii la revendicarea privind interzicerea importului de cereale din Ucraina?
- În anul 2020, când a demisionat Guvernul Chicu, fermierii au făcut jocul PAS și PDA?
- Cum se explică că foști susținători ai fermierilor, acum aflați la guvernare, acuză că recentul protest a avut conotații politice?
- Își propune oare „Forța Fermierilor” să devină o forță politică?
### Vezi și... ### Fermierii suspendă protestele, dar înaintează noi revendicări