„În esență...” | Slujbe vacante multe, puțini doritori. Ce se întâmplă pe piața muncii din R. Moldova?

Jurnalistul Eugen Urușciuc și directoarea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Raisa Dogaru

Nu doar salariile mici și parazitarea, în unele cazuri, pe ajutoarele de șomaj, dar și plățile informale subminează piața muncii din R. Moldova, potrivit Raisei Dogaru, directoare a Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă (ANOFM). 

Întrebată de ce unii șomeri nu se grăbesc să se angajeze, în condițiile în care se resimte un deficit acut de forță de muncă, Raisa Dogaru a spus, într-un nou episod al podcastului Europei Libere „În esență...”, că e vorba de mai mulți factori.

Your browser doesn’t support HTML5

Slujbe vacante multe, puțini doritori. Ce se întâmplă pe piața muncii din R. Moldova?

Potrivit șefei ANOFM, sunt beneficiari de ajutoare de șomaj, care lucrează la negru și mai și ridică ajutoare de șomaj, obținând venituri cumulate mai mari decât le-ar avea la o slujbă oferită prin agențiile de angajate.

„[…] Unii parazitează pe această situație. Statul întreprinde marșuri ce ar diminua fenomenul, iar printre acestea se numără și diminuarea ajutorului de șomaj, astfel încât să-i determinăm să accepte un loc de muncă”, spune Raisa Dogaru.

Invitata podcastului a mai informat că cea mai mare provocare pe piața muncii este deficitul forței de muncă calificate. Actualmente, numărul posturilor vacante depășește 11.000.

„Piața muncii se schimbă în ritmuri rapide, iar utilizarea noilor tehnologii face dificilă găsirea specialiștilor [bine pregătiți]”, menționează Raisa Dogaru.

Șefa ANOFM a deplâns faptul că mulți tineri preferă să-și caute un loc de muncă peste hotare și evită să se angajeze în R. Moldova. Rata generală a ocupării pe piața muncii moldovene este sub media europeană. Munca informală se menține la cote înalte.

Populația ocupată din R. Moldova constituie 890 de mii de persoane, iar numărul șomerilor este de circa 28 de mii, în scădere ușoară în ultimul an. Rata șomajului este de peste 3%.

Alte chestiuni abordate în podcast:

  • În ce domenii se înregistrează cea mai mare cerere de forță de muncă și care sunt slujbele cele mai căutate?
  • Care sunt ofertele ANOFM și ce salarii țin topul?
  • Cât de mult fenomenul inactivității afectează piața muncii?
  • Piața muncii din R. Moldova, deschisă pentru străini.
  • Câți moldoveni mergi la munci grație acordurilor interguvernamentale?
  • În ce mod este influențată piața muncii de fenomenul îmbătrânirii populației și al depopulării? Care sunt raioanele afectate cel mai mult?
  • Pensionari în câmpul muncii? De ce nu?
  • Câți refugiați ucraineni au fost angajați în R. Moldova și cât de mulțumitoare sunt salariile pentru ei?
  • Cum sunt integrați în câmpul muncii deținuții și persoanele cu dizabilități?
  • Statul vrea să ajute cele circa 170.000 de mame tinere să revină pe piața muncii.
  • Cum ajută statul șomerii? Ce ajutoare financiare pentru șomeri există și care e mărimea lor? Cum vrea statul se responsabilizeze șomerii să-și găsească un loc de muncă?
  • Statul va reduce, în următoarea perioadă, volumul ajutoarelor de șomaj și va crește asistența pentru „măsurile active”.
  • Ce își propune reforma ANOFM? Noi interacțiuni dintre instituție și șomeri.

***

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube ca și celelalte podcasturi ale Europei Libere – „Reporterii”, cu un episod nou în fiecare zi de luni; „Dincolo de Știri”, în fiecare zi de vineri, și „Laboratorul Social” – în fiecare a doua marți, adică o dată la două săptămâni, și podcastul cu informații și analize la zi – „Pe agendă”.

Your browser doesn’t support HTML5

Cum învață Moldova | Roboți, realitate virtuală și digitalizare la liceul din Sipoteni