Inaugurarea lui Krasnoselski la Tiraspol, în prezența ambasadorului rus în R. Moldova 

La ceremonia de inaugurare a lui Vadim Krasnoselski a participat și ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov (c).

Liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, a fost inaugurat cu fast vineri în funcție, într-o ceremonie festivă la care a participat și ambasadorul Federaţiei Ruse în Republica Moldova, Oleg Vasnețov.

Vadim Krasnoselski a fost declarat câștigător al așa-numitelor alegeri prezidențiale de duminică, unde ar fi obținut aproape 80 la sută din voturi. Chişinăul a declarat ca fiind ilegale aceste alegeri și a cerut partenerilor internaționali „să se abțină de la legitimizare a așa-numitelor „alegeri” prin declarații, mediatizări, desemnări de „observatori electorali” sau alte acțiuni și contacte cu exponenții Tiraspolului pe acest subiect”.

În pofida acestor avertismente ale Chişinăului, Federația Rusă a trimis pentru alegerile neconstituționale din stânga Nistrului o întreagă delegație formată din deputați din Duma de Stat și politologi ruși. Delegația respectivă s-a întâlnit, la sfârșitul săptămânii trecute, înainte de a merge la Tiraspol, cu ambasadorul rus Oleg Vasnețov, cu un grup de deputați socialiști, dar și cu fostul președinte Igor Dodon.

Iar luni, fostul președinte moldovean Igor Dodon, care pe parcursul mandatului său a avut numeroase întâlniri cu liderul separatist, l-a felicitat pe Vadim Krasnoselski cu „realegerea în funcția de șef al Transnistriei”. „Pentru liderul actual au votat în jur de 80 la sută din locuitorii regiunii, care sunt compatrioți de-ai noștri. Și alegerea lor trebuie respectată”, a scris Igor Dodon într-o postare pe Facebook.

După această declarație a fostului președinte, Platforma Demnitate și Adevăr l-a acuzat pe Igor Dodon de trădare de țară și atentat la integritatea teritorială a Republicii Moldova.

Președinta Maia Sandu a sugerat într-o conferință de presă că nu intenționează să se întâlnească nici pe viitor cu liderul administrației separatiste de la Tiraspol, așa cum nu a făcut-o nici până acum.

Așa-numitele „alegeri prezidențiale” din regiunea separatistă au avut loc în condițiile reprimării totale a oricăror voci critice din regiunea transnistreană, iar Vadim Krasnoselski nu a avut un contracandidat real. Liderii opoziției și vocile critice din societatea civilă sunt persecutați penal și administrativ de către administrația de la Tiraspol controlată de holdingul Sheriff - unii au fost închiși și apoi eliberați, iar alții rămân și acum în închisoare. Aceste practici au fost condamnate inclusiv la nivel internațional.