Încă 20 de vârstnici merg la facultate

Studente în cadrul programului „Universitatea de vârsta a treia”, promoția a doua.

În cea de-a doua promoție a programului „Universitatea de vârsta a treia” au fost înmatriculate 20 de persoane cu vârste de peste 60 de ani. Cursanții vor urma două specialități: „Dezvoltarea abilităților digitale” și „Starea de bine și comunicarea între generații”.

Durata unui curs este de 12 lecții, a câte 90 de minute, iar studenții seniori vor trebui să vină la orele de la Universitatea de Stat din Moldova o dată pe săptămână. Printre ei se numără și Ludmila Bordei, care și-a dorit dintotdeauna să învețe la universitate.

„E un vis devenit realitate. Nu m-am gândit că la bătrânețe voi avea această posibilitate. Mi-a plăcut să învăț la școală, doar că nu am avut posibilitatea să-mi continui studiile, așa erau timpurile”, spune studenta.

Reportaj cu prima promoție de studenți seniori de la „Universitatea pentru vârsta a treia”.

Your browser doesn’t support HTML5

Studenți la 70 de ani: „Am visat toată viața să învăț”

Potrivit studiului „Generații și gen”, ponderea persoanelor de 55-74 de ani implicate în activități de învățare pe parcursul vieții în R. Moldova este de doar 2%, sub media UE de 4,5%.

Ministrul Muncii și Protecției Sociale, Alexei Buzu, susține că, datorită acestui program, vârstnicii au posibilitatea să socializeze și să învețe să folosească tehnologiile moderne.

„Datele statistice arată că în rândul vârstnicilor rata de singurătate, izolare și depresie crește semnificativ. Și eu văd acești studenți, 40 – din prima promoție, 20 – în a doua, ca un grup de persoane-resurse. Eu am așteptări mari, îi văd ca o echipă lărgită a ministerului, să ajute prietenii, colegii să folosească telefoanele, internetul”, a spus Buzu.

Secretara de stat a Ministerului Educației, Adriana Cazacu, speră ca acest proiect să aibă „o viață lungă”, ca un număr cât mai mare de persoane să aibă posibilitatea să îmbătrânească activ.

„Universitatea pentru vârsta a treia” face parte din Programului național pentru îmbătrânire activă și sănătoasă, 2023-2027, implementat de Ministerul Muncii și Protecției Sociale. Proiectul este realizat cu suportul Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), în parteneriat cu Ministerul Educației și Universitatea de Stat din Moldova.

Potrivit statisticilor, în prezent, una din cinci persoane din R. Moldova are peste 60 de ani. Se estimează că, până în 2040, una din trei va avea peste 60 de ani.

### Vezi și... ### 40 de seniori încep orele la „Universitatea pentru vârsta a treia”