Linkuri accesibilitate

Fiecare a treia persoană din R. Moldova are o boală cronică


Cercetarea a fost realizată în perioada august-octombrie 2021, pe un eșantion de 2.205 persoane, dintre care 417 copii. 
Cercetarea a fost realizată în perioada august-octombrie 2021, pe un eșantion de 2.205 persoane, dintre care 417 copii. 

Fiecare a treia persoană din R. Moldova suferă de cel puțin o boală cronică. Printre cele mai răspândite maladii sunt cele ale aparatului circulator, cu o frecvență mai mare la sate și mai ales în rândul femeilor, arată studiul „Accesul populației la serviciile de sănătate 2022”.

În anul 2021, potrivit studiului realizat de Biroul Național de Statistică (BNS), 31% din totalul persoanelor intervievate sufereau de cel puțin o maladie cronică. În topul bolilor cronice sunt cele ale aparatului circulator (178,9 cazuri la 1.000 locuitori), osteo-articulare (76,2 cazuri la 1.000 de locuitori), endocrine (50,4 cazuri la 1.000 de locuitori) și ale aparatului digestiv (34,5 cazuri la 1.000 de locuitori).

Datele studiului arată că bolile cronice au o rată mai mare în mediul rural – 316 cazuri la 1.000 de locuitori, față de mediul urban – 302 cazuri la 1.000 de locuitori. Sătenii suferă mai mult de boli ale aparatului circulator, osteo-articulare, ale ochilor și urechilor și geneto-urinare.

„Pe lângă factorii genetici, care influențează apariția bolilor aparatului circulator, mai sunt și factorii legați de vârstă. În mediul rural, majoritatea persoanelor sunt de vârsta a treia și duc un mod nesănătos de viață. De asemenea, nivelul de trai al populației de la sate este mai scăzut decât la oraș”, a explicat pentru Europa Liberă directoarea Clinicii Universitare de Asistență Medicală a Universității de Medicină, Angela Tomacinschi.

Orășenii, în schimb, au mai frecvent boli ale aparatului endocrin, digestiv și de respirație. „Să nu uităm că pandemia Covid-19 a crescut nivelul de anxietate și stările depresive, ceea ce a dus la o rată mai mare a bolilor endocrine în mediul urban. La țară, oamenii mai ies afară, vorbesc cu un vecin și viața este altfel acolo”, a precizat specialista în medicina de familie.

Bărbații, mai predispuși la tulburări mintale

Datele studiului mai arată că femeile suferă mai des de boli de inimă și de circulație, de boli osteo-articulare, endocrine și geneto-urinare. De cealaltă parte, bărbații suferă mai des de boli ale aparatului digestiv, de tulburări mintale și de comportament.

„Știm că femeile sunt mai emotive. Bărbații, însă, fumează și beau alcool într-o rată mai mare decât femeile, ceea ce și explică de ce aceștia suferă de boli digestive și de tulburări mintale”, a mai spus Angela Tomacinschi.

„Modul nesănătos de viață al bărbaților duc la apariția adicțiilor și psihozelor. Femeile mai des fac depresii și anxietate”, a confirmat psihiatrul Alexandru Ciobanu.

Totodată, datele studiului mai arată că populația săracă suferă mai frecvent de boli ale aparatului circulator, tulburări mintale și de comportament și boli ale ochilor și urechilor.

Cercetarea a fost realizată în perioada august-octombrie 2021, pe un eșantion de 2.205 persoane, dintre care 417 copii.

  • 16x9 Image

    Silvia Rotaru

    M-am alăturat echipei Europei Libere Moldova în anul 2022 și sunt reporteră pe domeniul sănătate. Scriu despre problemele, schimbările și evoluțiile din sistemul medical, dar și despre drepturile și problemele pacienților. Fac jurnalism din 2010, am lucrat în televiziune și în presa scrisă, după ce am absolvit Facultatea de Comunicare și Relații Publice.

XS
SM
MD
LG