Premierul ucrainean Șmîhal, despre contraofensivă: „Încet, dar înaintează”

Contraofensiva ucraineană în Donețk, 21 iunie 2023.

Premierul ucrainean Denis Șmîhal a declarat joi că ofensiva țării sale împotriva forțelor ruse „va dura”, dar s-a declarat „optimist” în ceea ce privește succesul acesteia, relatează AFP.

La începutul acestei luni, armata ucraineană a lansat mult așteptata contraofensivă, într-un efort de a recupera toate teritoriile ocupate de Rusia.

„Vom lansa operațiuni ofensive foarte bine gândite, de aceea, aceasta (contraofensiva) va dura ceva timp", a mai spus Șmîhal în marginea conferinței internaționale pentru reconstrucție a Ucrainei de la Londra.

„Vrem să înaintăm și vom înainta. (...) sunt absolut optimist că vom elibera toate pământurilor noastre ocupate de ruşi", a adăugat el.

El a mai explicat că o contraofensiva „este uneori ofensivă, uneori defensivă”.

### Vezi și... ### „Razvedka boem” și strategia contraofensivei ucrainene: explicațiile istoricului Armand Goșu

„Din păcate, în timpul pregătirii noastre pentru această contraofensivă, rușii se pregăteau și ei, așa că există între timp multe câmpuri minate, ceea ce îngreunează înaintarea”, a mai spus premierul.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, într-un recent interviu cu BBC, a recunoscut că progresul pe câmpul de luptă a fost „mai lent decât s-a dorit”.

Dar a reamintit că această ofensivă nu este „un film de Hollywood”, așa că nu poate produce rezultate „imediat”.

Rusia pe de altă parte a apreciat joi că forțele ucrainene din estul și sudul Ucrainei și-ar fi încetat contraofensiva pentru moment.

### Vezi și... ### Ucraina, lovită de un nou val de atacuri rusești. În Donețk au loc „lupte grele”