Președinta Maia Sandu a luat parte la funeraliile de stat ale Majestății Sale Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii căreia i-a adus un omagiu în numele tuturor cetățenilor Republicii Moldova.
Sicriul cu corpul Reginei Elisabeta a II-a, însoțit de 142 de membri ai Marinei Regale, a parcurs scurta distanță de la Westminster Hall la Westminster Abbey, potrivit protocolului funeraliilor de stat. Regele Charles al III-lea și cei doi fii ai săi au mers în urma sicriului.
În ultimele zile, mii de oameni au așteptat ore întregi pentru a-i aduce un ultim omagiu Reginei.
Your browser doesn’t support HTML5
Serviciul funerar a durat cam o oră, și a fost urmat de două minute de reculegere în întreaga țară.
Westminster Abbey este locul încoronărilor regale ale Marii Britanii, unde Regina Elisabeta a fost încoronată în 1953 și unde s-a căsătorit cu Prințul Filip în 1947. Ultimul serviciu funerar al unui monarh britanic aici a avut loc în secolul al XVIII-lea.
După serviciul funerar de la Westminster Abbey, a avut loc o procesiune pe străzile Londrei. Clopotul Big Ben a bătut pentru a marca ultimul drum al Reginei Elisabeta pe străzile Londrei. Procesiunea, la care a participat și Regele Charles, alături de Familia Regală, s-a încheiat la Wellington Arch, în jurul orei 15:30, ora la Chișinău.
De aici, sicriul Reginei Elisabeta a II-a a plecat spre Castelul Windsor, unde a fost depus la Capela Sântului George pentru un serviciu religios restrâns, la care au participat circa 800 de invitați, apropiați ai familiei.
Cu aceasta, partea publică, de stat, a funeraliilor s-a încheiat. Sicriul reginei a fost coborât în cripta regală în prezența membrilor familiei.
Serviciul funerar de la Windsor a inclus tradiții care simbolizează încheierea domniei Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii, inclusiv ridicarea de pe sicriu a Coroanei Regale, a sceptrului și a globului regesc simbolizând lumea și depunerea lor pe altarul Capelei.
Omagiile liderilor internaționali
2.000 de invitați, inclusiv câteva sute de președinți, șefi de stat, șefi de guverne și monarhi, milioane de oameni pe străzile Londrei, au luat parte la funeraliile de stat ale reginei Elisabeta a II-a a Regatului Unit și Irlandei de Nord, iar alte câteva miliarde le-au urmărit televizor și online, pe computere, sau pe telefoane mobile
Printre cei invitați prezenți la acest eveniment istoric s-au aflat președintele Statelor Unite Joe Biden, împăratul Japoniei Naruhito, președintele francez Emmanuel Macron, președintele turc Recep Tayyip Erdogan, președintele României, Klaus Iohannis și alții.
Președintele SUA, Joe Biden și soția sa Jill Biden au adus duminică un ultim omagiu Reginei la Westminster Hall și au semnat în cartea de condoleanțe de la Lancaster House.
Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, s-a alăturat sâmbătă miilor de oameni care au adus un ultim omagiu Reginei Elisabeta a II-a.
Your browser doesn’t support HTML5
La Londra s-a aflat și Prima Doamnă a Ucrainei, Olena Zelenska. Ea a fost primită duminică de Prinţesa de Wales a Marii Britanii la Palatul Buckingham.
Anterior, Olena Zelenska a fost la Westminster Hall, unde se afla sicriul Reginei Elisabeta a II-a.
Funeraliile Reginei Elisabeta a II-a au fost numite de premierul britanic Liz Truss unul din cele mai mari evenimente „politico-sociale” din ultimele decenii, pentru că această reuniune unică de lideri politici a fost folosită și pentru a discuta marile crize de actualitate: de la invazia Rusiei în Ucraina, la recesiunea care amenință economia mondială, criza energetică și instabilitatea socială pe care le provoacă.
### Vezi și... ### Planul funeraliilor a fost conceput încă în anii 1960, fiind aprobat în detaliu de reginăNumai șase țări n-au fost invitate să trimită reprezentanți: Rusia, Bielorusia, Siria, Afganistanul, Venezuela și Birmania (Myanmar).
Coreea de Nord și Nicaragua au fost invitate să participe doar prin ambasadori, nu prin șefi de stat.
Întreaga ceremonie religioasă a fost gândită până în ultimele detalii de Regina Elisabeta însăși, care a decis și ce tip de automobil transportă sicriul: un Rolls Royce cu ferestre mari, ca sicriul să poată fi văzut de toată lumea, așa cum în cei 70 de ani de domnie a purtat vestimentații în culori vii pentru aparițiile publice, după principiul: toată lumea trebuie să o poată distinge pe Regină într-o mulțime.
Ceremonia a fost marcată de cimpoierul personal al Reginei sau „piper” în engleză, tot o dorință specială a fostului monarh.
Peste 10.000 de polițiști au fost mobilizați pentru a asigura securitatea funeraliilor de stat.
După-amiază, sicriul Reginei Elisabeta a II-a a plecat spre Castelul Windsor pentru o ultimă slujbă, de data aceasta organizată într-un cerc mult mai restrâns: familie, apropiați, angajați ai casei regale.
Regina Elisabeta a II-a, care a încetat din viață pe 8 septembrie la 96 de ani, a fost înmormântată pe 19 alături de soțul ei, Prințul Filip, Duce de Edinburgh, în Capela Sfântul George de la Palatul Windsor.
Pe piatra funerară sunt gravate cuvintele „ELIZABETH II 1926-2022”.
Articol preluat de la Europa Liberă România (versiune adaptată și actualizată de Europa Liberă Moldova)