Poliția spune că a fost datoare să-i acorde protecție duminică controversatului bancher devenit politician Ilan Șor la plecarea acestuia din Piața Marii Adunări Naționale, unde a organizat un picnic pentru simpatizanții partidului său. Poliția i-a împiedicat să se apropie de Șor chiar și pe jurnaliștii care încercau să-i adreseze întrebări. Aceste imagini au contrastat cu cele de azi dimineață, când poliția i-a înlăturat forțat pe liderii opoziției de la monumentul lui Ștefan cel Mare unde protestau.
Pentru cele două zile de proteste, internele au mobilizat „suficiente” forțe pentru a garanta ordinea publică. Acesta a fost răspunsul pe care ni l-a oferit Inspectoratul General al Poliției la întrebarea câți polițiști, carabinieri sau pompieri au fost trimiși pe teren duminică, 26 august, și luni, 27 august.
Ieri, bunăoară, trei cordoane de polițiști despărțeau protestatarii Mișcării de rezistență ACUM de simpatizanții formațiunii lui Ilan Șor, primarul de Orhei condamnat în primă instanță pentru implicare în frauda bancară.
La finele zilei de duminică, reprezentanții Inspectoratul General al Poliției s-au văzut nevoiți să emită un comunicat pentru a răspunde reproșului că ar fi dat dovadă de exces de zel când l-au escortat pe Ilan Șor din Piața Marii Adunări Naționale.
Garantarea securității și integrității corporale a persoanei constituie misiunea de bază a poliției consfințită expres prin lege...
„Garantarea securității și integrității corporale a persoanei constituie misiunea de bază a poliției consfințită expres prin lege, indiferent de titulatura sau apartenența socială și politică a acesteia”, se spune în comunicat cu precizarea că poliția va reacționa cu profesionalism la cerere, cât și la inițiativa celor care reclamă anumite riscuri la integritatea lor corporală.
Cu toate acestea, forțele de ordine au evitat să se implice în incidentul ce i-a vizat pe reporterii Europei Libere Nicu Gușan și Tatiana Ețco, care au fost bruscați de simpatizanți ai partidului Șor. Încercarea lui Nicu Gușan de a obține o reacție de la polițiștii aflați în preajmă a fost zadarnică:
Radio Europa Liberă: Vreau să vă întreb: de ce poliția nu a reacționat când paza de corp a dlui Șor ne-a îmbrâncit și ne-a lovit cu pumnii și coatele în burtă.
Polișist: „Toate întrebările și răspunsurile le veți auzi de la serviciul de presă, de pe adresa str. Tiraspol 11”.
Your browser doesn’t support HTML5
Un alt comunicat explicativ a fost emis de Inspectoratul General al Poliției în această dimineață, la scurt timp după ce polițiștii au evacuat forțat cei câteva zeci de protestatari din preajma monumentului lui Ștefan cel Mare.
Poliția a somat „atât verbal, cât și sonor participanții de a-și sista temporar manifestația însă fără conformare. La expirarea timpului acordat pentru dispersare, poliția a acționat proporțional, astfel participanții au fost reamplasați temporar în perimetrul str. Bodoni cu Ștefan cel Mare”, se arată în comunicatul IGP.
Într-o declarație pentru presă, președintele parlamentului, Andrian Candu, a luat apărarea poliției, insistând că „atunci când cineva nu respectă legea și unele reguli, poliția are dreptul să intervină inclusiv cu forța”.
„Am văzut că intervențiile poliției au fost foarte corecte. Nu au fost victime, nu au fost folosite echipamente, mijloace speciale, gaze lacrimogene și foarte bine că nu au fost aplicate”.
Your browser doesn’t support HTML5
Expertul Centrului de Resurse Juridice Ion Guzun are însă o altă părere despre comportamentul polițiștilor și modul în care forțele au fost coordonate. Ion Guzun face parte din tabăra activiștilor civici care în ajunul protestului de duminică a elaborat un așa numit ghid de comportament pentru protestatari și polițiști în care, între altele, li s-a amintit polițiștilor că „nimeni nu poate fi intimidat sau persecutat pentru că a protestat pașnic”.
„Ieri era clar că Ilan Șor nu avea dreptul să vină în Piața Marii Adunări Naționale pentru că nu avea nicio autorizație, prin urmare, poliția dacă era independentă, apolitică și era corectă, cel puțin nu trebuia să admită prezența acestui individ condamnat și mai ales în Piața Marii Adunări Naționale. Eu cred că e o rușine pentru autorități, inclusiv pentru poliție că a permis asemenea lucru. În ceea ce privește protestatarii Platformei DA și PAS, eu cred că prin aceste acțiuni poliția a arătat cât de urâtă a fost astăzi Ziua Independenței prin faptul că i-a dat afară pe acei protestatari care erau pașnici. Regret foarte mult că poliția nu citește Constituția, unde e scris că cetățenii Republicii Moldova dețin suveranitatea și au dreptul de a protesta”.
Organziația pentru apărarea drepturilor omului, Amnesty International Moldova a ad publicității luni o declarație în care atrage atenția comunitatii internaționale asupra pericolului iminent de limitare a dreptului la liberă asociere și întrunire în Republica Moldova, și în care solicită autorităților moldovene să revină la repectarea legii.