La Bucureşti a avut loc Adunarea Parlamentară a Alianței Nord Atlantice, o reuniune la care a participat și secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg. Au fost discutate chestiuni regionale și internaționale legate de solidaritatea țărilor alianței și s-a subliniat importanța crescândă a regiunii Marii Negre. Un alt subiect a fost legat de securitatea cibernetică a țărilor alianței. Despre acest subiect, a răspuns întrebărilor colegului nostru georgian Koba Liklikadze, fostul adjunct al secretarului general al NATO, ambasadorul american Alexander Vershbow. Interviul a avut loc săptămâna trecută, la o conferință în țările baltice. Alexander Vershbow a fost secretar adjunct al NATO între 2012 și 2016 și este expert în politică internațională și rusească. A fost ambasador la Moscova între 2001 și 2005. Pentru început, Alexander Vershbow a fost întrebat cum pot țările democrate să răspundă amenințărilor reprezentate de propaganda rusească, de războiul cibernetic pe care îl poartă cu Occidentul și față de răspândirea de știri false.
Your browser doesn’t support HTML5
Alexander Vershbow: „Este, într-adevăr o mare amenințare, este un fel de război politic împotriva societăților noastre, valorilor noastre și rușii nu vor înceta decât atunci când vor ajunge la concluzia că nu vor putea câştiga, că nu vor obține ceva. Nu putem să ne apărăm în întregime, dar cred că putem face o mulțime de lucruri. În primul rând cred că trebuie să existe nişte soluții tehnice când vine vorba de alegerile noastre. De exemplu, să nu poată intra în lista de votanți și să scoată de acolo anumite nume, să nu poată sa influențeze numărarea electronică a voturilor, ceea ce ar fi cea mai directă problemă legată de legitimarea unor alegeri - ce știm acum este ceea ce au încercat să facă, și putem să încercam să ne apăram în acest fel. Si protecţia cibernetică la informația partidelor ar putea fi întărită. Cred că este important să îi învățăm pe cetățenii din țările noastre că trebuie să fie mai vigilenți, mai sceptici față de informațiile pe care le primesc și să nu poată fi manipulați atât de ușor. Trebuie să colaborăm cu companii precum Facebook și Twitter să găsim căi ca de bună voie să poată să asigure ei siguranța sistemelor lor și să nu lase ca Rusia să deschidă conturi false, să folosească boți aproape fără nici un fel de opreliște. Adică să închidă aceste conturi și să fie mai pro-activi. Atâta timp cit nu vom putea să limităm eficiența acestor acțiuni ale rușilor, si să micșorăm propriile noastre vulnerabilități, va fi o provocare pe termen lung. Dar dacă rușii își vor da seama că au cheltuit atâţia bani și nu au obținut prea multe - pentru că rușii nu se vor opri pentru că sunt drăguți, ei vor înceta aceste acțiuni numai atunci când vor vedea că nu le aduc rezultate.”
Corespondentul serviciul georgian al postului nostru de radio l-a întrebat pe Alexander Vershbow, fost secretar adjunct al Alianței Nord Atlantice până în 2016, ce întreprind sau pot să întreprindă statele democratice împotriva propagandei rusești prin televiziunea Russia Today (RT) sau canalul de știri Sputnik.
Alexander Vershbow: „Cel mai bine este să lupți împotriva propagandei cu adevăruri, cu fapte verificate, cu istorii pozitive despre societățile noastre, care să arate de ce societăţile democratice sunt superioare chiar și numai pentru că ne bazam pe informații factuale, dar cred că exista mai multe medii occidentale si locale independente care pot să fie sprijinite - cărora li se pot aloca mai multe resurse ca să poată să facă programe în mod continuu. Statele Unite au început proiectul (TV) foarte important, Current Time, pune laolaltă resursele și experiența jurnaliştilor de la Vocea Americii și RFE/RL, și mai sunt si canalele (rusești) Dojd - care funcționează din exil, din imigrație, și care oferă informație mult mai obiectivă rușilor din Rusia, ca și site-ul Meduza care se află acum in țările baltice, pentru că jurnaliștilor ruși le este teamă să lucreze în Rusia, așa că eu cred aceste eforturi combinate - ale emigranților, ale mediilor occidentale - americane, germane, BBC, pot să aducă mai multă realitate publicului rusesc și chiar și vorbitorilor de limba rusă din țările din apropierea Rusiei, inclusiv din Georgia, din Ucraina, unde influența presei de limbă rusă este mare. Trebuie să fim în competiție și să facem programe mai bune, mai interesante, mai distractive și care să difuzeze știri adevărate și nu știri false.”
Koba Liklikadze l-a întrebat pe Alexander Vershbow, care a fost un susținător vocal al apropierii Georgiei de NATO, despre cum vede acum situaţia:
Alexander Vershbow: „Continui să sprijin aspirațiile și ale Georgiei, și ale Ucrainei de a intra în NATO - Ucraina acum nu este poziţia de candidat oficial - cred că ucrainenii recunosc că au multe de făcut în următorii trei sau patru ani pentru a fi pregătiți mai bine, ca să-și poată prezenta cazul cât mai convingător. Georgia e mult mai departe. Ambele țări se află în zone geopolitice complexe și nu va fi ușor să-i faci pe toți aliaţii (din NATO) să fie de acord (cu admiterea). Nu va fi ușor, dar recomand Georgiei să nu renunțe (la aceste aspirații), nici Ucraina să nu abandoneze ambițiile ei ultime, și mai devreme sau mai târziu - să sperăm că mai devreme! - condițiile se vor schimba și NATO va putea să își respecte promisiunile pe care le-a făcut în 2008 (la summitul NATO de la Bucureşti).”