Alexandru Tănase: „Dacă oamenii vor prefera să ia câte o sută de lei şi să voteze un escroc, acesta e viitorul lor” (II)

Alexandru Tănase

Sistemul mixt este o realitate pe care opoziția va trebui să o accepte, crede fostul președinte al Curții Constituționale.

La o lună de la adoptarea sistemului electoral mixt se fac auzite tot mai multe voci, în special din anturajul guvernării, precum că PD ar intenţiona să revină la reforma electorală şi să legifereze al doilea tur de balotaj în circumscripţii. În legea votată de majoritatea parlamentară împreună cu socialiştii este prevăzut votul într-un singur tur şi a fost condiţionat de şeful statului Igor Dodon. Fostul preşedinte al Curţii Constituţionale, Alexandru Tănase, crede că Parlamentul trebuie să-şi revadă decizia şi să includă turul doi de scrutin.

Your browser doesn’t support HTML5

Alexandru Tănase răspunde întrebărilor Valentinei Ursu (II)

Europa Liberă: Domnule Tănase, vorbim despre această reformă electorală., Dvs. cum o vedeţi?

Alexandru Tănase: „Am văzut-o critic, dar nu reforma în sine. Sistemul electoral trebuia reformat. Sunt absolut convins că nimeni nu era mulţumit de sistemul electoral care a fost.”

Europa Liberă: Dar repeziciunea cu care s-a făcut?

Alexandru Tănase: „Asta este altceva. Este caracteristic actualei guvernării să adopte proiecte foarte rapid. Inclusiv reforma guvernului s-a făcut cu o repeziciune foarte mare.”

Europa Liberă: Ei au adoptat reforma electorală în pofida recomandărilor Comisiei de la Veneţia.

Alexandru Tănase: „Nu e aşa.”

Europa Liberă: Totuşi a fost în avizul Comisiei strecurată fraza că nu este recomandabil să se treacă de la sistemul proporţional la cel mixt.

Alexandru Tănase: „…atât timp cât nu se ajunge la un consens larg. Acesta este finalul frazei.”

Europa Liberă: Dvs. credeţi că socialiştii şi democraţii înseamnă un consens larg?

Alexandru Tănase: „Cred că o asemenea reformă trebuia făcută altfel. Dacă eram eu decident, făceam altfel această reformă şi puneam accentul puţin pe altceva. Nu cred că problema în fond derivă din modalitatea de formare a Parlamentului prin circumscripţii sau liste electorale. O să ne convingem că nu se vor schimba prea multe. Tot politice vor fi voturile. O să umble Igor Nicolaevici şi o să pună mâna pe umărul unui prieten de-al lui, o să-l ducă în circumscripţie şi o să spună это мой человек (acesta este omul meu), votați-l.”

Europa Liberă: Vă este clar cum vor fi delimitate circumscripţiile?

Your browser doesn’t support HTML5

Alexandru Tănase: „Cetăţenii sunt primii responsabili pentru eşuarea statului Republica Moldova”

Alexandru Tănase: „Urma Guvernul să spună. În avizul Comisiei de la Veneţia erau obiecţii fundamentale – participarea la vot a alegătorilor de peste hotare, formarea circumscripţiilor şi obiecţia tradiţional moldovenească - pragul electoral, pe care-l critic de 20 de ani. Prima dată, pragul electoral ne-a distrus clasa politică în 1994 şi continuă să o facă şi acum. Sunt un adversar total al acestui prag. Cred că 2% este pragul maxim care poate fi impus în Republica Moldova, altfel nu vom avea niciodată o democraţie parlamentară funcţională. Revenind la reformă, sistemul electoral trebuia schimbat, fără nici un dubiu. Doar că aici este şi rolul opoziţiei care niciodată nu a articulat o proprie idee de reformă. Nu am auzit niciodată care este viziunea lor asupra reformării sistemului electoral.”

Cred că 2% este pragul maxim care poate fi impus în R.Moldova...

Europa Liberă: Ştiţi prea bine cum a fost tratată opoziţia şi dacă aţi fi fost Dvs. în opoziţie şi aţi fi avut doar acele săgeţi cu venin îndreptate la adresa Dvs. nu v-ar mai fi plăcut să mergeţi să discutaţi cu cei de la guvernare.

Alexandru Tănase: „Săgeţile cu venin au venit şi în adresa mea în toţi anii cât am fost în viaţa publică. Trebuie să le tratezi ca o parte din job, adică nu trebuie să te superi. În cazul în care opoziţia venea cu propriul proiect de reformă electorală, în cazul în care colectau şi ei semnături prin propriile structuri de partid pe care le au, în cazul în care în negocierile cu străinii nu mergeau şi speriau, câteodată hazardat, cu niște riscuri care veți vedea cât de hazardat vor suna peste un an sau doi după alegeri… În general sunt de părerea că nimeni nu poate estima cum va funcţiona acest sistem în Moldova, nici opoziţia, nici puterea. Ambele vor avea mari surprize. Acolo unde a fost implementat acest sistem toate estimările care s-au făcut s-au dovedit a fi inexacte. După alegeri au fost corectate. Unii au renunţat la acest sistem, alţii l-au păstrat. Lituanienii îl au şi astăzi. Românii au renunţat la el. Totul va depinde de cum va funcţiona el în realitate. Opoziţia nu a venit cu propriul punct de vedere. Strigatul în faţa parlamentului este un instrument, dar el nu poate merge de unul singur.”

Europa Liberă: Dar să plasezi toată vina şi responsabilitatea pe umerii opoziţiei tot nu e corect.

Alexandru Tănase: „Eu nu plasez responsabilitatea pe umerii opoziţiei. Până la urmă, responsabilitatea revine puterii, celor care au votat proiectul. În 2018, dacă va fi un dezastru, ei sunt cei care vor plăti.”

Nimeni nu poate estima cum va funcţiona sistemul electoral mixt în Moldova, nici opoziţia, nici puterea...

Europa Liberă: Până la urmă, Dvs. cum aţi înţeles, este proiectul pe care a insistat mai mult Igor Dodon?

Alexandru Tănase: „Habar nu am. Nu cunosc jocurile politice. chiar nu am conexiuni la zona politicului.”

Europa Liberă: Dacă rămânea sistemul proporțional era riscul să câştige masiv socialiştii şi Igor Dodon?

Alexandru Tănase: „Socialiştii, dacă au sprijin popular, vor câştiga şi într-un sistem, şi în celălalt. Nu vă faceţi nici o emoţie.”

Europa Liberă: Eu nu îmi fac emoţii.

Alexandru Tănase: „Pe partea de dreapta nu există nici un lider proeminent capabil să capteze voturi. Ceea cu ce s-au ocupat pe parcursul ultimilor cinci ani de zile colegii noştri pe dreapta, e că s-au măcelărit reciproc. Nu există nici o persoană care nu a fost compromisă total. Acum nu ai cu cine merge în campanie. Pe partea stângă e altceva. În general, electoratul rusofon, găgăuzii, nostalgicii nu sunt vulnerabili.”

Europa Liberă: Dar sunt divizați şi ei?

Alexandru Tănase: „Mai puţin. Nu sunt ei divizaţi.”

Europa Liberă: Cei care sunt la comuniști, nu sunt și la socialiști.

Pe dreapta eșichierului politic nu există nici un lider proeminent capabil să capteze voturi...

Alexandru Tănase: „Să vedeți cum vor vota. Ce a spus Voronin despre Dodon – „это сукин сын, но наш сукин сын”. L-am citat exact. În Parlament a spus asta. Când ajunge problema la chestiuni fundamentale, ei nu mai ţin cont de toate minciunile, acuzaţiile, că au suport, că nu-l au.”

Europa Liberă: Ca pe un jurist notoriu, să-l întreb pe Alexandru Tănase, dacă opoziţia decide să nu participe la vot ce se întâmplă?

Alexandru Tănase: „Nu ştiu ce se întâmplă.”

Europa Liberă: Unii spun că deja s-a început fraudarea alegerilor neexistând acest consens pentru a se vota legea.

Alexandru Tănase: „Este o exagerare. Prin ce se fraudează? Daţi-mi fapte.”

Europa Liberă: Că nu a fost consens larg.

Alexandru Tănase: „Bine, dar când a fost votat în 1994 sistemul proporţional a fost consens larg? Sau când aceiași oameni care protestează azi au votat în 2013 sistemul mixt? L-au votat în parlament fără nici o discuție. Mai mult decât atât, avizul a fost votat unanim de Guvern. Cei care critică la distanţă de doi ani de zile dădeau aviz pozitiv, pentru ca peste o lună de zile, fără nici o consultare, tot ei să renunţe la acel sistem. Toate aceste decizii sunt de conjunctură şi atunci când l-au votat, şi când l-au aprobat, şi acum când protestează. Cred că este o derută a opoziţiei. Ei trebuie să înţeleagă că sistemul mixt este realitate şi să-şi focuseze atenţia spre lucrul cu oamenii, să caute persoane capabile să câştige în circumscripţii, nu cumetri, nu fini, dar persoane capabile să meargă cu mesaje în teritoriu şi să adune voturi.”

Europa Liberă: Mai există şanse să se revină la această lege? Unii spun că lipsa turului doi nu ar corespunde cerinţelor.

Ei trebuie să înţeleagă că sistemul mixt este realitate şi să-şi focuseze atenţia spre lucrul cu oamenii...

Alexandru Tănase: „În general, cred că este o problemă cu excluderea turului doi. E o problemă nu de ordin juridic, ci una politică. Sper foarte mult că la acest subiect se va reveni.”

Europa Liberă: Adică să se includă şi turul doi?

Alexandru Tănase: „Speranţa mea e că Parlamentul va include turul doi.”

Europa Liberă: Igor Dodon se va opune vehement.

Alexandru Tănase: „Igor Dodon se va opune, dar sunt parlamentari care pot sprijini, nu e o problemă. Nu se termină lumea cu Igor Dodon. În parlament sunt 101 deputaţi. Sunt absolut convins că acest subiect trebuie discutat.”

Europa Liberă: Mai e timp să se revină?

Alexandru Tănase: „De ce nu? Poți reveni până la alegeri. Nu e o problemă.”

Europa Liberă: Până la alegeri?

Alexandru Tănase: „Cum să nu?! Nu poţi modifica sistemul cu un an de zile înainte de alegeri în cazul în care înrăutățești anumite condiţii. Iar dacă îmbunătăţeşti, sigur că o poţi face mai târziu. Nu văd o problemă în acest sens. Cred că va fi un gest salutat inclusiv de Comisia de la Veneţia, dacă se va ţine cont de acest detaliu. Este o ecuaţie cu multe necunoscute. În general, noi vom arunca zarurile, dacă nu vom avea certitudinea care va fi dinamica formării viitoarei puteri. Nu este bine.”

Nu poţi modifica sistemul cu un an de zile înainte de alegeri în cazul în care înrăutățești anumite condiţii. Iar dacă îmbunătăţeşti, sigur că o poţi face mai târziu...

Europa Liberă: Imaginar vă puteţi închipui cum o să arate legislativul în 2018?

Alexandru Tănase: „Nu pot presupune din cauza că existenţa unui singur tur în situaţia în care nu ai o societate foarte bine cristalizată, nu ai o societate cu opţiuni politice bine aşezate, cum e în societăţile democratice occidentale, generează necunoscute şi riscuri.”

Europa Liberă: Dvs., în decembrie 2016, fiind președintele Curţii Constituţionale aţi remis parlamentului şase adrese privind necesitatea modificării legislaţiei electorale în ceea ce ţine de votul de peste hotare, implicarea bisericii, sunt mai multe. Au ţinut cont de ele cei 74 de deputaţi atunci când au votat reforma electorală?

Alexandru Tănase: „Acele adrese vizează alegerile prezidenţiale.”

Europa Liberă: Nu sunt valabile şi pentru alte scrutine?

Alexandru Tănase: „Nu toate sunt aplicabile. În ceea ce ţine de biserică, da, este aplicabil, dar nu s-a făcut nimic.”

Europa Liberă: Dar de circumscripții în diaspora?

Alexandru Tănase: „Circumscripții în diasporă e o discuţie foarte… nici nu știu cum să o abordez. Vreau să vă spun cum stau lucrurile. Dacă o să vin cu exemple care sunt drepturile diasporei de a vota în alte ţări, o să vedeţi că noi avem o legislaţie foarte permisivă. Georgienii nu votează, balticii nu votează peste hotare.”

Europa Liberă: Un milion de alegători plecaţi peste hotare…

Cine vrea să voteze, votează. Nu poţi oferi în afara ţării aceleaşi garanţii pe care le oferi în ţară...

Alexandru Tănase: „Letonii sunt un milion şi o sută. georgienii sunt trei milioane. Nu vă faceţi emoţii. Alegerile se organizează în ţară. Ceea ce e în afara ţării este facultativ. Nu ai cum oferi în afara ţării aceleaşi garanţii pe care le dai în ţară. Ca să nu comentez eu, nu au decât să ridice legile electorale la cele trei ţări baltice, Georgia, Armenia - state mici precum este şi Republica Moldova şi cu un mare potenţial emigraţional.”

Europa Liberă: Răspunsul Dvs. care este, parlamentul respectă ceea ce a recomandat Curtea Constituţională?

Alexandru Tănase: „Parlamentul nu a ajuns încă să examineze acele adrese pentru că ele vizează scrutinul prezidenţial. Trebuie să ţinem cont că problemele cu votul în diaspora apar numai la scrutine prezidențiale, nu şi la cele parlamentare. Sunt foarte puţini oamenii din diaspora care votează la parlamentare. Conflictele apar la prezidențiale. Aşa a fost şi la români.”

Europa Liberă: Şi dacă la scrutinul din 2018 vor fi foarte mulţi doritori să participe la alegeri?

Alexandru Tănase: „O să voteze. A fost mărit numărul de buletine pentru diaspora, au fost făcute unele modificări.”

Europa Liberă: Au fost mărite de la 3mii la 5 mii de buletine.

Alexandru Tănase: „E suficient. Cine vrea să voteze, votează. Nu poţi oferi în afara ţării aceleaşi garanţii pe care le oferi în ţară. Nu ai controlul judiciar în afara ţării, nu ai comisii care să poată să examineze contestațiile. Sunt o serie de probleme pe care nu le poţi rezolva. Nu ai monitorizare în afara ţării, nu ştii cum să cuantifici timpul media, nu ştii care sunt instrumentele, nu ai oameni care să vadă dacă nu se face propagandă electorală chiar în faţa misiunii diplomatice şi chiar dacă o constați nu ai cum reacţiona. Din aceste motive, abordările sunt foarte diferite. În general, mi se pare foarte greşit că accentul se pune pe o singură problemă. Cred că toţi cei care îşi adjudecă puterea trebuie să meargă în sate la noi, acolo sunt alegătorii. Este foarte simplu să scrii mesaje pe Facebook pe care le citesc unii şi este foarte complicat să mergi în satul Ciuciuleni.”

Nu candidez nicăieri. Eu nu am partid, nu am nimic...

Europa Liberă: Veţi candida?

Alexandru Tănase: „Nu candidez nicăieri. Eu nu am partid, nu am nimic.”

Europa Liberă: Pe circumscripții puteți merge ca independent.

Alexandru Tănase: „Nu mă tentează aceste perspective.”

Europa Liberă: Dar tot Dvs. cereți de la alegători să fie ei mai implicați.

Alexandru Tănase: „Da, şi sunt convins că alegătorii vor avea de unde să aleagă. Cât de prost nu ar sta lucrurile cu opoziţia şi cu puterea, sunt convins că în fiecare circumscripție va fi un om demn să fie deputat. Iar dacă oamenii vor prefera să ia câte o sută de lei şi să voteze un escroc, acesta e viitorul lor, nu ai ce să le faci. Nu poţi forța pe nimeni la fericire. Ai alegerea și dacă nu alegi ceea ce trebuie îţi asumi acest lucru.”

Europa Liberă: Dar poţi să-l ajuţi să fie fericit pe aproapele. Domnule Tănase, pentru că sunteți un bun cunoscător al scenei politice din Republica Moldova, să vă întreb şi să ne răspundeți cât se poate de concret, va izbucni un război politic pe-adevăratelea între Igor Dodon şi Vlad Plahotniuc?

Alexandru Tănase: „Suntem în zona supozițiilor. Este absolut evident că două săbii în aceeași teacă nu încap. Este absolut evidentă ambiţia PD de a deveni un partid cu vocaţie majoritară. Este absolut evident că PD nu doreşte şi nu va dori să împartă puterea cu nimeni, cu atât mai puţin cu Igor Dodon, care este o figură egocentrică, foarte ambițioasă care îşi doreşte cam acelaşi lucru.”

Două săbii în aceeași teacă nu încap...

Europa Liberă: Care sabie va rămâne în teacă?

Alexandru Tănase: „Asta nu o ştiu. După 2018 se va vedea. Depinde cum se va vota, în fond. Însă este absolut evident că, chiar în ciuda aparenţelor şi votului de conjunctură pe care ei îl au un diferite situaţii, - că sunt sincronizate acţiunile se vede foarte clar, dar sunt chestiuni de conjunctură, - dar din punct de vedere strategic nu vor putea cei doi să coabiteze. Pe undeva, cred eu, ei chiar încearcă să-şi dispute anumite segmente comune de electorat. Cred că o confruntare între dânşii se va produce în mod absolut cert. Nu se ştie când se va întâmpla acest lucru şi ce va genera o eventuală confruntare.”

Europa Liberă: Capitala cine are şanse să o câștige?

Alexandru Tănase: „Capitala are deocamdată primar. ”

Europa Liberă: Interimar...

Problema nu e în selectivitatea justiţiei. Problema este că actul de justiţie este dominat de procurori...

Alexandru Tănase: „Să vedem cu ce o să se termine. Vedeţi că acum aceste procese judiciare merg cu o viteză cosmică. E neobișnuit pentru mine, de atâția ani sunt în breasla avocaturii şi chiar sunt surprins cum în două-trei luni pot finaliza un proces judiciar, dar Dumnezeu cu dânșii. Atât timp cât domnul Chirtoacă este primar, chiar dacă este suspendat din funcţie, cred că toate discuţiile la subiectul asta sunt absolut premature. Să vedem exact ce fel de probe au procurorii.”

Europa Liberă: E selectivă justiţia?

Alexandru Tănase: „Problema nu e în selectivitatea justiţiei. Problema este că, la ora actuală, actul de justiţie este dominat de procurori, şi judecătorii nu au capacitatea să se opună şi să cenzureze voinţa procurorilor. Aici e cea mai mare problemă pe care o constatăm.”