Alexei Tulbure: „În cazul în care nu acceptăm recomandarea Comisiei de la Veneția ieșim din spațiul valorilor europene ”

Un interviu cu diplomatul moldovean, fost ambasador la Consiliul Europei.

De vorbă cu Alexei Tulbure, fost ambasador al R. Moldova la ONU și Consiliul Europei, despre așteptata publicare a poziției Comisiei de la Veneția privind schimbarea sistemului de vot în R. Moldova.

Europa Liberă: Ce se întâmplă dacă nu se ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția?

Alexei Tulbure

Alexei Tulbure: „Autorii inițiativei trebuie să-și dea bine seama că ei sunt reprezentanții Republicii Moldova. Republica Moldova are anumite angajamente internaționale. Noi am intrat în 1995 în Consiliul Europei, am semnat Convenția cu privire la drepturile fundamentale ale omului și un șir de alte tratate internaționale care reglementează anumite lucruri, inclusiv organizarea alegerilor.

Dacă tu nu respecți recomandările Comisiei de la Veneția înseamnă că tu îți încalci propriile angajamente și împingi țara în afara spațiului democratic. Deci, noi ieșim din spațiul valorilor europene în cazul în care nu acceptăm această recomandare.

Ea nu are caracter obligatoriu, da, asta este adevărat, dar sunt situații în care o recomandare este mai obligatorie decât un ordin militar. Și în cazul acesta așa este.”

Your browser doesn’t support HTML5

În dialog cu diplomatul Alexei Tulbure

Europa Liberă: Argumentul lor este că au consens larg în Parlament. Din moment ce Republica Moldova este un stat parlamentar, ar fi suficient acest consens care s-a găsit în Legislativ.

Alexei Tulbure: „Astea sunt niște sofisme folosite, un joc de cuvinte. În „Ghidul de bune practici”, elaborat de Comisia de la Veneția în materie de organizare și petrecere a alegerilor este spus foarte clar: în societate trebuie să fie atins un consens cât mai larg, nu în Parlament. Mai ales că acest Parlament nu mai reflectă votul alegătorilor. Majoritatea existentă în Parlament a fost creată prin manipulări de tot felul, prin șantaj și așa mai departe.

Or, noi n-avem consens în societate. Acum noi vedem foarte clar, societatea este scindată. Eu cred că majoritatea societății este împotriva acestei schimbări.”

Europa Liberă: Dar dacă este votată legea în Parlament, oricum se vor conforma toți actorii politici, inclusiv cetățenii cu drept de vot.

Alexei Tulbure: „Ce poate să se întâmple dacă votează această majoritate, legitimitatea căreia, democratic, este foarte joasă? Mai multe lucruri: opoziția poate să nu participe la aceste alegeri. Eu aș fi vrut ca opoziția care contează, bineînțeles, și aici mă refer, în primul rând, la Platforma DA, la PAS, Partidul Comuniștilor, poate Partidul Nostru, dacă mai contează în sensul electoral, să elaboreze o poziție consolidată: de a nu participa la niște alegeri care nu sunt pe deplin democratice, ori regulile de joc au fost schimbate. Una la mână.

Doi la mână: e o chestie care este acceptată general, că legitimitatea democratică a alegerilor este determinată de dimensiunile de observare a alegerilor care vin din OSCE, din Consiliul Europei, din structurile internaționale. Aceste misiuni pot să nu recunoască caracterul democratic și deschis al acestor alegeri. Adică, consecințele pot să fie foarte grave. Nu mai vorbesc de faptul că noi putem să nu mai obținem asistență financiară din exterior.”

Europa Liberă: Euro-parlamentarul Sigfried Mureșan așa și a anunțat, chiar pentru Europa Liberă a declarat, că dacă nu se ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția de la A la Z, cele 100 milioane de euro care trebuie să vină în Republica Moldova vor fi stopate.

Alexei Tulbure: „Ceea ce a spus Sigfried Mureșanu a fost confirmat astăzi printr-o declarație comună a Consiliului, Comisiei și Parlamentului European prin care a fost condiționată disbursarea acestor 100 de milioane.

Acolo este foarte clar stipulat că asistența financiară va fi acordată în cazul în care vor fi respectate anumite condiții – păstrarea caracterului pluripartit al sistemului politic, transparența în luarea de decizii și, nu în ultimul rând, s-a subliniat foarte clar, acceptarea recomandărilor care vor veni din partea Comisiei de la Veneția.”

Europa Liberă: Iar cei de la guvernare sugerează că dacă această asistență macro-financiară nu va veni din partea Uniunii Europene, ar însemna că Occidentul pune Republica Moldova în brațele Rusiei.

Alexei Tulbure: „Sunt niște speculații geo-politice. Ei trebuie să cunoască: ca să obții finanțare din partea unor structuri sau state democratice, trebuie să fii stat democratic. Democrațiile se susțin reciproc, democrațiile nu susțin regimurile autoritare.

Alexei Tulbure

Ei n-au decât să respecte normele democratice, standardele europene și atunci nu va fi opoziția atât de dură în interior și nu vor fi probleme cu asistența internațională. Or, tu încalci orice procedură democratică, mergi în direcția opusei celei declarate; noi suntem stat cu Acordul semnat de asociere, dar ne comportăm ca un Uzbekistan sau ca niște regimuri dictatoriale din Africa. Și noi vrem continuarea asistenței. Asta este ridicol.”

Europa Liberă: Dar dacă și se votează în Parlament această modificare a legislației electorale, vă este clar cum vor fi create circumscripțiile, cum vor veni să voteze cei din stânga Nistrului, teritoriu necontrolat de autoritățile statului, ce se întâmplă cu votul din diasporă? Pentru că a rămas puțin timp până ca lumea să înțeleagă totuși ce se urmărește în realitate prin această reformă electorală.

Alexei Tulbure: „Proiectul înaintat al sistemului mixt nu este explicit în ceea ce ține de votarea în diasporă, în Transnistria și în ceea ce ține de formarea acestor circumscripții.

Deci, sunt foarte multe întrebări. Noi nu în zadar am pledat pentru un sistem proporțional 20 și ceva de ani în urmă. Toate aceste probleme s-au studiat atunci și opțiunile au fost în favoarea acestui sistem, pentru că în condițiile existenței acestui sistem separatist, al scindării teritoriale, el este optim.

Acum, autorii acestui proiect n-au depășit problemele care au existat și există și eu cred că încercarea de a implementa acest proiect va duce la haos și la foarte mari probleme.”

Europa Liberă: Cum vă explicați că, totuși, există această coincidență de a modifica sistemul electoral și din partea celor care spun că Moldova trebuie să meargă pe calea integrării europene, cei care constituie majoritatea parlamentară și cei care vor să ducă Moldova mai aproape de Rusia. Până acum se zicea că între domnul Plahotniuc și domnul Dodon ar fi, mai degrabă, mai multă dușmănie decât amiciție.

Alexei Tulbure: „Asta arată foarte clar că aceste forțe, așa-numite forțe, nu urmăresc scopurile declarate, dar acționează din alte perspective, din perspectiva propriului interes sau din perspectiva interesului de partid.

Dodon are, probabil, anumite calcule și, conform calculelor, Partidul Socialiștilor va beneficia de schimbarea acestui sistem, pe de o parte, pe de altă parte, eu nu sunt sigur că el este independent în luarea de decizii. Este șantajabil, pentru că a fost implicat în anumite chestiuni și cel care îl șantajează cred că este Vladimir Plahotniuc și anturajul său, are mai multe materiale pe el și asta e explicația.

Și Partidul Democrat nu acționează în interesul viitorului european, dar dorește să-și asigure intrarea masivă în Parlamentul viitor. Or, în condițiile sistemului proporționat, Partidul Democrat riscă, chiar dacă intră în Parlament, să nu participe la formarea viitorului Guvern. Dar pentru ei trecerea în opoziție este foarte periculoasă, pentru că ei sunt implicați în foarte multe scheme criminale și vor trebui să răspundă.”

Europa Liberă: Organele de drept, deocamdată, nu au prezentat opinii publice, dovezi că ar fi așa.

Alexei Tulbure: „Bine, asta e opinia mea, da.”

Europa Liberă: De ce domnul Dodon nu mai vorbește despre referendumul pe care îl anunțase că și l-ar dori în toamnă, în 24 septembrie. Iată, suntem la mijloc de iunie, au rămas trei luni de zile, cum se pregătește un plebiscit?

Alexei Tulbure: „El trebuie să fie în deplină desfășurare deja. Asta înseamnă că nu va fi niciun referendum. Referendumurile au fost chestiuni promise de Dodon în campania electorală, un mijloc prin care el promitea să intervină în soluționarea anumitor probleme, dar s-a dovedit a fi un bluf.”

Europa Liberă: Dar credeți că s-ar aduna suficiente argumente ca să se ajungă în Parlament la un impichment impus președintelui țării?

Alexei Tulbure: „Cred că un referendum asupra impichmentului domnului Dodon va fi câștigat de Dodon, pentru că Partidul Socialiștilor, acum, este un partid care se bucură, totuși, de susținerea masivă a electoratului. Și impichmentul nu are nicio șansă.”

Europa Liberă: Dar cum vă explicați că Partidul Socialiștilor rămâne în topul preferințelor cetățenilor Republicii Moldova?

Alexei Tulbure: „Dezamăgirea de partidele care s-au declarat pro-europene și au promovat, prin cuvinte și declarații agenda europeană, dar în realitate s-au ocupat de furat.”

Europa Liberă: Și doar dezamăgirea le aduce bile albe socialiștilor?

Alexei Tulbure: „Dar socialiștii au și un program care poate să fie atrăgător. Numai dezamăgirea în așa-numitele partide pro-europene, astea care se află de mai mulți ani la putere și au compromis, de fapt, ideea europeană în Republica Moldova, a dus la aceea că pendula s-a mișcat în partea opusă, pendula preferințelor electoratului, și acum socialiștii sunt un partid care se bucură de cea mai mare popularitate.”

Europa Liberă: De ce nu cresc în sondaje partidele extra-parlamentare?

Alexei Tulbure: „Partidul PAS este pe locul doi, dacă nu mă înșel, după Partidul Socialiștilor, și acesta e un rezultat foarte bun. Platforma DA, alt partid declarat pro-european încearcă să-și îmbunătățească poziția, își caută strategia de acțiuni.

Cred că partidele pro-europene noi, necompromise, au șanse bune la viitoarele alegeri. Însă va fi foarte greu de a înlocui pro-europenii compromiși de pro-europeni buni fără a oferi o cadență sau patru ani sau cât va fi guvernarea unei alte forțe, din păcate.

Deci, toată lupta politică se duce în jurul unor probleme care nu sunt prioritare pentru societatea moldavă. Inclusiv această schimbare a sistemului. Noi acum avem o situație dramatică în economie și în viața socială. Noi avem exod care nu contenește, dar crește, lumea pleacă din țară și acesta e un indice că lucrurile merg foarte prost. Noi avem salarii din care nu poți trăi, avem pensii din care nu poți nici serviciile comunale să le plătești. Noi avem ridicarea prețurilor în urma acestui furt, noi avem tarife majorate nejustificat. Noi acoperim hoțiile acestei clase politice, noi acoperim proasta administrare a lucrurilor în monopolurilor existente. Mă refer aici la energie, la apă. Cu chestiile astea nu se ocupă nimeni.

Noi ne tragem de piept unii cu alții în privința schimbării acestui sistem electoral, dar cum acest sistem poate să schimbe spre bine viața omului, dacă trecem de la proporțional majoritar, mie nu-mi este clar. Și nimănui nu-i este clar.

Este absolut evident că noi, chiar dacă trecem la acest sistem, peste vreo cinci sau zece ani o să ne întoarcem la sistemul proporțional, însă întrebarea este cine va plăti pentru acești ani pierduți și pentru eforturile pe care le-am irosit în zadar. Ar fi bine să plătească autorii acestui proiect – prin a dispărea din politicul moldovenesc, prin a apărea poate în fața instanțelor judecătorești. Dar va fi așa sau nu, depinde, totuși, de societatea civilă, de activismul nostru.

Eu, chiar pe fundalul acestei dezamăgiri și apatii sociale, cred că faptul că lumea iese în stradă, mulți, puțini… Da, din perspectiva unui Plahotniuc care poate să cheltuie pentru manifestare un milion și să aducă 7000 de oameni sau mai mulți, să zicem, un protest de zece mii de oameni care au venit de bună voie, neplătiți și nesiliți de nimeni, este nimic. Dar, din punct de vedere a intereselor țării, din punct de vedere a importanței acestui protest, asta este un lucru foarte frumos.

Și dacă acest protest, această rezistență rămâne vie, noi avem încă viitor. Democrația, bunăstarea, funcționarea instituțiilor sau instituții bune, ele nu vin de la Banca Mondială, ele nu vin de la Consiliul Europei. Ele sunt rezultatul unei lupte pentru drepturi, lupte pentru viitor, lupte pentru democrație, pentru bunăstare, lupte a cetățenilor.

Dacă noi nu vom lupta, nimeni nu ne va da nouă instituții, nu ne va da bunăstare. De aceea trebuie să continuăm, chiar în condițiile în care nu se mai poate face nimic.”