Linkuri accesibilitate

Valeriu Ghilețchi: „Cred că poziția Comisiei de la Veneția va fi diferită de cea prezentată în proiectul de raport”


Un interviu, după discuțiile purtate de delegația moldoveană cu membrii Comisiei de la Veneția.

Comisia de la Veneția se va reuni vineri în plen pentru a examina și supune votului proiectul de raport al experților săi cu privire la modificarea sistemului electoral al Republicii Moldova. Deputatul Valeriu Ghilețchi, care face parte din delegația Parlamentului Moldovei care a discutat în cursul zilei de joi cu membri ai Comisiei de la Veneția, a declarat Europei Libere că membrii delegației au răspuns unor întrebări despre oportunitatea schimbării sistemului electoral în R.Moldova.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:51 0:00
Link direct

Europa Liberă: Faceți parte din delegația Parlamentului de la Chișinău, condusă de speakerul Adrian Candu, care s-a întâlnit cu experții Comisiei de la Veneția. Mâine urmează să fie făcută publică poziția față de inițiativa schimbării legislației electorale. Ce ne puteți spune, cum au fost aceste discuții pe care le-ați purtat acolo în Veneția?

Valeriu Ghilețchi: „Azi dimineață am avut o întâlnire cu experții Comisiei de la Veneția, conducerea Comisiei, de asemenea au fost experți și din partea OSCE, ODIHR. Ne-am referit la proiectul de raport pregătit de experții Comisiei de la Veneția, am avut posibilitatea să răspundem la unele întrebări care au existat în adresa noastră. Ne-am concentrat mai mult pe paragrafele din raport care au componentă eminamente politică.”

Europa Liberă: Care ar fi acestea?

Valeriu Ghileţchi
Valeriu Ghileţchi

Valeriu Ghilețchi: „Acestea ar fi paragraful 14, 15 – este vorba despre paragraful unde se spune că modificarea codului electoral este inoportună, ținând cont de actuala situație politică din Republica Moldova. Ei au ascultat argumentele pe care le-am prezentat. Evident, nu putem ști care va fi versiunea finală a acestui raport care urmează să fie prezentat mâine la ședința de plen a Comisiei de la Veneția.”

Europa Liberă: Dar ar putea să rămână la părerea că este inoportun această inițiativă a puterii de la Chișinău de a modifica legislația electorală?

Valeriu Ghilețchi: „Este prematur să știu care este poziția lor. Am impresia că ei totuși au înțeles argumentele pe care noi le-am invocat. De aceea, cred că va fi o versiune diferită de cea prezentată în proiectul de raport.”

Europa Liberă: Deci, cea care a fost făcută publică de agenția Reuters?

Valeriu Ghilețchi: „Da, exact, pentru că și agenția Reuters a subliniat anume aspectul politic din acest raport. În proiectul de raport se conțin și o serie de recomandări de ordin tehnico-juridic. Noi le-am dat asigurări pe toate aceste recomandări de ordin juridic vor fi examinate cu multă atenție și vom aplica recomandările care reies din unele practici în materie electorală.”

Europa Liberă: Cum au reacționat ei după ce a fost făcute declaraţiile de către liderul Partidului Democrat Vlad Plahotniuc, cât și de președintele Igor Dodon, care au spus că schimbarea sistemului de vot va avea loc cu sau fără încuviințarea Comisiei de la Veneția, întrucât ar fi dorită de majoritatea cetățenilor din Republica Moldova?

Valeriu Ghilețchi: „Nu am discutat despre acest lucru, ne-am concentrat mai mult pe proiectul de raport. Timpul a fost limitat și am vrut să-l folosim cât mai eficient acest timp, referindu-ne punctual la ceea ce este menționat în acest proiect de raport.”

Europa Liberă: Dacă autoritățile de la Chișinău nu se conformează cu totul acestui verdict care o să-l anunțe Comisia la Veneția, ce se întâmplă?

Valeriu Ghilețchi: „Nu știu, adică mie îmi vine greu, este vorba despre acea asistență macro-financiară despre care s-a vorbit în Parlamentul European. Dar eu nu aș vrea să anticipez care va fi și răspunsul, dar și decizia care urmează să fie luată mâine.

Dacă am înțeles corect, mâine vor fi dezbateri, mâine se va lua o decizie, dar ea va fi făcută publică peste câteva zile pentru că urmează să fie redactată. Mâine vor fi luări de cuvânt, s-ar putea ca unii membri ai Comisiei de la Veneția să aibă și ei anumite propuneri pentru versiunea finală. De aceea, mâine probabil vom ști în linii mari care este opinia Comisiei de la Veneția, dar în mod detaliat vom afla doar după câteva zile, când acest raport va fi redactat și făcut public.”

Europa Liberă: Dar o opinie comună deja există între socialiști și majoritatea parlamentară din Parlamentul de la Chișinău că, așa sau altfel, trebuie să fie modificat sistemul electoral, sau încă nu e bătut în cuie? Pentru lectura a doua rămâne valabil votul?

Valeriu Ghilețchi: „Pentru lectura a doua rămâne valabil votul. Reprezentanții Partidului Socialiștilor au reiterat că ei își mențin votul pentru modificarea sistemului electoral prin introducerea sistemului mixt. De aceea, desigur, depinde de acele discuții care vor urma.

Pentru că chiar modificările de ordin juridic, ele urmează să fie discutate între toți actorii politici, am în vedere Partidul Democrat, Partidul Socialiștilor, grupul Popular European. Dacă vor fi amendamente și din partea altor fracțiuni parlamentare, ele vor fi examinate pentru a ajunge la un numitor comun. Discuția de astăzi, repet, s-a axat mai mult pe elementele cu caracter politic. Cele cu caracter juridic urmează să fie examinate, discutate și găsite soluții pe fiecare recomandare care va fi prezentă versiunea primară a acestui aviz.”

Europa Liberă: Dumneavoastră, cei care reprezentați grupul Partidului Popular European din Republica Moldova vă mențineți poziția de altădată?

Valeriu Ghilețchi: „Noi ne menținem poziția cu specificarea pe care am făcut-o – avizul Comisiei de la Veneția și amendamentele pe care le vom înregistra. În funcție de modul cum vor fi luate aceste două aspecte în calcul, așa va fi și votul nostru pentru lectura a doua.”

Europa Liberă: Și acest proiect de lege poate deveni lege în actuala sesiune?

Valeriu Ghilețchi: „Da, el poate deveni lege în actuala sesiune. Pentru că e nevoie să respectăm termenii care se cer. Un element care s-a discutat este formarea circumscripțiilor electorale, este nevoie de timp pentru a găsi o soluție și la acest capitol - cum vor fi formate circumscripțiile electorale. Pentru că și ele urmează să fie formate cu cel puțin un an înainte de alegerile parlamentare, pentru ca toți concurenții electorali să știe care sunt granițele la aceleași circumscripții, să-și poată pregăti candidații care îi vor reprezenta în următoarele alegeri parlamentare.”

Europa Liberă: Cât de mult contează pentru dumneavoastră, cei care ați purtat discuții cu experții și conducerea Comisiei de la Veneția, găsirea unui consens larg în societatea moldavă, din moment ce opoziția pro-europeană zice că se împotrivește adoptării acestei legi?

Valeriu Ghilețchi: „Bine, nu vorbim de opoziția pro-europeană, vă referiți probabil mai mult...”

Europa Liberă: Dar și societatea civilă.

Valeriu Ghilețchi: „Aceste afirmații, ele sunt mai mult de ordin subiectiv...”

Europa Liberă: O parte din societatea civilă.

Valeriu Ghilețchi: „O parte din societatea civilă, o parte din partidele pro-europene, nu putem vorbi despre toate partidele pro-europene. Trebuie să ținem cont, până la urmă, că există un alt principiu reiterat de Comisia de la Veneția cu alte ocazii similare. Acest consens trebuie găsit în Parlament. Din moment ce suntem o țară parlamentară, consensul, compromisul larg trebuie găsit în Parlament. Pentru că Parlamentul este organul legislativ, reprezentativ, el este delegat de cetățeni ca să ia decizii în acest sens.”

Europa Liberă: Dar delegația de experți ai Comisiei de la Veneția, când au venit la Chișinău, au invitat la discuții și această opoziție extraparlamentară, partidul PAS, partidul PPDA.

Valeriu Ghilețchi: „Este adevărat, e și un lucru firesc. Ei au vrut să cunoască cum stau lucrurile într-un context mai larg, nu doar în ceea ce privește partidele care sunt astăzi prezente în Parlament. Dar aceasta nu schimbă regula. Regula rămâne aceeași – aceste decizii se iau în cadrul Parlamentului.”

XS
SM
MD
LG