Polițiști, pompieri și alți angajați ai Ministerului de interne au intervenit la dezăpezire unde ninsoarea și vântul puternic au făcut ravagii.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Astăzi au fost multe voci care au vorbit despre o catastrofă umanitară în capitală, în primul rând, dar şi mai departe de Chişinău. Zăpada umedă căzută peste copaci a rupt crengi masive, a scos copaci cu tot cu rădăcini din pământ, a rupt firele de electricitate şi comunicaţii. Poate fi felicitat - pentru felul cum a intervenit - serviciul de protecţie civilă şi situaţii excepţionale din subordinea Ministerului de interne?
Dorin Purice: „Pot fi felicitaţi, de fapt, toţi cei care au participat în celula de criză. Poate fi felicitat inclusiv guvernul care a venit cu iniţiativa, în acest scop, de a ridica pe alertă inclusiv armata. Au fost atraşi carabinieri, ofiţeri şi subofiţeri din INP, inspectoratul general de poliţie, poliţia de frontieră. Deci, foarte multe forţe au fost atrase. Sigur, această celulă de criză a fost condusă şi a fost instituită în cadrul serviciului de protecţie civilă şi situaţii excepţionale. Colegii noştri au ştiut să administreze această situaţie excepţională. Au fost organizate foarte bine forţele, mijloacele, a fost pusă la punct o comunicare fără precedent. S-a pus mare accent, ca prioritate, pe sănătatea şi viaţa oamenilor.”
Europa Liberă: Tocmai voiam să vă întreb: misiunea prioritară a forţelor ministerului de interne este de a preveni apariţia unor situaţii de urgenţă care să pună în pericol viaţa oamenilor.
Dorin Purice: „Absolut.”
Europa Liberă: De la începutul acestor ninsori au fost înregistrate persoane decedate sau dispărute din cauza vremii severe?
Dorin Purice: „A fost descoperită o persoană decedată. Însă, deocamdată, nu cunoaştem cauzele decesului. Mai este vorba de o persoană de la sudul ţării care a dispărut fără veste şi este acum căutată de către serviciile speciale. În rest, au fost mai multe accidente rutiere, au fost inversări de mijloace de transport, inclusiv un autobuz cu 18 minori, dar, spre fericire noastră, nu avem victime, chiar nu avem persoane traumatizate.”
Europa Liberă: Cum este asigurată fluiditatea în cazurile speciale, când din cauza intemperiilor apar probleme de trafic rutier?
Dorin Purice: „Către orele 15.00 la ziua de azi erau circa 33 de sectoare ale traseelor naţionale blocate de intemperie, pe care se lucra. Avem şi localităţi către orele 15.00, circa 700 de localităţi debranşate sau nu aveau curent electric. Situaţia se schimbă de la minut la minut, nu pot să zic de la oră la oră. Şi atunci reuşim să conectăm la curentul electric unele localităţi, altele se conectează. Niciodată nu poţi spune cu siguranţă cum este situaţia la moment. Au fost înregistrate până la moment circa 12 accidente rutiere, dar fără consecinţe grave pentru participanţi.”
Europa Liberă: Aţi spus şi dumneavoastră, această situaţie este în dinamică, schimbându-se nu de la o oră la alta, dar poate chiar şi mai repede. Aveţi suficient efectiv ca să interveniţi şi în continuare?
Dorin Purice: „Da.”
Europa Liberă: S-ar putea inundaţii să urmeze după aceste ninsori.
Dorin Purice: „A fost atras suficient efectiv din toate serviciile şi agenţiile responsabile. Nu cred că avem o problemă de efectiv. Sigur că avem grijă efectivul să nu fie supus riscurilor de electrocutare sau de strivire printre copacii care se doboară. Este, într-adevăr, riscul iminent acum de inundaţii, vedeţi cât de repede şi vertiginos se topeşte zăpada. Au fost luate şi se iau măsuri de deblocare, spre exemplu, în lacul Ghidighici, nivelul apei este în creştere din simplul motiv că râul Bâc are nişte dopuri formate din mase vegetale şi arbori, crengi. Avem de curăţat împreună cu Serviciul Protecţie Civilă şi Situaţii Excepţionale inclusiv aceste râuri, râuleţe care pot să cauzeze inundaţii.”
Europa Liberă: Şi ultima precizare pe care v-o solicit referitoare la activitatea poliţiştilor de la frontieră. Ce se întâmplă la hotarele Republicii Moldova? Totul e sub control?
Dorin Purice: „La hotarele Republicii Moldova este sub control totul. Astăzi pe parcursul zilei am avut mai multe puncte de trece blocate, erau blocate drumurile, de fapt, care duc la aceste puncte de trecere, periodic se deblocau. În general, la moment traficul rutier se reia. Şi începând cu orele 16.00 şi-a reluat activitatea Aeroportul Internaţional Chişinău.”