Peter Michalko: „Lupta împotriva corupției devine un angajament și din partea partenerilor noștri” (INFOGRAFIC)

Peter Michalko și Liliana Barbăroșie.

Interviu cu șeful Delegației Europene de la Chișinău.

Preliminarii la a cincea reuniune la nivel înalt a Parteneriatului esti care începe vineri 24 noiembrie 2017 la Bruxelles.

Europa Liberă: Summitul Parteneriatului Estic și această nouă politică de vecinătate, cea a Parteneriatului Estic+, ar putea să însemne și faptul că UE este mereu în căutarea de noi instrumente pentru a ajuta state ca Republica Moldova, Georgia, Ucraina și celelalte să se democratizeze. Iată că în acest caz există Acord de asociere dintre Republica Moldova și UE. Ce alt instrument mai ofertant ar putea să existe? În Acordul de Asociere este tot - și integrare economică, și comercială, și democratizarea societății. Și cu toate acestea UE parcă e nevoită să inventeze noi și noi instrumente. Asta e ceea ce zic eu. Ce ziceți Dvs. despre asta?

Peter Michalko: „Politica de Parteneriat Estic este politica orientată către vecinii noștri, către vecinătatea estică și ca fiecare politică a fost creată și este, în procesul de implementare, perfecționată pe parcurs.

Acesta este exact procesul pe care îl vedem acum – la început, cu opt ani în urmă, au fost puse niște scopuri, niște obiective, atunci când a fost lansat parteneriatul în 2009. Și vedem că mai multe dintre aceste obiective au fost atinse. Avem deja trei țări din cele partenere care au ajuns la un nivel înalt de parteneriat cu UE – cu Acorduri de asociere și Acorduri de liber schimb pe care le-au semnat și care au devenit o bază nouă, mai solidă, pentru relațiile reciproce. Și împreună cu asta sunt adoptate și alte mijloace, alte instrumente pe care le avem pentru a ne ajuta să îndeplinim această politică și aceste obiective care sunt comune.

Am reînnoit agenda de asociere în această vară – acesta este un plan de lucru, dacă doriți, sau o agendă de lucru care spune care sunt prioritățile pe termen scurt și mediu în ceea ce privește reformele care vor avea loc în Republica Moldova. Și avem și dialog structural, care ține de contacte periodice și prilej de a evalua progresul obținut între UE și statele partenere. Asta ține nu numai de guverne, ține și de Parlamentul European și de parlamentele țărilor respective. Al treilea pilon foarte important este platforma societății civile.

Deci, eu aș spune că suntem în faza de îndeplinire a prevederilor Acordului de Asociere și în faza dezvoltării acestei politici.
Fiecare summit este un prilej de a face reflexii și evaluări a ceea ce a fost obținut în trecut, dar și să facem planuri, perspective și să concretizăm obiective noi pentru anii care vin. Și aceste obiective au ca prioritate de a aduce îmbunătățirea concretă, foarte tangibilă, pentru cetățenii din țările partenere.”

Europa Liberă: Într-adevăr, dacă te uiți pe această nouă ofertă a UE pentru țări ca Republica Moldova, vedem taxe mai mici pentru roaming, posibila abolire a acestor taxe pe viitor, aderarea la Uniunea Energetică, aderarea la Uniunea Vamală, fond fiduciar pentru sprijinirea sectorului privatÎntr-adevăr, impresia este că UE ar vrea să-și apropie populațiile acestor țări, de parcă nu mai are încredere în colaborarea cu politicienii. Este aceasta o impresie corectă?

Peter Michalko: „Pentru noi este important să cooperăm cu toți partenerii din țările din vecinătate, din Parteneriatul Estic. Sigur că cooperăm cu guvernele, cu toate elementele societăților din țările partenere. Este foarte important pentru noi, împreună cu factorii politici, să fim în contact și cu cei care activează și în domeniul economic, dar și cu partenerii sociali, cu societatea civilă care este partea cea mai activă a fiecărei societăți, și cu cetățenii de rând. Pentru noi este important ce cetățenii să ne înțeleagă – care este obiectivul parteneriatului nostru, care sunt posibilele rezultate concrete pentru ei, cum la modul concret poate fiecare cetățean să vadă îmbunătățirea vieții lui cu ajutorul acestei cooperări, a acelor programe și proiecte pe care le oferă UE sau a posibilităților care se deschid.

Deci, inițiativele care sunt acum în proces de pregătire au exact scopul de a promova și mai departe ceea ce am reușit să facem în trecut – să fim și mai aproape de interesele cetățenilor, de exemplu de posibilitățile de a vedea prețuri mai bune – sau la telefonie, sau la energie, posibilități mai bune pentru educație, pentru activitățile profesionale ale oamenilor. Scopul este și de a da și informații clare despre cum asta este legat de exemplu de agenda de reforme care există, de agenda de asociere care este structurată în anumite priorități și cum fiecare om își poate găsi interesul propriu în efortul nostru comun.”

Europa Liberă: Totuși, dacă ne uităm în urmă, Parteneriatul Estic a fost gândit cumva de UE ca să creeze un cerc de stabilitate, de securitate la granița de est a UE. Ceea ce s-a întâmplat de facto este un „lanț de foc”, ca să zic așa, și am în vedere ceea ce s-a întâmplat în Ucraina în primul rând. Toată lumea înțelege că acest lucru s-a întâmplat în primul rând din cauza corupției mari. De aceea vreau să vă întreb ce ar putea face UE mai eficient anume pentru această chestiune ajute state precum Republica Moldova și Ucraina să lupte cu corupția? Există experți care sunt de părere că poate UE ar trebui să se implice mai activ, prin blocarea corupților, prin blocarea conturilor corupților, ceva de genul „listei Magnițki”.

Peter Michalko: „Este important acest domeniu care ține de realitățile cele mai importante, cele mai de bază, cele mai legate de valorile comune pe care le avem - și printre aceste valori sunt și cele legate de domeniul justiției. Și sigur că este importantă lupta cu fenomenele negative din societate, printre care și corupția, care este cel mai prost fenomen, fenomen care este sursă de inegalitate între cetățeni, sursă de ocolire a legislației. Exact din acest motiv și în Acordul de Asociere și în agenda de asociere lupta împotriva corupției are un rol prioritar.

Aceasta are și un rol prioritar în cooperarea noastră concretă, în oferirea asistenței din partea UE, pentru că trebuie să ajutăm societățile, mai ales cele care sunt în etapa sensibilă de tranziție, în prevenirea dezvoltărilor negative, în prevenirea creșterii corupției. Și pentru asta am inclus aceste prevederi și în documentele de bază pentru cooperarea noastră. Important în acest sens este și faptul că, cu aceste prevederi incluse de exemplu în Acordul de Asociere, lupta împotriva corupției devine un angajament și din partea partenerilor noștri. Deci, este un angajament nu doar față de UE, dar mai ales, mai mult și în primul rând, față de cetățenii țărilor respective.”

Europa Liberă: Republica Moldova în acest moment vrea parcă mai mult de la UE decât primește. Știți desigur că a semnat împreună cu Georgia și Ucraina – se pare chiar că anume Chişinăul a fost cel care a convins Georgia și Ucraina să semneze o declarație comună prin care se cere recunoașterea aspirațiilor europene ale acestor state în declarația finală a summitului Parteneriatului Estic. Se pare că acest lucru nu se va întâmpla totuși, cum nu s-a întâmplat nici la Riga, nici la Vilnius. Ce credeți Dvs. despre asta? Și nu credeți că demersuri de acest gen creează așteptări exagerate pentru populație și lucrul acesta joacă prost până la urmă?

Peter Michalko: „Acest nivel de relație la care a ajuns Moldova și UE este deja nivelul cel mai înalt, dacă vorbim de țările din Parteneriatul Estic. Este vorba despre relația de asociere, cu un Acord de Asociere, este vorba de regimul fără de vize pentru cetățenii Republicii Moldova pentru călătoriile în spațiul Schengen. Este vorba și de nivelul cel mai înalt de asistență pe cap de locuitor care este oferită din partea Uniunii Europene.

În legătură cu perspectiva dezvoltării relațiilor noastre, vreau să spun că în Acordul de Asociere deja este scris, în preambul, că „aspirațiile europene și alegerea europeană a Republicii Moldova sunt recunoscute”. Deci, cred că abordând ideea asta, suntem în faza de dinainte de o nouă etapă, în care se așteaptă îndeplinirea Acordului de Asociere pentru a putea să fie atins un progres și mai mare în relațiile noastre.”