Declarația finală a Summitului Parteneriatului Estic, ediția Bruxelles 2017, ar trebui să indice foarte clar faptul că UE ține ușa deschisă pentru Ucraina, Moldova, Georgia, dar și Armenia, Azerbaidjan sau Belarus, dacă aceste țări doresc să devină membre UE. Este opinia europarlamentarei germane Rebecca Harms (Verzii), actuala președintă a Delegației PE la EURONEST. Într-un interviu cu Europa Liberă politiciana germană mai arată că Uniunea este interesată să întărească securitatea din vecinătatea estică și este preocupată, în acest sens, de găsirea unor soluții pentru conflictele înghețate.
Europa Liberă: Doamnă Harms, ce va recomanda Parlamentul European șefilor de stat și de guvern reuniți în Consiliu și Serviciului de Acțiune Externă al UE cu ocazia Summitului Parteneriatului Estic, care va avea loc la Bruxelles săptămâna aceasta?
Rebecca Harms: „Cred că cel mai important pentru dezvoltarea și aprofundarea relațiilor noastre cu partenerii estici este să fim deștepți şi să folosim ce am realizat până acum pentru a face și mai mult. Avem acorduri de asociere cu trei țări (Moldova, Ucraina și Georgia), negociem cu Armenia un altfel de acord de colaborare și la fel și cu Azerbaidjan. Ce fac, de fapt, aceste acorduri? Declanșează reforme, ajută la stabilitatea democratică a acestor țări. Aceste lucruri, aceste instrumente sunt pentru noi cele mai importante. Este foarte important să continuăm cu dezbaterea despre posibilitatea ca aceste țări să adere la UE. Cred că o politică a ușilor închise nu va contribui la aplicarea reformelor în aceste țări, ceea ce nu este bine nici pentru UE.”
Europa Liberă: Deci sunteți pentru intrarea acestor țări în UE.
Rebecca Harms: „Eu sunt pentru aplicarea tratatelor europene, potrivit cărora, dacă o țară dorește și îndeplinește condițiile de aderare, atunci poate deveni membru al UE. Să nu uităm că Europa este mult mai mare decât UE, iar unele țări din Parteneriatul Estic își doresc cu disperare să intre în UE. În aceste condiții ar fi o greșeală foarte mare să avem o politică a ușilor închise.”
Europa Liberă: Este pentru prima dată când la un Summit al Parteneriatului Estic va fi impus principiul „mai mult pentru mai mult”. Spuneți-ne mai mult despre asta.
Rebecca Harms: „Unele țări, deşi reformele care sunt prevăzute în acordurile de asociere nu sunt aplicate, se bucură deja de liberalizarea vizelor. Construirea instituțiilor statale care să funcționeze, precum și lupta împotriva corupției sunt chestiuni pe care guvernele din aceste țări trebuie să le rezolve cât mai rapid. Dacă se înregistrează progrese semnificative, noi vom veni cu noi măsuri de sprijin, dar dacă se înregistrează regrese, atunci le vom da mai puțin acestor țări. După semnarea acordurilor de asociere cu aceste țări, trebuie văzut cum să menținem ritmul reformelor. Iată de ce, principiul „mai mult pentru mai mult” este ceea ce ne trebuie în acest moment.”
Europa Liberă: Parteneriatul Estic plus, care va fi dedicat „elevilor silitori”, statelor cu care UE are deja semnate Acorduri de Asociere (Ucraina, Moldova si Georgia) este o altă idee nouă ce va fi promovată la Summitul Parteneriatului Estic de pe 24 noiembrie.
Rebecca Harms: „Cred că trebuie să ne concentrăm pe procesul de reforme. Aceasta este prioritatea noastră. Am avut diferențe de opinie cu privire la schimbarea sistemului electoral (în Moldova). De aceea, cred că este în interesul nostru să oferim mai mult sprijin, prin stimulente, prin finanţări mai multe pentru eforturi mai mari în sensul reformelor, aceasta se poate face cu angajament, dedicare şi implicare.”
Europa Liberă: Continuă să fie Parteneriatul Estic important pentru UE? Şi dacă da, este important din cauza conflictului din estul Ucrainei, a Crimeii și a provocărilor Rusiei pe scena internațională?
Rebecca Harms: „Cum spuneam mai sus, Europa este mult mai mare decât UE. De aceea pentru mine a fost mereu important să punem umărul la dezvoltarea democrației, indiferent ce face Rusia. Statul de drept în vecinătatea noastră îmbunătățește şi contribuie la întărirea siguranței nostre în UE. Abordarea agresivă a Rusiei a devenit o mare problemă. În Euronest există foarte multe dezbateri pe această temă. La Summit vom discuta și ce trebuie să întreprindem pentru a ajunge la pace în estul Ucrainei şi pentru a găsi soluţii pentru asa numitele conflicte înghețate.”
Europa Liberă: Rusia se plânge că Parteneritatul Estic este o politică îndreptată împotriva ei.
Rebecca Harms: „O politică care promovează valorile democratice şi statul de drept nu poate fi împotriva nimănui şi nu poate fi împotriva cetățenilor ruşi. Da, poate că nu este pe placul oligarhilor ruși sau a sistemului Putin, dar dacă oamenii din ţările Parteneriatului Estic îşi doresc să ne apropiem de ei, atunci cred că aceasta este vocea pe care noi trebuie să o ascultăm.”