Eugen Carpov: „Uniunea Europeană nu sprijină demnitari sau partide politice, ci societățile din statele partenere”

Eugen Carpov

Despre rezultatele ultimei reuniuni a Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova.

Parlamentul de la Chișinău a găzduit, astăzi, cea de-a VI-a Reuniune a Comitetului Parlamentar de Asociere UE - Republica Moldova. Un comunicat al legislativului notează că la ședința de lucru, coprezidată de deputatul Eugen Carpov și de eurodeputatul Andi Cristea, au participat președintele Parlamentului Andrian Candu, eurodeputați și parlamentari din Republica Moldova, reprezentanți ai instituțiilor europene și ai Platformei societății civile. Despre rezultatele reuniunii, Valentina Ursu a discutat cu deputatul Eugen Carpov.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviu cu Eugen Carpov

Europa Liberă: Ce trebuie să rețină cetățeanul simplu după aceste discuții pe care le purtați dvs., cei care faceți parte din Comitetul Parlamentar de Asociere Uniunea Europeană – Republica Moldova?

Eugen Carpov: „Important este să înțelegem cu toții că Republica Moldova, indiferent de viziuni și opțiuni politice sau de altă natură, este obligată să poarte un dialog constructiv cu structurile Uniunii Europene. Noi suntem stat asociat, avem semnate mai multe documente, înțelegeri, care ne obligă să purtăm un dialog și platforma parlamentară în cadrul Comitetului Parlamentar de Asociere UE – Republica Moldova este chiar prevăzută în Acordul de Asociere, existența acestei platforme. Am avut o agendă plină cu subiecte, toate de actualitate, de actualitate atât pentru cetățenii din Republica Moldova, cât și pentru reprezentanții Parlamentului European și în final – după dezbateri interesante, sincere, deschise, la care au participat toate fracțiunile parlamentare, toți deputații care au dorit – a fost adoptată o declarație cu recomandări, care stabilește planul pe perioada imediat următoare a acțiunilor pe care și le propune și Parlamentul European, și Republica Moldova să le realizeze.”

Europa Liberă: Se vorbește mult despre asistența financiară care i se acordă Republicii Moldova de către Uniunea Europeană. Iată și în aceste zile europarlamentarii se contrazic când e vorba despre prima tranșă din cele 100 de milioane de euro care urmează să fie virată, dar care întârzie. Acest pachet de 100 de milioane de euro când va putea fi acordat?

Eugen Carpov: „Nici astăzi nu a fost exprimată o dată concretă. Există opinii separate ale unor deputați europeni care, pe de o parte sunt mulțumiți, pe altele sunt poate mai cu întârziere, dar important este că deciziile în Uniunea Europeană se iau în baza unui regulament foarte clar, în mod colectiv. Deci trebuie să existe o idee comună privind situația lucrurilor într-un domeniu, după o analiză riguroasă petrecută inclusiv de structurile europene. Vedeți că chiar și discuțiile în cadrul Comitetului de astăzi au avut menirea să clarifice lucrurile pentru partenerii noștri, domeniile unde avem realizări clare și unde sunt restanțele și sectoarele unde trebuie să intervenim cu mai multă forță pentru ca acele progrese pe care le prezentăm să devină tangibile, să aibă efecte directe și asupra vieții cetățeanului de rând.”

Europa Liberă: Astăzi, Republica Moldova are nevoie de acești bani, pentru că ei ar trebui să ajungă în pușculița statului, iar pe de altă parte, am auzit voci din partea demnitarilor care spuneau că țara s-ar descurca și fără această asistență?

Eugen Carpov: „Uniunea Europeană nu sprijină demnitari, partide politice, structuri guvernamentale ș.a.m.d. Uniunea Europeană sprijină societățile din statele partenere, pe care le consideră partenere. Din acest punct de vedere, de acești bani au nevoie cetățenii Republicii Moldova pentru proiecte sociale, pentru sprijin bugetar, pentru plata salariilor și eu nu aș putea să-i înțeleg pe acei demnitari care pledează pentru ca banii respectivi să nu vină în Republica Moldova. Asistența macrofinanciară a fost unul din cred că aproape zece subiecte de pe agendă. Discuțiile s-au purtat și pe reforma justiției, lupta anticorupție, reforma administrației publice centrale și locale, aspecte de stabilitate financiară și situația în sistemul bancar, cooperarea cu societatea civilă, mass-media, drepturile omului, situația în domeniul audiovizualului – suficiente probleme care au constituit fiecare un subiect separat în discuții și părțile au venit cu informații, întrebări, clarificări, iar rezultatele, după cum vă spuneam, sunt reflectate în declarația finală.”

Europa Liberă: Opoziția parlamentară vede cu ochi buni acum acest parcurs european pe care guvernarea încearcă să spună că rămâne ireversibil?

Eugen Carpov: „Opoziția are un punct de vedere critic foarte des, dar cred că este un proces firesc, normal când opoziția nu este de acord cu modul de acțiune al guvernării, este și un instrument care stimulează guvernarea să respecte regulile de conduită politică, eu aș spune, și aici ne aflăm. Din păcate, în Republica Moldova comportamentul opoziției uneori este diferit de opoziția din alte țări, pentru că deseori vine împotriva interesului cetățeanului. Astăzi, după mine, cei care pledează împotriva integrării europene ca proces de dezvoltare a Republicii Moldova, de fapt, nu doresc binele cetățeanului moldovean, pentru că doar Uniunea Europeană astăzi în zona în care ne aflăm, pe continentul în care ne aflăm generează stabilitate, bunăstare, dezvoltare economică, respect pentru drepturile omului, reguli în justiție ș.a.m.d. Deci, dacă nu vrem să respectăm aceleași principii, înseamnă că avem niște interese diferite de ale cetățeanului.”

Europa Liberă: Dar opoziția vă învinuiește pe dvs., cei de la guvernare, că anume reformele ar trena?

Eugen Carpov: „Da, reformele nu de fiecare dată sunt ușoare, nu de fiecare dată pot fi implementate rapid, important este să existe o voință politică și împreună cu partenerii să constatăm că lucrurile în Republica Moldova se mișcă într-o direcție bună. Dacă partenerii europeni constată asta, înseamnă că suntem încurajați să mergem mai departe. Acolo unde avem rezerve sau partenerii au rezerve este evident să ne punem semne de întrebare și să o reluăm de la capăt pentru ca să nu admitem întârzieri.”