Linkuri accesibilitate

Alexei Tulbure: Partidul Democrat continuă să declare că noi ne mișcăm spre Europa, însă lucrurile se mișcă în partea opusă


Despre vizita delegației Parlamentului European, în dialog cu fostul ambasador al R. Moldova la ONU și Consiliul Europei.

O delegație de europarlamentari din Comisia pentru Afaceri Externe și Comisia pentru Bugete se află la Chișinău în perioada 3-6 aprilie pentru a verifica modul în care Republica Moldova utilizează sprijinul financiar al UE şi cum se pun în practică reformele din acordul de asociere, dar mai ales cele legate de alegeri, corupţie şi libertatea presei. Ce efecte pot avea discuțiile din aceste zile, de vreme ce Chișinăul așteaptă debursarea unui ajutor macroeconomic european de 100 de milioane de euro? La aceasta și alte întrebări vom căuta răspuns de la ex-ambasadorul R. Moldova la ONU și Consiliul Europei, Alexei Tulbure:

Interviul dimineții la EL: cu Alexei Tulbure
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:38 0:00
Link direct

Europa Liberă: Așadar, membrii a două comisii din cele mai importante ale Parlamentului European – cea pentru bugete și cea pentru afaceri externe – se află într-o vizită de patru zile în Republica Moldova pentru a vedea cum se utilizează sprijinul financiar al Uniunii Europene. Europarlamentarii au în program întâlniri cu membri ai societății civile, demnitari moldoveni și lideri de partide. Întâi de toate, dle Tulbure, care este, în opinia Dvs., miza acestei vizite?

Alexei Tulbure
Alexei Tulbure

Alexei Tulbure: „Este o vizită, fără îndoială, importantă pentru relațiile noastre cu Uniunea Europeană. Parlamentarii europeni vor să se documenteze la fața locului în privința mai multor lucruri. În primul rând, cum merge implementarea Acordului de Asociere și a Planului de acțiuni care a fost adoptat pentru implementarea acestui acord, dar noi avem o chestiune care trenează de mai mult timp în relațiile noastre cu Uniunea Europeană. Asta este acordarea din partea Uniunii Europene pentru Moldova a asistenței macrofinanciare în mărime de 100 de milioane de euro. Există și condiționalități pentru această finanțare. Parlamentul European fiind o instituție extrem de importantă și parlamentarii vor să vadă aici, pe teren, dacă se poate de exprimat așa, aici, în Moldova, dacă condițiile care au fost înaintate de Uniunea Europeană, în special în Memorandumul, în Declarația Consiliului European și se implementează sau nu, se respectă sau nu.”

Oamenii nu simt efectul benefic al acestor lucruri pe care guvernarea le numește integrare europeană...

Europa Liberă: La întrevederea cu grupul de europarlamentari, premierul Pavel Filip a spus că apropierea de Uniunea Europeană este singurul plan pe care îl are guvernarea de la Chișinău, dar tot acesta a fost mesajul când a fost modificat sistemul electoral, în pofida criticilor venite din spațiul european și a recomandărilor Comisiei de la Veneția?

Alexei Tulbure: „Corect. Acesta este mesajul conducerii Republicii Moldova din 2009 încoace. Am mai avut episoade când se declara unica prioritate a politicii externe integrarea europeană și în anii anteriori, dar din 2009 încoace noi altă opțiune nu avem. În 2016, în ianuarie, Partidul Democrat s-a declarat unica forță responsabilă pentru tot ce se întâmplă în Republica Moldova, continuând să declare că noi ne mișcăm spre Europa, însă lucrurile se mișcă în partea opusă.”

Europa Liberă: Ce pârghii au autoritățile pentru a convinge europarlamentarii că lucrurile se mișcă anume pe calea democratică, în interesul cetățenilor și nu invers?

Alexei Tulbure: „În substanță eu nu prea văd ce ar putea raporta ca și chestiuni soluționate sau ca progrese în direcția integrării europene în afară de adoptarea anumitor bucăți de legislație, anumitor regulamente care, din păcate, rămân acte moarte, documente moarte, nefiind implementate. Deci un anumit lucru legislativ se produce, însă odată ce aceste legi nu sunt implementate, efect ele nu au și bineînțeles că populația, oamenii nu simt efectul benefic al acestor lucruri pe care guvernarea le numește integrare europeană. Știți, noi raportăm la Bruxelles că am îndeplinit anumite capitole, anumite puncte ale acestui Plan de acțiuni pentru implementarea Acordului de Asociere la 80-90%, însă toate aceste procente se referă la niște acțiuni care n-au dezvoltare, se referă la niște acțiuni de adoptare a legislației care până la urmă, nefiind implementate, nu au efect. Deci, tot este un fel de manipulare și a opiniei publice din interiorul țării, și a partenerilor; o încercare de a trișa, o încercare de a minți partenerii noștri externi.”

Este un fel de manipulare și a opiniei publice din interiorul țării, și a partenerilor; o încercare de a minți partenerii noștri externi...

Europa Liberă: Dle Tulbure, dar dacă e să ne referim la realizarea reformelor din Acordul de Asociere, cine ține contabilitatea și măsoară eficiența? Premierul Pavel Filip spunea într-un recent interviu că Guvernul Moldovei câștigă constant încrederea cetățenilor, deoarece se depun eforturi colosale pentru a implementa un șir de reforme.

Alexei Tulbure: „Nu există o contabilitate oarecare, nu există un loc în care stau oamenii care contabilizează. Sunt mai mulți actori printre care Guvernul, bineînțeles, care își autoevaluează activitatea; este societatea civilă; sunt agențiile specializate și sunt partenerii noștri externi, care au capacitățile lor de a evalua mersul reformelor, mersul implementării acordului. În opinia societății civile, progrese nu prea sunt sau ele sunt foarte modeste. Guvernul bineînțeles că se laudă; reacția partenerilor noștri externi noi o cunoaștem. Este blocată această asistență macrofinanciară de 100 de milioane de euro din cauză că lucrurile care se petrec aici, în Republica Moldova, nu sunt de caracter proeuropean și democratic. Și în special mă refer la introducerea acestui sistem mixt de vot. Orice ar declara ministrul Finanțelor Armașu că s-au implementat toate condițiile, s-au respectat, onorat condițiile care au fost înaintate de Consiliul European și de Uniunea Europeană în întregime, această principală condiție politică – neschimbarea sistemului de vot – n-a fost onorată. Deci s-a mers în contrasensul poziției Europei, poziției Comisiei de la Veneția și în genere a partenerilor noștri euroatlantici.”

Europa Liberă: Delegația Parlamentului European va auzi la Chișinău declarații despre rezultate importante, care au fost obținute în domeniul combaterii corupției, că a crescut încrederea în justiție și, în același timp, vor auzi păreri care vin pe contrasens, că reformele s-ar mima. În ce măsură concluziile europarlamentarilor credeți că pot influența factorii de decizie la nivel european în acordarea sau nu a ajutorului?

Lupta cu corupția la noi este foarte selectivă...

Alexei Tulbure: „Eu cred că Parlamentului European, iar poziția Parlamentului se va forma inclusiv și pe concluziile care vor fi făcute de membrii acestei delegații este una importantă. Și Parlamentul European, deși nu este cum se crede greșit organul legislativ al Uniunii Europene, dar este un for al dezbaterilor, este vocea poporului Uniunii Europene, este extrem de importantă. De aceea, da, ei vor auzi multe lucruri aici, dar parlamentarii europeni sunt oameni experimentați, care se alimentează din varii surse și ei cunosc care este nivelul de suport popular al acestei guvernări și cunosc care este nivelul de încredere a populației față de justiție. El este foarte jos și dacă să vorbim la capitolul corupție, haideți să ne amintim că au trecut trei ani și ceva, iată trei ani și jumătate deja de la momentul producerii jafului, cum îi spunem noi, dispariția acestui miliard din rezervele valutare și încă nicio persoană n-a fost pedepsită pentru acest lucru, deși se cunosc numele celor care au fost în fruntea instituțiilor menite să oprească acest furt și, dacă n-au fost în stare să oprească, erau obligați să investigheze acest furt. Și asta ține de corupție, și lupta cu corupția la noi este foarte selectivă; noi nu prea vedem lupta cu corupții cei mari, cu peștii mari, dar vedem cum un întreg Centru de Combatere a Corupției, în fruntea căruia a venit și un director nou-vechi, să zicem, pentru că a fost vicedirector mulți ani, se reduce la lupta cu medicii, cu învățătorii preponderent. Mai mult decât atât, Zumbreanu, dacă să ne referim iarăși la…”

Europa Liberă: Aceste lucruri, dle Tulbure, oricum se produc sub ochii partenerilor europeni. Iată, după această vizită, putem presupune că ar putea exista un mesaj mai mult sau mai puțin dur. Ce efecte la nivel local poate avea această vizită?

Alexei Tulbure: „Oricât de dur ar fi mesajul partenerilor noștri externi, în cazul în care opoziția locală, societatea civilă nu este activă, imitarea acestor reforme poate continua sau stagnarea care de fapt este o degradare continuă sau duce la o degradare continuă va continua. Efectul unei poziții foarte critice a acestei delegații poate fi neacordarea acestui ajutor de 100 de milioane, însă mai problematic sau dezastruos chiar pentru noi este deteriorarea relațiilor noastre cu Uniunea Europeană și pierderea totală a încrederii față de actuala guvernare. Asta-i problematic pentru guvernare, îi problematic pentru opoziție. În ce sens? Pentru că opoziția trebuie să producă schimbarea, să reconstruiască, să refacă această încredere și să revenim la relații normale cu Uniunea Europeană. De ce spun că aceste 100

Iată-s zece ani degrabă de când la putere au venit forțele care s-au autointitulat proeuropene, se putea de făcut foarte multe aici, dar s-au ratat miliarde de investiții...

de milioane nu sunt foarte importante? Pentru că din 2009 încoace, Moldova, neproducând reforme și modernizare și nefăcând aceste transformări proeuropene despre care mult s-a vorbit, a ratat miliarde. Eu vă spun că Moldova de mult trebuia să arate ca o țară central-europeană – cu drumuri bune, cu un sistem de învățământ performant, cu un sistem de ocrotire a sănătății modern ș.a.m.d. În zece ani, că iată-s zece ani degrabă de când la putere au venit forțele care s-au autointitulat proeuropene, se putea de făcut foarte multe aici, dar s-au ratat miliarde de investiții, miliarde de granturi, de ajutoare. Anume din cauză că s-a furat, s-au mințit partenerii ș.a.m.d. Și acum aceste 100 de milioane de euro, bine, pot veni, pot nu veni ele fundamental nu schimbă nimic, ele sunt un indice al relațiilor noastre cu Europa. În cazul în care nu le primim, deci, opoziția are un suport mai simțitor…”

Europa Liberă: Și într-un an electoral, ce consecințe poate avea acest lucru?

Pot să declar de pe acum, va fi o operațiune de capturare a Parlamentului - PD și PSRM vor împărți între ei Parlamentul...

Alexei Tulbure: „În condițiile în care instituțiile statului rămân sub controlul unui partid, în primul rând, CEC-ul, Procuratura, nu știu în ce măsură acest mesaj sau poziția Uniunii Europene poate schimba radical rezultatul pe care noi deja îl cunoaștem, în cazul în care alegerile parlamentare se vor produce după sistemul mixt și în condițiile în care aceste instituții nu sunt depolitizate. Eu pot să declar de pe acum că asta va fi o operațiune de capturare a Parlamentului și Partidul Democrat și Partidul Socialiștilor, care a devenit partenerul junior, mai mic al Partidului Democrat, vor împărți între ei Parlamentul.”

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG