Nicolae Negru: „Cred că avizul Comisiei de la Veneția va alimenta speranțele tuturor părților participante la această dispută” (VIDEO)

Your browser doesn’t support HTML5

La Chișinău a avut loc un nou protest împotriva schimbării sistemului electoral

Interviul dimineții cu analistul politic, editorialist al cotidianului Ziarul Național.

Your browser doesn’t support HTML5

Interviul dimineții: cu Nicolae Negru (Ziarul Național)

Intrăm în săptămâna în care experţii Comisiei de la Veneţia ar urma să spună ce cred despre intenţia puterii de la Chişinău de a modifica sistemul electoral moldovenesc. Avizul Comisiei a fost precedat, duminică, de manifestaţii în mai multe oraşe moldovene atât împotriva, cât şi pentru trecerea la sistemul electoral mixt. Vom discuta subiectul cu analistul politic Nicolae Negru, editorialistul „Ziarului Naţional”.

Europa Liberă: V-aș întreba întâi de toate, dle Negru, dacă aţi fi jurnalistul agenției Reuters, de la care am aflat despre draftul Comisiei de la Veneţia, un document ce pare să anticipeze un aviz negativ pe marginea intenţiei Chişinăului de a schimba în mixt sistemul electoral moldovenesc, ce aţi fi aflat, de exemplu, ieri, dacă aţi fi urmărit îndeaproape acțiunile de protest, demonstrațiile din Moldova?

Nicolae Negru în studioul Europei Libere

Nicolae Negru: „În primul rând, m-ar fi interesat dacă cetățenii Republicii Moldova se implică în această luptă politică pentru schimbarea sistemului electoral, dacă schimbarea sistemului electoral prezintă o prioritate, este o problemă de interes pentru cetățenii Republicii Moldova. Din păcate, citind mai multă presă, nu am prea înțeles câți cetățeni au participat la manifestațiile de ieri. Autoritățile desigur că au fost interesate să spună că cetățenii care sprijină schimbarea sistemului electoral au venit în număr foarte mare, iar cei care nu sprijină au venit în număr foarte mic, dar repet, date concrete din păcate nu am văzut.

Unele site-uri au prezentat un număr nu tocmai impresionant de cetățeni, m-am uitat că și organizatorii de data aceasta s-au ferit să opereze cu cifre concrete. Impresia generală este, totuși, că cetățenii Republicii Moldova nu se prea implică în această dispută a sistemelor electorale, nu în măsura în care ar trebui să se implice și nu în măsura în care le-ar plăcea liderilor politici ca cetățenii să se manifeste.”

Europa Liberă: Aveți și o explicație?

Nicolae Negru: „Explicația o dă într-o măsură oarecare sondajele de opinie care arată că majoritatea cetățenilor sunt pentru schimbarea sistemului electoral. Ultimul sondaj arată că 57% din cetățeni - 40% dintre care doresc un sistem uninominal, iar vreo 17% se pronunță pentru sistemul electoral mixt, pentru ca actualul sistem electoral să rămână în vigoare sunt mai puțini 35% sau 39%, dacă nu mă înșel. Mă refer la sondajul efectuat de Lake Research Partner și IMAS, care a fost comandat de Partidul Democrat, dar au fost și alte sondaje, de exemplu cel al IPP care arată cam cifre asemănătoare. Probabil că cetățenii au obosit de aceste dispute. În afară de asta este știut că societatea noastră este divizată aproape în orice chestiune. E foarte greu să întrunești o majoritate în chestiuni legate de politică, poate în alte situații am putea avea un asemenea acord, cetățenii poate că ar ajunge la un numitor comun, însă în cazuri politice e foarte greu.”

Europa Liberă: Acum, dacă ne uităm la formațiunile politice, schimbarea sistemului electoral a fost cumva revendicată foarte frecvent în ultimii ani de partide. Felul cum s-au raportat la acest subiect formaţiunile politice, de exemplu, care se opun astăzi acestei intenţii a Partidului Democrat, a Partidului Socialist, sprijinită iată şi de populari europeni, este o vulnerabilitate pentru ele, din punctul Dvs. de vedere?

Nicolae Negru: „Da, desigur, pentru că unele dintre partidele care se pronunță acum împotriva sistemului mixt au fost pentru acest sistem mixt, au avut și ei această intenție de schimbare a sistemului electoral. Pe urmă, există și această situație: cui folosește această schimbare a sistemului electoral? Unii cetățeni consideră că schimbarea acestui sistem electoral îl avantajează pe liderul Partidului Democrat, alții consideră că neschimbarea sistemului electoral îl avantajează pe liderul Partidului Socialist și Partidului Socialiștilor în general și asta pentru unii cetățeni contează. Deși toți spun că liderul Partidului Socialiștilor este omul lui Plahotniuc, nu s-ar dori, totuși, ca socialiștii să câștige următoarele alegeri parlamentare.

O victorie, chiar simbolică, a socialiștilor i-ar dezamăgi pe mulți cetățenii ai Republicii Moldova și, probabil, ei iau în calcul ca fiind una pozitivă, deși poate temporară, această schimbare a sistemului electoral. Eu cred că chiar unii parteneri din Occident ar rămâne dezamăgiți și nu ar agrea această perspectivă, de exemplu, ca Partidul Socialiștilor să obțină majoritatea voturilor în Parlament, așa cum indică unele sondajele de opinii, de fapt majoritatea sondajelor de opinie dau ca aproape sigur victoria socialiștilor în viitoarele alegeri parlamentare. Și cred că mulți cetățeni fac, iată, acest calcul pe care îl prezintă și liderul Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc.”

Europa Liberă: Comisia de la Veneția urmează să-și dea avizul pe 16 iunie, la afârşitul acestei săptămâni. Dar într-un proiect pregătit de experții săi și citat de agenția Reuters se spune că schimbarea sistemului electoral în Republica Moldova ar fi considerată „inoportună”. Cum, întâi de toate, vi s-au părut reacţiile la acest proiect de aviz?

Nicolae Negru: „Reacțiile au fost cele așteptate într-un fel. Opoziția desigur că a triumfat și asta într-un fel a încurajat opoziția să iasă la proteste. Opoziția trebuia să demonstreze că cei care se pronunță împotriva schimbării sistemului electoral, sunt mulți, sunt consolidați, sunt solidari. Nu știu dacă le-a reușit faptul acesta. Autoritățile, iarăși au reacționat în mod previzibil, ei au zis că nu ține de competența Comisiei de la Veneția să spună pe cât de oportun este schimbarea sistemului electoral. Comisia de la Veneția trebuie să se pronunțe în anumite probleme tehnice, dacă această schimbare sau modul cum se schimbă este democratic sau nu este democratic, dacă nu există contradicții în proiectul prezentat de autorități Comisiei de la Veneția. Prin urmare, nu am văzut ceva nou, nu am văzut ca publicarea acestui proiect de rezoluția Comisiei de la Veneția să fi produs ceva neașteptat în societatea noastră.”

Europa Liberă: Dacă vă întrebăm, însă, ce anunță acest proiect de aviz? Adică cum vi se pare, cum va fi avizul și ce vor face autoritățile?

Nicolae Negru: „Mie mi se pare că scurgerea acestui proiect, a acestei informații, a fost o metodă de presiune asupra autorităților, dar se pare că totuși autoritățile sunt determinate să meargă până la capăt cu această schimbare. Și, probabil, această scurgere le-a oferit posibilitatea autorităţilor să intervină și ele la Comisia de la Veneția, mi se pare că au plecat soli într-acolo, și dl Leancă știm că a fost la Bruxelles și a pregătit terenul pentru această schimbare. Dacă a reușit sau nu a reușit dl Leancă se va vedea, dar mie mi se pare că vizita lui nu a fost fără succes la Bruxelles, deși optimismul dlui Leancă, cum s-a pronunțat el însuși, este moderat.”

Europa Liberă: Și, vă așteptați la un aviz pozitiv sau negativ? Apoi, la ce comportament din partea partidelor care au avansat proiectul vă aşteptaţi?

Nicolae Negru: „Eu cred că acest aviz al Comisiei de la Veneția va alimenta speranțele tuturor părților participante la această dispută. Am în vedere că va conveni și partidelor de opoziție, fiindcă vor fi indicate erori concrete în aceste proiect de lege. Dar, într-un fel, va întruni și așteptările guvernanților, care se vor concentra pe aspectele tehnice ale recomandărilor. Dar cum au spus ei mai înainte, nu vor ține cont de faptul dacă este acest proiect adecvat, sau dacă este acest proiect la timp, sau dacă e bine să schimbăm sistemul electoral, sau nu e bine să schimbăm sistemul electoral.”