Ion Caracuian: ​​„În filmuleț, îl arată pe Andrei Brăguţa stând jos pe podele, inclusiv din cauza asta s-a dezvoltat pneumonia”

Imagine de arhivă.

Dosarul penal privind moartea tânărului Andrei Brăguţa a fost trimis în judecată.

Potrivit lui Ion Caracuian, șeful secției de combatere a torturii de la Procuratura generală din Chișinău, pneumonia este considerată în continuare cauza morții lui Andrei Brăguța, tânărul bătut crâncen în timp ce se afla în arestul poliției moldovene. Caracuian a făcut această declarație pentru radio Europa Liberă după ce Procuratura Generală a difuzat imagini în care este înfățișată cum alți deținuți îl bat cu sălbăticie pe Brăguța de către alți deținuți, fără ca gardienii să intervină. Da, l-au bătut, dar a murit de pneumonie pentru că a zăcut pe podea, iar podeaua e rece.

Your browser doesn’t support HTML5

Ion Caracuian: „În filmuleț, îl arată pe Andrei Brăguţa stând jos pe podele, inclusiv din cauza asta s-a dezvoltat pneumonia”


„Moartea cetăţeanului Brăguţa Andrei, conform raportului de expertiză medico-legală, a survenit în rezultatul insuficienței respiratorii care a fost cauzată de bronhopneumonia purulentă bilaterală, maladie care s-a dezvoltat cu maxim patru zile înainte de deces.”

Asta declara în 11 septembrie procurorul Ion Caracuian, şeful Secţiei combaterea torturii din cadrul Procuraturii Generale. Astăzi această instituţie a făcut public imagini surprinse de camerele de supraveghere din care se vede cum tânărul reținut pentru încălcarea regulilor de circulație rutieră era bătut de colegii de celulă, în timp ce polițiști îi supravegheau de la distanță fără a interveni.

Ion Caracuian

Este doar un episod din tortura şi tratamentul inuman şi degradant la care a fost supus bărbatul decedat în custodia statului, spun avocaţii. Chiar şi aşa, procurorul Ion Caracuian îşi menţine părerea: Andrei Brăguţa a murit din cauza pneumoniei.

Cauza decesului e pneumonia şi aţi văzut în filmuleț, la sfârşit, îl arată stând jos pe podele, inclusiv şi din cauza asta s-a dezvoltat sau a debutat pneumonia

„Cum putem să ne schimbăm opinia? Doar asta nu-i opinie, este concluzia experților. Asta e cauza decesului. Cauza decesului e pneumonia şi aţi văzut în filmuleț, la sfârşit, îl arată stând jos pe podele, inclusiv şi din cauza asta s-a dezvoltat sau a debutat pneumonia. Şi mai sunt şi alte momente unde noi încă lucrăm. El a fost bătut, are vătămări corporale medii, dar rezultatul vătămării corporale medii nu sunt în corelație cu decesul, decesul a survenit de la pneumonie. Totul este în raportul de expertiză, totul este absolut dezghiocat, pentru noi este totul clar.”

Procurorii au expediat în instanță primul dosar în cazul Brăguţa, în care figurează patru deținuți şi trei polițiști care sunt acuzaţi că şi-ar fi dat consimțământ tacit la comiterea actelor de tortură. Colegii de celulă nu-şi recunosc vina şi spun că Andrei Brăguţa a fost adus deja cu urme de bătaie.

Şeful Secţiei combaterea torturii din cadrul Procuraturii Generale mai spune că sunt anchetaţi alţi zece poliţişti, precum şi factori de decizie, fără a-i nominaliza. El dă asigurări că oamenii legii lucrează operativ şi că opinia publică ar urma să afle în curând deznodământul.

Avocatul Vadim Vieru, de la Asociaţia Promo-Lex, care reprezintă rudele victimei, nu înțelege de ce procurorii au făcut publice imaginile cu bătaia din celulă, în condiţiile în care apărarea are toate înregistrările, inclusiv apelurile telefonice la urgenţă. El spune că va insista să fi traşi la răspundere toţi cei care au interacționat cu Brăguţa, nu doar câţiva gardieni.

„Începând de la atragerea la răspundere a persoanelor care au realizat anumite acţiuni de urmărire penală la Inspectoratul de Poliţie Ciocana, coloboratorii de poliţie care au refuzat să cheme personalul medical specializat, colaboratorii de poliţie care au refuzat să accepte de la tatăl victimei medicamente, pentru că el administra medicamente pentru această boală; procurorul; judecătorul; personalul medical; de ce nu şi avocaţii?”

Cazul Andrei Brăguţa nu este unul izolat. Directoarea executivă a Amnesty International Moldova, Cristina Pereteatcu, spune că în închisorile moldovene se mai întâmplă ca victime ajunse în arest să fie ţinute în condiţii inumane şi degradante, să doarmă pe ciment, învelite în ziare, iar acest lucru s-ar întâmpla din cauza că instituțiile de drept nu au învăţat lecţia din aprilie 2009.

„Toate persoanele care ar fi putut să ia o decizie corectă în acest sens au luat o decizie de a fi complici la moartea acestui om. Şi momentul acesta că se pune accentul că omul a murit din cauza pneumoniei nu este corect. Omul a murit în custodia statului, el a fost bătut în primul rând şi nimeni nu a intervenit.”

După părerea Cristinei Pereteatcu, un deznodământ în cazul Brăguţa ar fi trebuit să se termine cu demisii la nivel înalt şi cu pedepsirea factorilor de decizie, nu cu un ping-pong între instituții, la care ar asista rudele decedatului şi apărătorii drepturilor omului.