Linkuri accesibilitate

„Cazul lui Andrei Brăguța arată gradul de implementare a reformelor din 2009”


Juriştii Asociaţiei Promo-Lex şi-au exprimat speranţa că autoritățile nu se vor limita doar la sancțiuni disciplinare.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:38 0:00
Link direct


Cazul lui Andrei Brăguța, tânărul decedat recent în închisoare, va ajunge pe masa Consiliului Europei și a Organizației Națiunilor Unite, a anunțat astăzi Promo-Lex. Avocații organizației pentru drepturile omului spun că au reușit să acumuleze mai multe probe care arată că Andrei Brăguța a fost bătut în izolator. Acum speranța apărării este să obțină de la procurori și imaginile video din cadrul izolatorului de detenție preventivă, pentru a identifica vinovații. Până în prezent, autoritățile au reținut cinci persoane.

Avocații Promo-Lex au prezentat astăzi presei o fotografie a lui Andrei Brăguța care ar proba, potrivit lor, faptul că victima ar fi fost bătută în izolator. Poza a fost făcută în data de 21 august, cea de-a șasea zi de arest. Apărătorul Vadim Vieru spune că în imagine se văd semne clare de violență pe fața victimei:

„Cu permisiunea familiei, putem să prezentăm poza din buletinul de identitate provizoriu, care a fost perfectat în detenție, la data 21 august 2017. Cel puțin, din imagine se văd foarte bine urme de sânge pe gură, dar și leziuni pe fața sa.”

La începutul acestei săptămâni, procurorii au anunțat că au reținut mai multe persoane, dintre care trei polițiști, dar și patru deținuți care au fost colegi de celulă cu victima. Versiunea procuraturii este că Andrei Brăguța ar fi fost bătut de cei patru colegi de celulă cu acordul tacit al polițiștilor, care n-ar fi intervenit pentru curmarea violenței.

Avocații susțin însă că de moarte lui Brăguța responsabili se fac inclusiv procurorii și magistrații care au admis arestarea unei persoane cu dizabilitate mentală, contrar legii.

Potrivit avocatului Promo-Lex Vadim Vieru, judecătorul care a admis arestarea lui Brăguța este Iurie Obadă, magistrat al Judecătoriei din sectorul Ciocana al capitalei. Anterior el a aplicat abuziv arestul. Dosarul a ajuns atunci la CEDO, iar Republica Moldova a pierdut procesul în 2011.

Pe lângă investigațiile promise de procurori, decizia judecătorului Iurie Obadă a intrat și în vizorul Consiliului Superior al Magistraturii. Președintele CSM, Victor Micu a declarat Europei Libere că, cel mai probabil, cauza Braguța va fi examinată la CSM săptămâna viitoare:

Victor Micu
Victor Micu

„Inspecția judiciară din cadrul CSM s-a autosesizat cu privire la cazul Braguța și la moment face o cercetare cu privire la cazul dat. [...] În caz că judecătorul a săvârșit vreo acțiune care cade sub incidența legii cu privire la răspundere disciplinară, CSM va întreprinde măsuri față de judecătorul în cauză.”

Europa Liberă: În cazul în care se adeverește că au fost abateri, ce riscă judecătorul?

Victor Micu: „Dacă se va constata că într-adevăr judecătorul a adoptat o hotărâre în cauză și a cunoscut faptul... sancțiunea va fi una foarte dură, fiindcă este inadmisibil să se ajungă la o astfel de situație. [...] Judecătorul este obligat să verifice toate materialele și toate circumstanțele și ținânt cont de personalitate, de ce se incriminează etc., să adopte o încheiere legală.”

Europa Liberă: Ca să fie foarte clar, inclusiv faptul dacă persoana suferă sau nu de o dizabilitate mintală?

Victor Micu: „Corect, trebuie să verifice, dar asta vorbim așa ca teorie, pentru că încă nu avem nota definitivată (n.r. nota Inspecției judiciare din cadrul CSM). Una este când judecătorului i se prezintă că persoana stă la evidență, dar dacă nu i s-a prezentat lui și el n-a cunoscut faptul și nimeni nu i-a prezentat, atunci avem cu totul altă situație.”

Ion Manole
Ion Manole

Speranța organizațiilor neguvernamentale este ca autoritățile să nu-și limiteze acțiunile doar la sancțiuni disciplinare. Directorul executiv Promo-Lex, Ion Manole, este convins că acțiunile organelor de drept nu sunt suficiente pentru a înlătura problemele din sistem și pentru a prevenit cazuri similare.

„Nu considerăm că aceste acțiuni trebuie să se limiteze la o simplă sancțiune și anchetă penală, dar trebuie să provoace o reevaluare a reformelor care s-au făcut în Republica Moldova. Acest caz este un prilej trist pentru o evaluare a gradului de implementare a reformelor din 2009.”

Ion Manole mai constatata că, deocamdată, nu există o reacție pe măsură la nivel guvernamental, care ar anunța atitudinea față de cazul Braguța.

  • 16x9 Image

    Nicu Gușan

    Sunt editor la Europa Liberă Moldova din 2022. Până atunci am făcut jurnalism radio, multimedia, documentare TV și reportaje video. Îmi place să cred că sunt omul orchestră în domeniu și știu să fac un produs cap-coadă, de la pre-documentare până la publicare și promovare. Jurnalismul digital, storytelling-ul social media și investigațiile sunt lucruri pe care le admir mai ales la colegii pricepuți în ale meseriei. Învăț în fiecare zi.

Previous Next

XS
SM
MD
LG