O reuniune a negocierilor pentru reglementarea transnistreană în formatul „5+2” va avea loc la Bratislava pe 9 și 10 octombrie 2019. Negocierile vor fi găzduite de Președintele OSCE în exercițiu, ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei, Miroslav Lajčák, și Franco Frattini, Reprezentantul Special al Președintelui în exercițiu al OSCE din partea Slovaciei pentru reglementarea transnistreană. Recent, prim-ministra Maia Sandu a dat asigurări că, la Bratislava, „R. Moldova nu va semna niciun document care să contravină intereselor naționale”. Ea a răspuns astfel și unei acuzații a fostului premier Pavel Filip, liderul Partidului Democrat de opoziție, despre faptul că s-ar pregăti semnarea de documente controversate „prin care se încearcă a crea două entități de drept distincte” într-un viitor stat reunificat. Fostul membru al Comisiei Unificate de Control (CUC), Ion Leahu crede că runda de negocieri nu va aduce nimic nou în relaţia Chișinău-Tiraspol.
Your browser doesn’t support HTML5
Europa Liberă: Revine în actualitate tematica transnistreană, felul cum înțeleg politicienii să fie prioritizat acest subiect, cum înțeleg să fie identificată o soluție durabilă pentru această criză transnistreană, ținând cont că președintele are o viziune, șefa Executivului are altă părere? Cum vedeți Dvs. astăzi subiectul transnistrean – prioritar sau nu?
Ion Leahu: „El nu-i prioritar, cu excepția unei abordări personale a dlui președinte Dodon. Domnia sa caută din răsputeri variante și posibilități pentru a ieși în fruntea politicii interne și externe a Republicii Moldova și în situația în care el n-o poate face pe domeniul economic sau social, el a decis sau cineva i-a sugerat ideea să accentueze eforturile pe dimensiunea transnistreană. La sfârșitul lunii septembrie, în cadrul Forumului economic moldo-rus, Dmitri Kozak i-a solicitat să nu avanseze pe direcția transnistreană din mai multe considerente, invocând că este o problemă foarte și foarte sensibilă, multilaterală care nu necesită grabă și chiar a spus că nici Transnistria, nici Rusia astăzi nu sunt gata pentru o abordare mai activă.
Mie, de exemplu, îmi place foarte mult modul în care concepe această situație dna premier Maia Sandu. Domnia sa foarte corect s-a pronunțat că mai întâi este nevoie de a exclude contrabanda, de a exclude fluxurile criminale de mijloace bănești și apoi se vor crea condiții reale pentru a soluționa această problemă, pornind de la faptul că în situația în care regimul [de la Tiraspol] va fi izolat de aceste torente criminale, ilegale, el o să-și piardă interesul față de regiune, față de această formațiune în genere. Și atunci, cu ceilalți care au să rămână s-ar putea de pornit lucrul.”
Europa Liberă: Din exterior aud tot mai multe voci care spun că totuși consilierii prezidențiali au mers în Occident, în mai multe metropole, și au prezentat un posibil, potențial, eventual plan de soluționare a problemei transnistrene.
Ion Leahu: „Eu cred că totuși este vorba de un concept. Chiar documentul acela pe care l-a publicat dl Filip, fostul premier, el nu-i document finalizat...”
Europa Liberă: Dvs. l-ați citit?
Ion Leahu: „Eu am citit numai partea ceea care a fost publicată de dl Filip; eu bănuiesc că nu integral a fost publicată de către agenția de știri.”
Europa Liberă: Și ce ați înțeles din ceea ce ați citit?
Ion Leahu: „Foarte puțin. În orice caz de acolo reiese că este vorba practic de același document Kozak din 2003, puțin schimbat, puțin actualizat, însă în esență rămâne același: două formațiuni statale, care formează un stat comun și nu se știe care are prioritate, pornind de la faptul că și în documentul lui Kozak, și în documentul lui Primakov partea transnistreană primește drept de veto asupra problemelor care țin, chipurile, de interesele ei, dar de interesele ei poate să țină orișice. Așa că în caz că reprezentanții acestei formațiuni statale sunt învestiți cu drept de veto, asta înseamnă că Tiraspolul primește dominație asupra Chișinăului.”
Europa Liberă: Și ce ar însemna acest lucru?
Populația astăzi este cam fără atitudine. Mai ales când este vorba de toamnă, populația nu este gata să protesteze în mod serios…
Ion Leahu: „Nu vreau să cred că este o greșeală, că este o eroare. Probabil că sunt niște lucruri foarte și foarte serioase ori deja convenite cu Rusia, sau făcute special pentru a ademeni Rusia, pentru a-i demonstra că noi suntem gata să mergem orișicât și oriunde...”
Europa Liberă: Dar nu riscă prea mult Igor Dodon în calitate de șef de stat, pentru că s-au mai făcut tentative de a propune parte din soluția problemei transnistrene și știți că s-au revoltat și experții, și societatea civilă, și chiar cetățenii acestui stat că, până la urmă, ei trebuie să-și decidă soarta?
Ion Leahu: „Sigur că.”
Europa Liberă: Nu riscă Igor Dodon?
Ion Leahu: „Probabil că d-lui foarte bine conștientizează un lucru: populația astăzi este cam fără atitudine și noi am subliniat lucrul acesta. Mai ales când este vorba de toamnă, populația nu este gata să protesteze în mod serios. Un protest așa, vag, el poate fi...”
Europa Liberă: Capitalele occidentale ar fi putut să spună un „da” pentru acest proiect?
Ion Leahu: „Știți, în situația de față, eu nu m-aș mira dacă ar fi spus „da”. Ar putea să fi spus „da” și nemții, și italienii, și francezii...”
Europa Liberă: Italienii, ținând cont că Franco Frattini era...
Ion Leahu: „...cel mai aproape de Putin. Noi astăzi nu avem o țară, poate în afară de Statele Unite ale Americii, care să ne mai și îndrume, care să ne mai arate: „Măi, ce faceți voi?” Restul, în principiu – noi am vorbit cu Dvs. despre asta – s-au cam plictisit de problemele noastre. Asta-i una. Și a doua: pentru dânșii e mult mai important astăzi să hotărască întrebarea cu Rusia, să întoarcă Rusia în relațiile depline cu Europa. Și ce-i pentru dânșii Moldova, dacă la cont este pusă și ridicarea sancțiunilor asupra Rusiei?”
### Vezi și... ### Igor Boţan: „Nu putem compara conflictul transnistrean cu ceea ce se întâmplă în Ucraina”Europa Liberă: Cum vedeți Dvs. reacția care vine din partea Tiraspolului? Iată, Vadim Krasnoselski a mers la Moscova, a avut întrevederi cu demnitari ruși; Igor Dodon promitea să aibă și el o întrevedere cu liderul separatist de la Tiraspol. Cum ați defini Dvs. poziția adoptată de către Tiraspol?
Ion Leahu: „Este o poziție absolut firească pentru dânșii. Niciodată Tiraspolul n-o să susțină o poziție sau o luare de poziție a Chișinăului atâta timp cât nu e cazul. Toată perioada de pregătire, ei au să spună că nu, ei au să declare prin vocea ministrului de externe Ignatiev că ei n-au să asculte și n-au să accepte nicio problemă în afară de cele care deja figurează pe agendă, pachetul „Berlin plus”, plus altele. Chiar recent într-un interviu Ignatiev a prezentat un șir întreg de probleme asupra cărora ei consideră că trebuie să-și concentreze atenția și chiar au specificat că alte probleme nu pot fi în agenda formatului.”
Europa Liberă: Până la urmă, Tiraspolul de bunăvoie, Tiraspolul forțat, Tiraspolul impus, Tiraspolul convins de cineva ar putea să accepte ceea ce-i în mintea lui Igor Dodon?
Ion Leahu: „Da, sigur că da! În situația în care lor li se va garanta dreptul de veto, prezența militară a rușilor, să spunem așa, păstrarea structurilor militare ale lor intacte, de ce nu?”
Conceptul elaborat a fost transmis mai întâi partenerilor de negocieri și încă n-a ajuns oficial nici la Parlament, nici la Guvern – asta miroase a rău…
Europa Liberă: Și atunci despre ce fel de reintegrare a celor două maluri ale Nistrului e vorba?
Ion Leahu: „Iată așa o integrare pe care o concepe în conceptul său dl Dodon.”
Europa Liberă: Nu e o trădare?
Ion Leahu: „Eu nu vreau să operez cu asemenea calificative, nu sunt judecător, dar însuși faptul că s-a procedat în modul următor, adică conceptul elaborat a fost transmis mai întâi partenerilor de negocieri și mai apoi, dar încă n-a ajuns, oficial doar n-a ajuns nici la Parlament, nici la Guvern, n-a fost discutat, n-a fost propus societății civile, asta de-acum miroase a rău.”
Europa Liberă: Despre ce vă vorbește Dvs. „formula Steinmeier”?
Ion Leahu: „Este un proiect foarte interesant, este un proiect care deschide... ”
Europa Liberă: El îi propus pentru Ucraina, dar vreau să vă aduc la gândul dacă găsiți similitudini și cu ceea ce s-ar întâmpla în relația Chișinău-Tiraspol.
Ion Leahu: „Clar că este și pentru Chișinău. Documentul e făcut pe șase foi, are o sumedenie de compartimente, el prevede foarte multe acțiuni care sunt chemate, într-adevăr, să amelioreze deplin situația în Donbas.”
Europa Liberă: La Kiev mii de cetățeni protestează de ceva timp.
Ion Leahu: „Miile de cetățeni protestează din simplul considerent că ei se tem, ei nu cred că e posibilă o variantă când – s-o spunem pe de-a dreptul – nu este în mod militar distrus regimul, dar cu dânsul se poartă negocieri. Iată care-i problema. În principiu, la noi e aceeași situație. De ce societatea noastră nu acceptă alte variante? Pentru că noi nu avem nicio garanție că în orice clipă situația nu se inversează și ei nu vin din nou la putere.”
Europa Liberă: Ce-i de făcut?
Ion Leahu: „Trebuie de elaborat așa concepte care, într-adevăr, ar face ireversibilă revenirea regimului secesionist la putere în funcție de situație – fie aici, fie în Ucraina. Zelenski încearcă să convingă populația.”
Europa Liberă: Deocamdată, nu prea îi reușește.
Ion Leahu: „Nu prea îi reușește, dar în orice caz el are argumente – ori ei acceptă alegerile locale în conformitate cu legislația Ucrainei, ori nu are loc nimic. Statutul, pasul următor vine numai după ce au loc alegerile, când acolo se formează organele de conducere de genul celor care sunt legale în Ucraina, când se deschide accesul pentru Poliția de frontieră, trupele de grăniceri ucrainene la hotar cu Rusia și numai după aceea se vorbește despre statut.”
Europa Liberă: Revenim la situația din Republica Moldova, mai cu seamă că la Bratislava își va ține ședința formatul de negocieri „5+2”. Credeți că vor fi surprize? Ce se va decide la această reuniune?
Ion Leahu: „Surprize nu pot să fie, nu au de unde. În primul rând, eu așa am înțeles, nu știu dacă...”
### Vezi și... ### Vladislav Kulminski: O strategie în rezolvarea chestiunii nistrene abia urmează să fie discutată și agreatăEuropa Liberă: Nu va fi semnat niciun document?
Ion Leahu: „Nu. Nu are ce să fie semnat. Inițiativa lui Șova probabil că este deja scoasă de pe rol, cea care prevedea implicarea partenerilor de negocieri la soluționarea problemei prin acordarea Transnistriei unui statut. Varianta aceasta este scoasă de pe rol. Transnistria vine cu problemele de altădată, cunoscute; ea numai o să insiste ca ele să fie realizate așa cum îi pare ei că-i normal. Chișinăul alte propuneri nu are.
Deci, iarăși o să fie o întâlnire de rutină, când Tiraspolul o să insiste și Chișinăul o să bată în retragere și au să se despartă cu asta. Dar înțelegeți, dna Valentina, chestia îi într-aceea că nu poate peste noapte cineva să vină cu un proiect care să fie acceptat de toți partenerii la negocieri. Așa că fără o pregătire serioasă, fără o pregătire cu multe etape nu cred să ajungem la aceea ca pe masă la formatul de negocieri „5+2” să apară un document care, cu atât mai mult, să fie semnat.”
Europa Liberă: Dar poate Igor Dodon țintește cu rezolvarea acestei probleme transnistrene pentru a obține încă un mandat de președinte?
Ion Leahu: „Evident că el de acum a intrat în campania electorală și e clar că absolut toate acțiunile care...”
Europa Liberă: Dar acest lucru l-ar ajuta sau i-ar dăuna?
Ion Leahu: „D-lui totuși până la urmă nu a calculat. Dacă era un document absolut serios, care avea să fie acceptat de parteneri și avea să fie, într-adevăr, recomandat pentru examinare, clar că avea să-l susțină și avea să fie în folosul lui 100%. Însă în situația în care el, nefiind măcar prezentat, deja este criticat dur și nu este acceptat de societate, de nimeni dintre parteneri, cum poate el să-l ajute?”
Europa Liberă: El la tribuna înaltă ONU și-a nuanțat mesajul. Dacă până nu de mult cerea cu insistență să fie date garanții, acum și-a temperat, și-a nuanțat mesajul și a spus că doar să fie recunoscută neutralitatea, fără a mai cere garanții.
Casarea munițiilor învechite, care sunt ca valiza fără mâner - ți-i jale s-o arunci, dar nu poți s-o duci…
Ion Leahu: „Omul mai învață. Chiar atât de orgolios cum este dl Dodon, dar și el învață cu timpul. Și în situația în care d-lui se vede că nu o dată i s-a indicat că nimeni nu poate să vă acorde asemenea garanții – cu atât mai mult că nimeni nu vrea să vi le acorde –, cum puteți să cereți aceea ce e imposibil de a obține?”
Europa Liberă: Dl Leahu, dar de ce Dodon nu se cere cu insistență retragerea, evacuarea trupelor rusești de pe teritoriul Republicii Moldova?
Ion Leahu: „Asta în mod obligatoriu ar irita prietenii strategici.”
Europa Liberă: Prietenii strategici și-au arătat disponibilitatea să înceapă sau să continue procesul de casare a munițiilor din stânga Nistrului.
Ion Leahu: „Anume de casarea munițiilor învechite, care sunt ca valiza fără mâner - ți-i jale s-o arunci, dar nu poți s-o duci. Și lor le-ar fi convenabil să caseze aceste stocuri de muniții, ca să excludă o eventuală autodezamorsare, dar asta în niciun caz, Doamne ferește, nu înseamnă că ei sunt gata să evacueze de acolo trupele, armamentul, baza militară, structurile statale pe care le au acolo.”
Europa Liberă: Adică și fără ca să respecte ceea ce și-au asumat chiar ei la summitul OSCE de la Istanbul?
Ion Leahu: „Dar ei demult au uitat, ei de-acum consideră și declară oficial că noi nu i-am înțeles corect, că ei nu și-au asumat nimic acolo. Așa spun ei...”
Europa Liberă: Problema rămâne împotmolită.
Ion Leahu: „Da!”
Europa Liberă: Fără deznodământ pe termen scurt?
Ion Leahu: „Deznodământul va apărea numai atunci când la Chișinău absolut toate structurile puterii vor lucra într-o direcție în mod serios și nu se vor teme să deschidă gura. Maia Sandu a formulat foarte clar situația - haideți să omitem contrabanda. Și dacă în direcția aceasta s-ar fi lucrat și la Președinție, și la Parlament etc… Noi doar nu avem o comisie parlamentară care să examineze problema și să fie expert: merge, nu merge? Atunci nu ar fi apărut așa situații cu conceptul acesta. Numai asta-i soluția.”
Europa Liberă: Și dacă se stârpește contrabanda?
Ion Leahu: „Își pierd interesul foarte mulți factori care influențează situația, o fac așa cum este ea irezolvabilă, ei își pierd interesul. Și atunci, rămâne o parte din populația care nu poate pleca și cu aceștia se poate de lucrat.”
Europa Liberă: Încă nu se cunoaște cum va fi rezolvată problema cu tranzitul gazelor rusești, sunt și aici semne de întrebare...
Ion Leahu: „Da, vorba e că și noi avem unele pârghii, Chișinăul, dar el nu le folosește pe deplin.”
Europa Liberă: Dar de ce Chișinăul nu aplică aceste pârghii pe care le are?
Ion Leahu: „De atâta că nu prea are timp, de atâta că nu prea are oameni.”
Europa Liberă: Asta e o scuză?
Ion Leahu: „Nu e o scuză, dar asta-i constatarea faptului. Noi nu putem să cerem de la Guvernul Sandu toate deodată. Mai ales în situația de față când apare și o impresie că, într-adevăr, le-ar trebui oleacă de pregătire profesionistă mai mare; în situația de criză aici este nevoie de persoane cu mai mare pregătire, mai profundă.”