În 2007, când a terminat Liceul Teoretic "Ion Creangă" din orașul Cahul, Ion Reali Roșca a depus actele pentru studii în trei orașe din România, fiind acceptat, dar destinul i-a fost altul. A ales străinătatea, caci acolo munceau părinții. Mama din 1998, iar tata din 2008. De zece ani s-a stabilit în Belgia. La alegerile din 2014, 2016, 2019 a protestat în fața ambasadei Republicii Moldova din Bruxelles. Pentru prima dată a participat la alegerile prezidențiale din noiembrie 2020. Tânărul spune că își dorește să revină în Republica Moldova, odată cu schimbarea clasei politice.
Your browser doesn’t support HTML5
Ion Reali Roșca: „Toate alegerile, de orice tip, sunt importante pentru viitorul Republicii Moldova și cetățenii acesteia. De ce spun asta? Pentru că, doar implicându-se într-o campanie electorală, cetățenii își pot decide preferințele și să ceară rezolvarea anumitor probleme cu care se confruntă.”
Europa Liberă: Să vorbim concret despre așteptările pe care le au cetățenii din diaspora.
Ion Reali Roșca: „Cetățenii din diasporă, sincer vă spun, vor să revină acasă. Mai bine de 90 la sută vor să revină acasă.”
Europa Liberă: Când și în ce condiții?
Ion Reali Roșca: „Cât mai rapid posibil și în condiții de libertate și o oarecare deschidere din partea autorităților Republicii Moldova față de propriii cetățeni, care au fost alungați, pentru că marea majoritate din moldovenii emigrați au trecut prin niște greutăți pe care nicio școală nu le poate oferi această experiență de viață. Și credeți-mă că, dacă ei revin acasă și autoritățile le-ar oferi libertate și să-i lase în pace sau pur și simplu să fie susținuți măcar cu o vorbă bună, de nimic mai mult nu au nevoie moldovenii noștri.”
### Vezi și... ### Votul anticipat din Diaspora: număr record de înregistrări prealabile în OccidentEuropa Liberă: Mai degrabă nu să-i lase în pace, dar să nu le pună piedici?
Ion Reali Roșca: „Foarte corect. Apropo, cum spunea un om de afaceri foarte influent din America: „Oamenii de afaceri întotdeauna au creat lumi întregi, societăți”. De ce? Pentru că, dacă îi oferi omului libertate, el poate impune orice din punctul de vedere al libertății de gândire, doar oferă-i libertatea, nu-i impune restricții.”
Europa Liberă: Și cât de mare este interesul pentru moldovenii aflați în străinătate de a participa la acest scrutin? Cel puțin peste 100 de mii de cetățeni s-au înregistrat prealabil, dacă comparăm cu prezența lor la alegerile prezidențiale din toamna anului trecut, atunci peste 250 de mii de cetățeni au participat la vot. Se va menține acest entuziasm? Cine-i motivează să iasă la vot Ce-i motivează?
Ion Reali Roșca: „În primul rând, pe foarte mulți îi motivează faptul că vor să se reîntoarcă acasă. În al doilea rând, este resursa pe nume internet în care marea majoritate dintre ei când vin obosiți de la muncă urmăresc cu foarte mare atenție ceea ce se întâmplă pe planul politic mai degrabă, pentru că aceștia sunt politicienii pe care îi avem astăzi, și nu avem alții. Și ei stau cu sufletul la gură și așteaptă o alternativă care să le permită să se întoarcă acasă. Deci, eu cred că va fi înregistrat un nou record de prezență la vot.”
### Vezi și... ### Geografia diasporei și sperietorile campaniei electoraleEuropa Liberă: Unii experți înclină să creadă că prezența la vot a celor din diasporă ar putea să decidă și ce guvernare să fie în Republica Moldova după aceste alegeri din 11 iulie.
Ion Reali Roșca: „Da, cu siguranță, doar că noi nu trebuie să uităm de dezbinarea asta de pe dreapta și, da, e adevărat, diaspora va fi acea parte care va decide, dar, din păcate, noi încă nu am găsit un consens în ceea ce ține de dreapta din Republica Moldova care, într-adevăr, să meargă într-o direcție. Iarăși vor fi partide-sateliți.”
Europa Liberă: Și înțelege cetățeanul cui să-i dea votul? Îi este ușor să decidă cine merită votul în acest scrutin parlamentar anticipat?
Ion Reali Roșca: „Va fi o parte din electorat care va vota cu emoțiile, ei, din păcate...”
Când vorbesc de votul conștient, mă refer la cei care au o memorie foarte bună
Europa Liberă: Ce înseamnă să votezi cu emoțiile?
Ion Reali Roșca: „Atunci când apare un politician care foarte des folosește populisme, promite multe lucruri care sunt imposibile și foarte mulți concurenți electorali folosesc anumite metode de a trezi anumite emoții ale electoratului pentru a-i capta atenția, atunci se formează o emoție, o durere în suflet și cu durerea asta merge la vot și votează, crezând că o să-i apere interesele ulterior, dar acestea sunt doar populisme. Eu văd trei categorii, prima am enumerat-o, a doua este cea care va vota conștient și nu are memorie scurtă. Eu când vorbesc de votul conștient, mă refer la cei care au o memorie foarte bună și nu uită cine au fost acei care de la independență încoace au promis și până în prezent sunt în parlament. Și o a treia categorie sunt acei care până acum nu s-au interesat de politica din Republica Moldova, de ceea ce se întâmplă în Republica Moldova, iar când au ajuns peste hotare din cauza sărăciei și au înțeles care sunt greutățile din străinătate au început să urmărească foarte atent ceea ce se întâmplă acasă. Deci, ei acum încearcă să recupereze cumva din informație, iar internetul, din fericire, are o memorie foarte bună și te poți documenta. Cine are răbdare, găsește informație, cine nu – cade în plasa asta de populism, prima pe care v-am spus-o.”
Europa Liberă: Și ce decid aceste alegeri din 11 iulie – vectorul politicii externe, reformele pe interior, cine să constituie o majoritate parlamentară? Ce decid aceste alegeri?
Alegerile parlamentare sunt cele mai importante în Republica Moldova
Ion Reali Roșca: „Alegerile parlamentare sunt cele mai importante în Republica Moldova, pentru că noi știm că cei care au dirijat Republica Moldova din spatele cortinei întotdeauna au dus lupta cea dură și cea mai importantă pentru alegerile parlamentare. De ce? Pentru că poți să-ți impui niște legi care să-ți favorizeze orice, orice(!), iar apoi să zici: „Mă, stai un pic, asta-i ilegal”, dar, de fapt, ei au votat deja în parlament așa lege și ei au dreptul, dar tu nici nu mai înțelegi în ce realitate trăiești. Și de aici, într-adevăr, alegerile parlamentare, de fapt, sunt cele mai importante într-un stat ca Republica Moldova. Ce va fi după 11 iulie? Tare sper că vectorul va fi proeuropean.”
Europa Liberă: Cine merită să obțină acest mandat de deputat?
Ion Reali Roșca: „Eu tare îmi doresc ca în următorul parlament să fie de orice culoare, ar putea fi și 30 de partide în parlament, pentru mine asta mai puțin contează, pentru mine foarte mult contează ca în următorul parlament să nu fie penali, oameni care au probleme cu legea, oameni care au probleme cu integritatea și oameni care au probleme cu trecutul. Foarte puțină lume cunoaște despre trecutul acestor așa-ziși deputați.”
Europa Liberă: Păi, parlamentul de asta a și fost dizolvat, ca următorul legislativ să aibă o componență mai purificată.
Ion Reali Roșca: „Pentru mine, acestea sunt doar cuvinte pentru ca să atragă atenția la mai multă lume, nu poate să existe pentru un deputat moralitate. Pentru un deputat trebuie să existe, în primul rând, integritate și să apere interesul național; moralitate, principii, valori – astea-s povești de adormit copiii. El, în primul rând, trebuie să apere interesul național al cetățenilor. Deci, parcursul țării noastre ar trebui să fie conform Constituției țării, inclusiv aplicarea ei, evident.”
### Vezi și... ### Angela Grămadă: Diaspora contează și ar putea face diferența la alegeriEuropa Liberă: De ce contează atât de mult vectorul politicii externe în aceste alegeri?
Ion Reali Roșca: „Pentru că foarte mulți au emigrat și atunci când ai o rudă plecată în Rusia sau ai o altă rudă plecată în Germania, evident că discuțiile se poartă în familie: „Uite, aici e mai bine sau, uite, acolo e mai bine”. Și foarte mulți care sunt emigrați în Rusia au tendința de a vota cu Rusia, fiindcă au acolo rude, iar ceilalți, care au rude în Europa au tendința de a vota cu Europa și așa se creează dezbinarea. Din păcate, de când mă țin minte copil fiind, asta a existat și asta sperăm să nu mai existe, dar, din câte vedem, asta e...”
Vorbim de un grup de intelectuali care vor ști foarte bine care este interesul țării
Europa Liberă: Dar cum se scapă de această dezbinare? Cine și cum ar înlocui dezbinarea cu consolidarea?
Ion Reali Roșca: „Atunci când în Republica Moldova intelectualii vor fi apreciați la justa valoare și o bună parte din diasporă, când mă refer la diasporă îi am în vedere pe cei care deja s-au realizat în diferite companii, în diferite universități cu renume, deci ei au căpătat experiență și ei vor reveni acasă, atunci nu vor mai exista polii aceștia, Vest, Est, pentru că va exista o elită pe care cetățenii Republicii Moldova o vor urma. Deci, noi nu vorbim de un lider, ci vorbim de un grup de intelectuali care vor ști foarte bine care este interesul țării.”
Europa Liberă: Și rămâi optimist?
Ion Reali Roșca: „Da, cu siguranță! Eu sunt tânăr încă, eu vreau să văd Republica Moldova pe picioare, cu o nouă generație care știe ce vrea, cu o nouă generație care are curaj, ambiții și visuri, evident.”
### Vezi și... ### Vasile Cantarji (CBS-AXA): „Diaspora poate dicta rezultatul alegerilor”Europa Liberă: A reușit sânge proaspăt să pătrundă în clasa politică?
Ion Reali Roșca: „Deocamdată, eu văd doar un experiment, deocamdată se experimentează, eu nu văd încă realizări, dar este un început. Eu încă sper că în Republica Moldova tinerii vor fi mult mai implicați și pentru asta există internet. Internetul este o resursă foarte importantă în a monitoriza și a experimenta.”
Europa Liberă: Dar toate alegerile arată că cel mai puțin prezenți la vot sunt tinerii?
Ion Reali Roșca: „Pentru moment, dar haideți să lăsăm timpul să arate că lucrurile nu sunt chiar așa, să le dăm o șansă tinerilor să creadă că pot schimba ceva în societatea, în comunitatea, în țara în care locuiesc.”
Europa Liberă: Dar în aceste alegeri, ce contează mai mult – promisiunea, lista electorală, liderul partidului, doctrina? Ce cântărește mai mult?
Ion Reali Roșca: „Cel mai mult contează integritatea, dna Valentina, și reputația. Eu am o experiență deja la o companie în domeniul logisticii în care m-am convins pe pielea mea cât de mult contează reputația. Am șase ani de când muncesc la această companie și eu văd cât de serios atrag atenția superiorii mei și atunci când există o problemă cum ei vin și discută cu mine ca și cum discută cu un om matur, deși eu sunt, practic, cel mai tânăr acolo.”
Europa Liberă: Câți ani au trecut de când ai ales străinătatea?
Ion Reali Roșca: „În luna octombrie se vor împlini 14 ani.”
Europa Liberă: Ce înseamnă această perioadă pentru un tânăr?
Ion Reali Roșca: „Experiență, aventuri, visuri și, desigur, multe-multe lecții de viață.”
Europa Liberă: Este adevărat că, dacă tu nu ești preocupat de politică, politica este preocupată de cetățean?
Ion Reali Roșca: „Este foarte corect!”
Europa Liberă: Și îndemnul pentru cei nehotărâți care ar fi?
Ion Reali Roșca: „Dacă ei nu-și doresc ceva, nimic nu se poate realiza, va veni cineva și-și va impune dorința și ei vor trebui s-o îndeplinească.”