Indecizie în Iran: talibanii sunt prieteni sau dușmani?

Talibani la unul dintre punctele de control din Kabul, Afganistan

Regimul de la Teheran își cântărește cu atenție opțiunile după preluarea Afganistanului de către Talibani , luând în considerare potențiala instabilitate a regiunii, afluxul de refugiați așteptat și situația grupurilor extremiste, cum ar fi Statul Islamic (IS), care au obținut un punct de sprijin permanent în Afganistanul învecinat, scrie corespondenta noastră Gulnaz Esfandari.

Your browser doesn’t support HTML5

Indecizie în Iran: talibanii sunt prieteni sau dușmani?

Teheranul a cultivat legături cu talibanii în ultimii ani și i-a găzduit pe unii reprezentanți ai grupului, dar de când aceștia au capturat o mare parte din Afganistan, Teheranul nu a avut, cel puțin oficial, relații cu reprezentații lor.

Your browser doesn’t support HTML5

Torturat de talibani: povestea unui soldat afgan

În scurtele comentarii emise după căderea capitalei afgane, noul președinte iranian Ebrahim Raisi și ministrul de externe, Mohammad Javad Zarif, nu au menționat în mod direct talibanii.

„Înfrângerea militară și retragerea SUA din Afganistan ar trebui să ofere o oportunitate de a restabili viața, securitatea și pacea durabilă în acea țară", a spus Raisi, la a cărui ceremonie de inaugurare a fost prezent și președintele afgan Ashraf Ghani, acum aflat in exil.

Ministrul de externe Javad Zarif a scris pe Twitter că „violența și războiul - precum ocupația - nu rezolvă niciodată problemele” și a adăugat că Iranul salută un anunț al fostului președinte afgan Hamid Karzai privind formarea unui „consiliu de coordonare de către liderii afgani”.

Your browser doesn’t support HTML5

Luptătorii talibani merg din casă în casă pentru execuțiile publice din Kabul

Pe mesajul său din 15 august, șeful diplomației Teheranului a scris în încheiere că iranienii speră ca situația „să poată duce la dialog și la o tranziție pașnică în Afganistan. Iranul fiind pregătit să își continue eforturile de pace".

Analiștii spun că Iranul se gândește la cel mai bun mod de a-și asigura interesele cu vecinul său , deoarece Teheranul a jucat pînă acum dublu , oferind sprijin public guvernului afgan dar dezvoltând în același timp și legături cu talibanii.

Iranul a descris anterior gruparea islamistă militantă drept „parte a realității actuale a Afganistanului” și a spus că trebuie să fie „parte a viitoarei soluții” în țara devastată de război.

Shahram Akbar Zadeh, profesor de politologie și expert în chestiunile Orientului Mijlociu și Asiei Centrale de la Universitatea Deakin din Australia a declarat corespondentei postului nostru că Teheranul „a sărbătorit retragerea SUA ca pe o victorie pentru poporul afgan, ceea ce implicit arată o susținere pentru talibani”

### Vezi și... ### Președintele Ashraf Ghani, care a fugit din Afganistan, se află în Emiratele Arabe Unite

Expertul a adăugat și că Teheranul speră la „legături profesionale, dacă nu cordiale”, cu viitorul guvern al Afganistanului, pe fondul îngrijorărilor că talibanii vor fi anti-șiiți, vor persecuta minoritatea Hazara și vor adopta politici anti-Iran.

„Acest lucru ar fi extrem de îngrijorător pentru Iran. Din punct de vedere geostrategic, acest lucru ar facilita influența saudită în Afganistan. Un guvern anti-șiit și anti-Iran în Afganistan ar putea pune probleme serioase de securitate pentru Iran și ar putea face din teritoriul afgan un refugiu pentru grupurile teroriste anti-Iran ", a spus el.

Un observator din Teheran care a solicitat anonimatul a declarat că Iranul găsește un echilibru între „poziția sa anti-americană și păstrarea intereselor sale naționale, inclusiv a securității” la granițe.

### Vezi și... ### Câți refugiați afgani ar putea accepta SUA, Canada sau UE?

Fostul însărcinat cu afaceri al Iranului în Afganistan, Abdol Mohammad Taheri, a fost citat de agenția oficială de știri guvernamentală IRNA pe 18 august cu declarația că Iranul are „autoritatea”, precum și experiența necesară să trateze cu diferite grupuri din Afganistan păstrând în același timp Iranul în siguranță.

Taheri a descris retragerea forțelor SUA din Afganistan drept o „trădare” care a pregătit calea pentru progresele militare fulgerătoare ale talibanilor. El a adăugat că Teheranul se va confrunta cu „cele mai negative consecințe” din cauza acestei situatii, inclusiv cu un aflux de refugiați despre care a spus că ar putea include membri ai IS și ai grupului terorist Al-Qaeda.

Iranul, care are o frontieră de 900 de kilometri cu Afganistanul, găzduiește deja peste trei milioane de afgani, potrivit agenției Națiunilor Unite pentru refugiați. Taheri a spus că talibanii și Republica Islamică Iran nu împărtășesc aceleași „afinități” .

Corespondenta noastră amintește că, în 1998, șapte diplomați iranieni și a unui journalist au fost omorâți în orașul nord-afgan Mazar-e Sharif pe vremea în care talibanii controlau localitatea. În ciuda acestui episod, Teheranul și Kabulul au avut legături în ultimii ani.

### Vezi și... ### Săptămîna afgană

Există relatări că Iranul ar fi trimis arme talibanilor în timpul războiului împotriva forțelor guvernamentale, o acuzație pe care Teheranul o neagă.

Ministerul de Externe al Iranului a cerut talibanilor să asigure siguranța personalului iranian la consulatul din Herat după ce grupul a capturat orașul pe 13 august.

Teheranul a declarat pe 17 august că personalul a trei din cele cinci misiuni din Afganistan lucrează din Kabul, adăugând în același timp că personalul a fost redus drastic.

Dar Iranul a declarat pe 17 august că este una dintre cele patru țări care încă operează la ambasadele lor din Kabul (Rusia, China și Pakistan fiind celelalte trei ).

În Iran, mulți au urmărit preluarea Afganistanului de către talibani cu mare îngrijorare. Unii dintre afganii care locuiesc în Iran au organizat proteste la Teheran, Isfahan și Qom, unde s-a scandat și „Moartea talibanilor”.

### Vezi și... ### Cristian Diaconescu: „Pentru Europa, criza din Afganistan va însemna foarte mulți refugiați”

Regimul talibanilor din 1996 până în 2001 a fost marcat de atrocități îngrozitoare și grave încălcări ale drepturilor omului, inclusiv privarea femeilor de drepturi fundamentale.

Pe fondul îngrijorărilor, liderul religios sunnit Molavi Abdol Hamid a stârnit controverse lăudând victoria „impresionantă" a talibanilor asupra Afganistanului și susținând că opiniile grupului s-au schimbat în ultimii 20 de ani.

„Au câștigat experiență și opiniile lor s-au schimbat și, dacă există neajunsuri, pot fi modificate", a declarat Abdol Hamid, liderul Rugăciunilor de Vineri din orașul Zahedan din sud-estul provinciei Sistan-Balucchistan, la 17 august.

Alți clerici, inclusiv marele ayatolah Safi Golpayegani, au avertizat în săptămânile trecute că în talibanii nu ar trebui să aibă nimeni încredere.

„Ar fi o eroare gravă și ireparabilă să ai încredere în talibani, care au„ o istorie a brutalităților și a crimelor ”, spunea ayatolahul în luna iulie.

Ayatollahul Asadollah Bayat Zanjani a avertizat și el la începutul acestei luni împotriva celor care încearcă să prezinte în culori deschise politicile talibanilor, pe care le-a descris drept „violente, radicale și teroriste”.