Armistițiu Israel-Hamas | Războiul face o pauză și vor fi eliberați oameni de ambele părți

Rudele și prietenii ostaticilor deținuți de Hamas în Gaza îi cer premierului israelian Benjamin Netanyahu să îi aducă acasă în timpul unei demonstrații la Tel Aviv, Israel, 21 noiembrie 2023.

Israelul și mișcarea Hamas, considerată teroristă de UE și SUA, au anunțat miercuri că au ajuns la un acord pentru eliberarea a 50 de ostatici și a zeci de prizonieri palestinieni, oferind în același timp locuitorilor asediați din Gaza un armistițiu de patru zile, după săptămâni de război total.

Sunt primii pași importanți pe calea diplomației în acest război. Militanții palestinieni vor elibera, în timpul unui armistițiu de patru zile, 50 de femei și copii răpiți în timpul raidurilor din 7 octombrie.

După săptămâni de negocieri intermediate de Qatar, cabinetul premierului israelian Benjamin Netanyahu a aprobat miercuri acordul de armistițiu, după o reuniune care a durat aproape toată noaptea, în care a declarat miniștrilor că aceasta a fost o „decizie dificilă, dar este o decizie corectă".

Aprobarea cabinetului a fost una dintre ultimele piedici după ceea ce un oficial american a descris ca fiind cinci săptămâni de negocieri "extrem de chinuitoare".

Israelul a furnizat miercuri detalii despre prizonierii palestinieni care urmează să fie eliberați în cadrul acordului. Lista este publicată probabil pentru a evita eventuale contestații juridice de ultim moment.

Pe lista postată pe site-ul Ministerului Justiției sunt circa 300 de prizonieri, de două ori mai mulți decât cele 150 de femei și minori încarcerați pe care Israelul a fost de acord să îi elibereze în schimbul a 50 de ostatici israelieni în pauza de patru zile a ostilităților.

Nu a fost anunțat deocamdată momentul în care va intra în vigoare armistițiul.

### Vezi și... ### Spitale avariate în ultimele bombardamente din Gaza

Un armistițiu umanitar

Hamas a publicat o declarație în care a salutat „armistițiul umanitar” și a declarat că, de asemenea, 150 de palestinieni vor fi eliberați din închisorile israeliene.

„Rezistența se angajează să respecte armistițiul atât timp cât ocupația îl onorează”, a declarat pentru AFP un oficial Hamas.

Membrii grupării Hamas au comis la 7 octombrie cel mai grav un atac transfrontalier din istoria Israelului, soldat cu aproximativ 1200 de morți, majoritatea civili.

Hamas și alte grupări militante palestiniene au luat, de asemenea, aproximativ 240 de israelieni și străini ostatici, printre care persoane în vârstă și copii mici.

Israelul a declarat război grupării Hamas, promițând să îi aducă acasă pe ostatici și să distrugă grupul militant. A urmat o campanie extinsă de bombardamente și o ofensivă terestră în Gaza, care, după cum susține guvernul Hamas din teritoriu, ar fi ucis 14 100 de persoane, dintre care mii de copii.

Israelul a declarat că, pentru a facilita eliberarea ostaticilor, va iniția o „pauză” de patru zile în asaltul său aerian, terestru și maritim din Gaza, care durează de șase săptămâni, subliniind în același timp că acordul nu înseamnă sfârșitul războiului.

Pentru fiecare 10 ostatici suplimentari eliberați, va exista o zi suplimentară de „pauză”, a declarat guvernul israelian.

Autoritatea Palestiniană cere încetarea completă a focului

Palestina salută acordul dintre Israel și mișcarea radicală palestiniană Hamas privind încetarea focului, potrivit lui Hussein al-Sheikh, secretar al Autorității Generale pentru Afaceri Civile a Autorității Palestiniene.

Oficialul palestinian a scris pe X (fostul Twitter) că președintele palestinian Abbas și conducerea palestiniană „salută acordul de armistițiu umanitar, apreciază efortul depus de Qatar și Egiptul” reînnoind apelul pentru încetarea completă a ostilităților, crearea de culoare sigure pentru ajutorul umanitar și punerea în aplicare a unei soluții politice bazate pe legitimitatea internațională, „care să ducă la încetarea ocupației și la câștigarea de către poporul palestinian a libertății, independenței și suveranității sale”.

### Vezi și... ### Explainer: De ce nu pot fugi palestinienii din Gaza și ce este trecerea Rafah

Țările arabe: Armistițiul Israel și Hamas ar trebui prelungit

Miniștrii arabi de externe au spus și ei miercuri că acordul dintre Israel și gruparea militantă Hamas din Gaza pentru un armistițiu temporar este binevenit, dar au adăugat că încetarea focului ar trebui prelungită devenind un prim pas spre o încetare completă a ostilităților.

Miniștrii de externe ai Arabiei Saudite, Egiptului și Iordaniei au declarat, în cadrul unei conferințe de presă la Londra, că acordul, care include eliberarea ostaticilor și intensificarea ajutorului în Fâșia Gaza devastată, ar trebui să ducă, în cele din urmă, și la reluarea discuțiilor pentru o soluție cu două state.

În cadrul acordului de încetare temporară a focului de miercuri, Israelul și Hamas au convenit asupra unei pauze de patru zile a luptelor pentru a permite eliberarea a 50 de ostatici deținuți în Gaza în schimbul a 150 de palestinieni încarcerați în Israel, precum și aducerea de ajutoare umanitare în Gaza. Ministrul saudit de externe, prințul Faisal bin Farhan Al Saud, a declarat că ajutorul umanitar ar trebui să fie nu doar menținut, ci și extins și că nu ar trebui să fie condiționat de eliberarea altor ostatici.

„Nu trebuie să se pună problema reducerii la ajutoare pe baza eliberării ulterioare a ostaticilor ... Pedepsirea populației civile din Gaza pentru capturarea acestor ostatici este absolut inacceptabilă."

Miniștrii de externe arabi se află în fruntea unui așa-numit grup de contact format din țări în majoritate musulmane, care fac presiuni asupra principalilor aliați ai Israelului și asupra Consiliului de Securitate al ONU pentru a pune capăt războiului din Gaza și a se îndrepta către o soluție permanentă la conflictul israeliano-palestinian.

### Vezi și... ### Statele Unite sprijină „o pauză umanitară” în Gaza, Israelul se opune

„Suflete curajoase”

Surse din Hamas și Jihadul Islamic, o altă grupare militantă care a participat la atacurile din 7 octombrie, declaraseră anterior pentru AFP că armistițiul ar include o încetare a focului la sol și o pauză a operațiunilor aeriene israeliene deasupra sudului Gaza.

La negocieri au participat Agenția Centrală de Informații a SUA, agenția de spionaj israeliană Mossad, serviciile secrete egiptene și lideri din Doha, Cairo, Washington, Gaza și Israel. Un oficial american de rang înalt a declarat că trei americani, printre care și Abigail Mor Idan, în vârstă de trei ani, se numără printre cei 50 de americani care urmează să fie eliberați eșalonat începând de joi.

Președintele SUA, Joe Biden, a declarat că este foarte ușurat de faptul că unii ostatici luați când extremiștii Hamas au luat cu asalt Israelul pe 7 octombrie vor fi eliberați în curând, în baza unui acord negociat cu ajutorul celor din Orientul Mijlociu. „Sunt extraordinar de mulțumit de faptul că unele dintre aceste suflete curajoase... se vor reuni cu familiile lor odată ce acest acord va fi pus în aplicare pe deplin", a declarat Biden.

Președintele SUA le-a mulțumit liderilor Qatarului și Egiptului pentru contribuția esențială în obținerea acordului și a salutat Israelul pentru că a acceptat o pauză prelungită în luptele din Gaza.

Ministerul de Externe din Qatar a confirmat acordul, afirmând că „un număr de femei și copii palestinieni deținuți în închisorile israeliene” vor fi eliberați în schimbul ostaticilor.

„Începutul exact pauzei va fi anunțat în următoarele 24 de ore și va dura patru zile, existând posibilitatea prelungirii”, a precizat ministerul.

### Vezi și... ### Rolul Statelor Unite în „pauzele umanitare” din Gaza

Acordul „nu înseamnă sfârșitul războiului”

Înaintea votului din cabinetul israelian, Netanyahu s-a confruntat cu critici din interiorul coaliției sale de dreapta, unii dintre ei considerând că acordul a oferit prea mult militanților palestinieni.

Ministrul pentru securitate națională, Itamar Ben-Gvir, unul dintre cei care se împotrivesc armistițiului, a dat de înțeles că va vota împotriva acordului, spunând că acesta ar trebui să includă eliberarea soldaților israelieni capturați, de asemenea, de Hamas.

Dar, având în vedere că zeci de familii din Israel sunt mai mult decât disperate să îi primească pe cei dragi înapoi acasă, iar publicul israelian este extrem de interesat de soarta ostaticilor, guvernul a lăsat deoparte în cele din urmă orice reticență.

Yoav Gallant, ministrul israelian al apărării și unul dintre cei mai mari susținători ai războiului, a declarat înainte de întâlnirea crucială că a obținut asigurări că acordul nu va însemna sfârșitul războiului. „Imediat după ce vom epuiza această fază”, a spus el, operațiunile de securitate vor „continua în forță”. Într-o declarație, guvernul israelian a subliniat că acordul de armistițiu nu va însemna sfârșitul războiului din Gaza.

Israelul „va continua războiul pentru a readuce acasă toți ostaticii, pentru a finaliza eliminarea Hamas și pentru a se asigura că nu va exista nicio nouă amenințare la adresa statului Israel dinspre Gaza”, se spune în declarația guvernului.