În contextul conflictului din Orientul Mijlociu, interesele Statelor Unite și Israelului par divergente atât pe termen scurt, cât și pe termen lung, complicând eforturile de încheiere a războiului Israelului împotriva grupului militant Hamas în Fâșia Gaza. Israel consideră Hamas drept o amenințare existențială și își propune să o distrugă complet, considerând orice alt rezultat un eșec. În schimb, pentru administrația președintelui Biden, amenințarea depășește sfera Hamasului, încercând să păstreze unitatea aliaților săi împotriva Iranului, Rusiei și Chinei. Statele Unite doresc evitarea unui război regional extins, însă Israelul este dispus să riște mai mult în lupta împotriva Hamasului.
După atacurile din 7 octombrie comise de Hamas, președintele Biden și-a exprimat sprijinul ferm pentru Israel, dar sub presiunea criticilor din propriul său partid, a subliniat în convorbiri telefonice cu premierul israelian Benjamin Netanyahu că Israelul ar trebui să conducă campania sa militară în conformitate cu dreptul internațional umanitar.
Statele Unite solicită tot mai insistent o pauză umanitară în lupte pentru a permite intrarea ajutorului umanitar în Gaza și evacuarea în siguranță a ostaticilor, deși se opun unui armistițiu complet. Această tensiune și diviziune între interesele americane și ale Israelului complică perspectivele de soluționare a conflictului în regiune. Mai multe AICI.
Pentru cine demonstrează tinerii?
Pe campusuri universitare, la locuri de muncă și pe străzile orașelor americane, opinii puternic divizate cu privire la conflictul dintre Israel și Hamas se intensifică și potențialul lor de a remodela politica americană este semnificativ. Acest fenomen este alimentat de conexiunile puternice pe care comunitățile evreiești și creștine americane le au cu Israel, precum și de alianța istorică dintre cele două țări. Aceste tensiuni au dus la manifestări urâte și incidente antisemite și islamofobe.
Universitatea Cornell a anulat cursurile după ce un student a fost arestat pentru postarea de discursuri de ură și amenințări antisemite online, iar Universitatea Columbia a creat o entitate împotriva antisemitismului și un grup de sprijin pentru studenții pro-palestinieni.
Aceste evenimente evidențiază impactul profund pe care îl poate avea conflictul asupra societății americane și subliniază necesitatea liderilor politici, universitari și de afaceri de a gestiona situația cu atenție.
Polarizarea opiniei publice și modul în care aceasta este gestionată pot influența încrederea în instituții și modela viitorul politic al Statelor Unite. Mai multe AICI.
O decuplare problematică
Noul președinte al Camerei Reprezentanților, republicanul Mike Johnson s-a întâlnit pentru prima dată cu senatorii republicani pentru un dejun la Congres. După întâlnire, senatorii au părăsit sala promițându-și sprijinul pentru noul lider. Cu toate acestea, Johnson s-a confruntat deja cu controverse, deoarece a propus reduceri semnificative de cheltuieli și decuplarea ajutorului acordat Israelului și Ucrainei, care sunt într-un pachet unic propus de administrația Biden. Aceste propuneri au creat diviziuni în cadrul partidului republican, făcând dificilă, dacă nu chiar imposibilă, gestionarea problemelor critice precum apărarea democrațiilor în străinătate și menținerea funcționării guvernului federal.
Johnson se află în conflict cu liderul minorității republicane din Senat, Mitch McConnell, deoarece amândoi încearcă să-și controleze propriile grupuri parlamentare fracționate. Johnson, un conservator ideologic, se confruntă cu dificultăți în a-și menține poziția, având în vedere opoziția din partea membrilor „fundamentaliști”i ai partidului său.
În același timp, McConnell încearcă să ajungă la un consens bipartizan pentru finanțarea guvernului și pentru a trimite ajutor către Israel, Ucraina și Taiwan. Mai multe AICI.
Cum să furi 8 miliarde de dolari ?
Fondatorul companiei FTX, Sam Bankman-Fried, a fost găsit vinovat joi într-unul dintre cele mai mari cazuri de fraudă financiară, fiind condamnat pentru furtul a 8 miliarde de dolari din banii clienților platformei sale de criptomonede, care ulterior a intrat în faliment.
Verdictul a venit după un proces de o lună, în care procurorii au susținut că Bankman-Fried a jefuit fondurile clienților FTX din pură lăcomie. Acest caz a șocat industria criptomonedelor și a dus la prăbușirea reputației fostului miliardar în vârstă de 31 de ani.
Sentința va fi pronunțată pe 28 martie 2024, iar Bankman-Fried ar putea primi zeci de ani de închisoare. Procurorii au argumentat că Bankman-Fried a transferat bani din FTX către fondul său personal de investiții, focalizat pe criptomonede, Alameda Research. Chiar dacă Bankman-Fried a recunoscut că a făcut greșeli în administrarea FTX, el a respins acuzațiile de furt și a declarat că nu știa cât de îndatorat era FTX până în momentul prăbușirii companiilor. Mai multe AICI.
O nouă antrenoare
Echipa națională feminină de fotbal a Statelor Unite și-a îndreptat atenția către Emma Hayes, o antrenoare britanică cu experiență, pentru a-și îmbunătăți șansele la Jocurile Olimpice, după cel mai slab rezultat la Campionatul Mondial din Australia. Hayes, care a condus echipa clubului londonez Chelsea la patru titluri consecutive, a acceptat un contract pe termen lung și așteaptă aprobarea consiliului de administrație al Federației de Fotbal americane. Jucătoarele au fost informate despre decizie sâmbătă. Transferul a fost deja confirmat de Chelsea.
Salariul potențial al lui Hayes este necunoscut. Unii membri ai consiliului ar putea cere ca Federația de Fotbal să îi plătească lui Hayes aceeași sumă ca antrenorului echipei masculine, Gregg Berhalter, care are un salariu de 1,6 milioane de dolari pe an. Fostul antrenor al echipei feminine americane, Vlatko Andonovski primea numai 450.000 de dolari.
Spre deosebire de antrenor, jucătoarele echipei feminine au reușit să obțină salarii și condiții de muncă egale cu bărbații. Mai multe AICI.