Aflat în a treia sa vizită în Israel de la atacul Hamas din 7 octombrie care a provocat actualul război, secretarul de stat american, Antony Blinken, a cerut Israelului să facă tot posibilul pentru a proteja populația civilă blocată în Gaza, reafirmând totodată dreptul Israelului de a se apăra.
„Susținem cu fermitate poziția că Israelul are nu numai dreptul, ci și obligația de a se apăra și că un 7 octombrie nu trebuie să se mai repete”, a spus Blinken.
În cadrul întrevederii de vineri cu premierul Benjamin Netanyahu, Blinken a cerut însă Israelului să asigure ajutorul umanitar necesar pentru civilii din Gaza, aflați în pragul unei crize umanitare de proporție.
„Contează” cum își exercită Israelul dreptul să se apărare, a spus Blinken, care a subliniat că „este foarte important ca atunci când vine vorba de protecția civililor prinși în războiul provocat de Hamas să se facă totul pentru a-i proteja și pentru a oferi asistență celor care au nevoie de ea, cu disperare”.
După discuția cu Blinken, premierul israelian, Benjamin Netanyahu, a exclus o încetare temporară a focului în Fâșia Gaza, spunând că va continua ofensiva militară devastatoare până când ostaticii luați de Hamas sunt eliberați. Armata israeliană estimează numărul lor la peste 240.
- Israelul a anunțat că este în alertă maximă, din cauza unei posibile intensificări a atacurilor Hezbollah la granița sa din nord, cu Libanul, relatează AP.
- De când organizația islamistă Hamas a atacat Israelul pe 7 octombrie, ucigând 1400 de israelieni, cel mai mare număr de evrei omorâți într-o singură zi de la Holocaust, cel puțin 9000 de palestinieni au fost uciși în război și peste 32 de mii de persoane au fost rănite, a anunțat joi Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de Hamas.
- Vineri, armata israeliană a declarat că „a încercuit total orașul Gaza” și că atacă infrastructura Hamas.
- Joi, 2 noiembrie, pentru a doua zi consecutiv, punctul de trecere Rafah din sudul Fâșiei Gaza spre Egipt a fost deschis pentru evacuarea controlată a cetățenilor străini sau cu dublă cetățenie, blocați în enclavă odată cu izbucnirea războiului. Aproape 350 de cetățeni străini și 20 de palestinieni au trecut în Egipt, număr sub așteptările organizațiilor umanitare, care cer oprirea atacurilor pentru a putea ajunge cu ajutoare în regiune. Plecările din Gaza, prin singura trecere deschisă, cea de la Rafah, se face în baza unor liste, aprobate în fiecare zi. Evacuările vor continua și vineri.
- În Gaza sunt blocați și câteva zeci de moldoveni. Pentru moment, nici unul nu a putut trece în Egipt, situație valabilă și pentru cetățenii români sau familiile acestora, care au cerut să fie evacuați.
- Mii de muncitori din Gaza, care lucrează normal în Israel și Cisiordania, au fost trimiși înapoi în enclavă, a relatat Reuters. Biroul prim-ministrului Israelului, Benjamin Netanyahu, a declarat joi seară: „Acei muncitori din Gaza care se aflau în Israel în ziua izbucnirii războiului vor fi returnați în Gaza”.
- Vineri după-amiază, secretarul general al organizației extremiste Hezbollah, Hassan Nasrallah, va ține primul său discurs de la izbucnirea războiului dintre Israel și Hamas. Șeful influentului grup militant șiit susținut de Iran va vorbi de la Beirut. Hezbollah - considerat un grup terorist de Statele Unite și Marea Britanie - a fost implicat în schimburi intense de focuri de artilerie cu Israelul, la granița cu Libanul. Uniunea Europeană clasifică numai aripa militară a Hezbollah, nu și pe cea politică, drept organizație teroristă. Potrivit unor estimări, aproximativ 50 de luptători Hezbollah au murit din 7 octombrie.
- Purtătorul de cuvânt pentru Securitate Națională al administrației americane, John Kirby, a spus despre discursul lui Nasrallah: „Până acum nu sunt indicii că Hezbollah este gata de un atac masiv” din Liban, în nordul Israelului. „Vom vedea ce are de spus”, a mai declarat Kirby la Casa Albă.