Linkuri accesibilitate

Germania ia măsuri mai aspre împotriva antisemiților, pe fondul conflictului din Gaza


Polițiști scrutează mulțimea la „Marșul pentru Palestina” ținut pe 28 octombrie în orașul Dortmund, din vestul Germaniei. ( Foto: Ina FASSBENDER / AFP)
Polițiști scrutează mulțimea la „Marșul pentru Palestina” ținut pe 28 octombrie în orașul Dortmund, din vestul Germaniei. ( Foto: Ina FASSBENDER / AFP)

În vreme ce Israelul continuă să bombardeze Fâșia Gaza ca să-i „distrugă” pe autorii atacului terorist de la 7 octombrie, guvernele unor țări europene, mai ales cele cu mari comunități arabe sau musulmane, fac eforturi să prevină noi manifestări de simpatie cu Hamas și noi incidente antisemite.

Ministra de interne din Germania, social-democrata Nancy Faeser, a dat publicităţii joi ordonanţa de interzicere a activităţii organizaţiilor Hamas şi Samidoun în Germania.

Germania ia măsuri mai aspre împotriva antisemiților, pe fondul conflictului din Gaza
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:22 0:00

Măsura fusese anunţată deja pe 12 octombrie de către şeful guvernului federal, Olaf Scholz, într-o declaraţie guvernamentală, rostită în faţa Bundestagului (Parlamentului federal).

Organizaţia militant-islamistă Hamas nu dispune de structuri sau filiale active în Germania, dar se bucură de sprijinul unor simpatizanţi. Aşadar, interdicţia îi are în vizor, în primul rând, pe simpatizanţi care susţin politica Hamasului, care arborează în public simbolurile organizaţiei sau care lansează lozinci în cursul unor demonstraţii prin care elogiază activitatea grupării teroriste.

Ministra Faeser a justificat măsura de interdicţie a activităţii pro-Hamas prin faptul că această organizaţie are ca obiectiv central distrugerea statului Israel.

În ultimele zile, autorităţile guvernamentale federale au subliniat că securitatea Israelului face parte din „raţiunea de stat a Germaniei”.

Ministra de Interne germană Nancy Faeser la ședința de guvern din 1 noiembrie, la Berlin (Foto: AP/Markus Schreiber)
Ministra de Interne germană Nancy Faeser la ședința de guvern din 1 noiembrie, la Berlin (Foto: AP/Markus Schreiber)

Sub masca solidarității

Măsura scoaterii în afara legii a reţelei internaţionale Samidoun a fost justificată prin faptul că organizaţia s-a remarcat printr-o susţinută propagandă anti-evreiască şi anti-israeliană.

Reţeaua camuflată într-o organizaţie de solidaritate cu deţinuţi palestinieni din Israel a fost implicată în pregătirea mai multor demonstraţii în Germania. În cursul acestor demonstraţii au fost scandate lozinci anti-semite şi unii participanţi au ars steaguri ale Israelului.

După atacul terorist al organizaţiei Hamas, din 7 octombrie, la Berlin au avut loc manifestaţii spontane în cursul cărora, în semn de bucurie, s-au împărţit prăjituri. Comercianţii musulmani din cartierul berlinez Neukölln care au refuzat câteva zile mai târziu să participe la o grevă generală, organizată de activişti pro-Hamas şi de persoane apropiate de Samidoun, s-au trezit cu magazinele lor vandalizate sau inscripţionate cu înjurături.

Pe lângă organizaţia „Samidoun Deutschland” au mai fost interzise şi suborganizaţiile afiliate, cunoscute sub denumirile: Asociaţia Hirak („Hirak e.V.“) şi „HIRAK” (care este, de fapt, organizaţia germană de tineret a reţelei).

Ca urmare a interzicerii activității reţelei, bunurile celor două suborganizaţii vor fi confiscate. Prezenţa pe internet și toate activitățile pe rețelele sociale sunt interzise. Încălcarea acestor prevederi se va pedepsi în conformitate cu legile în vigoare, cuprinse în Codul Penal.

„Antisemitismul nu poate fi tolerat în Germania”, a precizat ministra de interne. „El va fi combătut cu toate mijloacele”.

Vicecancelarul Habeck cere deziceri explicite de antisemitism

Robert Habeck, vicecancelarul şi ministru ecologist al economiei, a difuzat un mesaj video în care a condamnat orice formă a antisemitismului. El a cerut tuturor asociaţiilor musulmane din Germania să se distanţeze de antisemitism, așa cum au făcut deja câteva.

Habeck a mai anunţat că persoane fără cetăţenia germană care participă la „acţiuni interzise” riscă să fie expulzate. Persoane cu cetăţenia germană care încalcă legea vor fi deferite justiţiei.

Organizaţiile care monitorizează în Germania acţiuni antisemite şi anti-israeliene au constatat o adevărată eplozie a fenomenului. Astfel, centrul de monitorizare RIAS a înregistrat în perioada 7-15 octombrie, aproximativ 300 de incidente antisemite.

XS
SM
MD
LG