Linkuri accesibilitate

Musulmanii din Balcani manifestează în sprijinul palestinienilor, dar condamnă violența „sub orice formă”


Demonstrație de susținere a poporului palestinian, Podgorica, Muntenegru, 22 octombrie
Demonstrație de susținere a poporului palestinian, Podgorica, Muntenegru, 22 octombrie

Pe 22 octombrie, musulmanii din mai multe orașe din Balcani au organizat manifestații în sprijinul palestinienilor prinși în războiul dintre Israel și Hamas.

Manifestanții au afirmat că ei condamnă „orice formă de violență și terorism” și că atât israelienii, cât și palestinienii au dreptul de a trăi în pace.

La Sarajevo, capitala Bosniei și Herțegovinei, care a rezistat unui asediu de 1 425 de zile la mijlocul anilor 1990, în timpul dezmembrării sângeroase a Iugoslaviei, mii de oameni s-au adunat pentru a cere încetarea bombardamentelor israeliene asupra Fâșiei Gaza.

În alte orașe bosniace au fost raportate adunări similare, de mai mică amploare, în timp ce în Podgorica, capitala Muntenegrului, câteva sute de persoane s-au adunat în fața biroului local al Națiunilor Unite cu steaguri palestiniene.

„Nu chemăm oamenii să fie împotriva Israelului. Facem apel la oameni să își ridice vocea, să oprească genocidul împotriva poporului palestinian... Oamenii trebuie să știe că - noi suntem pentru pace”, a declarat Majed Maarouf, președintele Comunității Palestiniene din Bosnia și Herțegovina.

Aproximativ jumătate din cei 3,3 milioane de locuitori ai Bosniei sunt musulmani, cei mai mulți fiind moderați în convingerile lor religioase, deși unii bosniaci au fost radicalizați de luptătorii străini veniți din Orientul Mijlociu în timpul războiului din 1992-1995.

„Sarajevo a fost întotdeauna de partea bună a istoriei și a luptat pentru dreptate și adevăr”, a declarat primarul orașului Sarajevo, Benjamina Karic, în fața mulțimii.

Israelul a declarat războiul împotriva Hamas după ce această grupare a lansat un atac furibund împotriva Israelului la 7 octombrie, ucigând peste 1400 de cetățeni israelieni și capturând peste 200 de persoane.

Israelul și-a intensificat bombardamentele asupra Gazei și se așteaptă declanșarea ofensivei terestre a trupelor israeliene. Apa, electricitatea și combustibilul nu mai sunt furnizate în această regiune foarte populată, iar oficialii Națiunilor Unite au făcut presiuni pentru ca mai mult ajutor umanitar să ajungă în banda asediată. Douăzeci de camioane au fost autorizate să intre în Gaza la 21 octombrie prin punctul de trecere a frontierei sudice Rafah cu Egiptul.

Deși nu au existat incidente violente în Bosnia în timpul celei mai recente izbucniri a ostilităților dintre Israel și Hamas, guvernul bosniac a anunțat săptămâna trecută că a intensificat măsurile de securitate din cauza '„îngrijorării tot mai acute cu privire la posibilele repercusiuni'” care decurg din conflictul în curs de desfășurare din Gaza.

La 22 octombrie au avut loc mitinguri în multe părți ale Europei, unele cerând încetarea antisemitismului, în timp ce altele au fost organizate pentru a cere încetarea focului în Gaza, în sprijinul cetățenilor palestinieni aflați în suferință.

În Muntenegru, protestatarii au cerut impunerea de sancțiuni împotriva Israelului pentru bombardarea Fâșiei Gaza. Mitingul de la Podgorica și demonstrațiile mai mici organizate în alte orașe din Muntenegru au fost organizate de Societatea muntenegreano-palestiniană.

XS
SM
MD
LG