Ex-premierul Iurie Leancă, ex-ministrul Economiei Valeriu Lazăr și fostul director al Agenției Proprietății Publice (APP) Tudor Copaci se numără printre cele opt persoane trimise pe banca acuzaților după ce un episod din dosarul privind concesionarea Aeroportului Internațional Chișinău a fost transmis în judecată.
Procuratura Anticorupție a anunțat marți, 2 mai, că dosarul în care statul ar fi fost prejudiciat cu peste 392 milioane de lei a fost transmis către Judecătoria Chișinău, sediul Buiucani. Alți învinuiți sunt directorul general interimar al aeroportului, Petru Jardan, ex-directorul adjunct al APP, Angela Susanu, fosta șefă adjunctă a direcției din cadrul aceleiași instituții, Maria Șendilă, fostul director financiar al Aeroportului, Alexandru Ciutac, precum și șeful serviciului analiză economică al Aeroportului Chișinău, Alla Țubari.
Procuratura susține într-un comunicat că învinuiții au concesionat în 2013 Aeroportul Internațional Chișinău în interesul unei „grupări criminale” și „organizații criminale”.
Procurorii spun că Iurie Leancă, Valeriu Lazăr, Tudor Copaci și Petru Jardan ar fi micșorat procentul din profit care urma să ajungă în bugetul de stat în urma concesionării aeroportului, de la 8% la 1%, iar concursul ar fi fost mimat, prejudiciind astfel statul. De asemenea, Iurie Leancă ar fi primit bani de la deputatul fugar Ilan Șor și ar fi beneficiat de zboruri cu avioane private plătite de Șor.
Unul din politicienii cei mai cunoscuți din guvernele „pro-europene” de după 2009, Iurie Leancă (59 de ani) a îndeplinit din partea Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM) mai multe funcții politice de vârf, culminând cu cele de vicepremier și ministru de externe (2009-2013) și premier (2013-2015). Ulterior, după ieșirea din PLDM, și-a creat un „proiect politic” nou, candidând apoi fără succes la alegerile pentru Parlamentului European pe listele unui partid din România.
În 2018, presa a scris că fiul lui Leancă ar fi studiat la Cambridge, în Anglia, pe banii lui Ilan Șor.
Învinuiții în dosarul concesionării Aeroportului Internațional Chișinău riscă închisoare de la 4 la 8 ani, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții sau de a exercita o anumită activitate pe un termen de la 10 la 15 ani. Procuratura Anticorupție și Agenția de Recuperare a Bunurilor Infracționale a aplicat sechestru asupra bunurilor și capitalului social al Avia Invest, fosta companie concesionară al Aeroportului Internațional Chișinău, precum și asupra bunurilor inculpaților, inclusiv de peste hotare, în valoare totală de circa 189 milioane lei. Persoanele vizate în dosar nu și-au recunoscut vina.
### Vezi și... ### Maia Sandu cere inspectarea Aeroportului Chișinău, după ce acesta a revenit în gestiunea statuluiAeroportul Internațional Chișinău a revenit în proprietatea statului, pe 27 martie curent, în baza deciziei Curții de Apel Chișinău. Compania concesionară fusese acuzată că nu a realizat investițiile promise în dezvoltarea aeroportului. Pe de altă parte, Avia Invest a calificat transmiterea aeroportului în gestiunea statului drept un atac raider și a anunțat că va acționa în judecată Guvernul, atât în instanțele naționale, cât și internaționale.
Reintrarea aeroportului în gestiunea statului a fost salutată de conducerea R. Moldova ca pe un important rezultat în lupta împotriva corupției.
„Este un rezultat important, o dovadă că lucrurile se pot face atunci când toată lumea respectă legea, inclusiv cei din sistemul judecătoresc și când instituțiile pentru combaterea corupției sunt implicate pe deplin”, a comentat președinta Maia Sandu la 28 martie.