Bulgaria sprijină integrarea europeană a Republicii Moldova

Iurie Leancă (stânga) și Ekaterina Zaharieva (dreapta)

Vicepreședintele parlamentului de la Chișinău, Iurie Leancă, a vizitat Sofia, capitala țării ce deține președinția rotativă a UE.

La Sofia a fost în vizită viceprim-ministrul pentru integrarea europeană a Republicii Moldova, Iurie Leancă. El s-a întâlnit cu președintele Rumen Radev și cu viceprim-ministrul și ministrul de externe Ekaterina Zaharieva, cu membri grupului parlamentar de prietenie Bulgaria-Moldova.

Your browser doesn’t support HTML5

Corespondența zilei de la Sofia

„Sprijinul nostru pentru perspectiva europeană a Republicii Moldova este consecvent și categoric”, a declarat președintele Rumen Radev, după întâlnirea cu viceprim-ministrul Iurie Leancă. Radev a amintit că Bulgaria a fost printre primele țări membre ale Uniunii care au ratificat acordul de asociere a Republicii Moldova. El a salutat guvernul de la Chișinău pentru progresul realizat, adăugând: „de multe ori reformele sunt dureroase și necesită timp, dar beneficiile se măsoară într-o perspectiva mai îndepărtată.”

„Aderarea la Uniunea europeană a adus multe avantaje Bulgariei. Datoria noastră este de a sprijini, în timpul președinției bulgare rotative a Consiliului Uniunii, perspectivă europeană a țărilor din Parteneriatul Estic, ca și cea a celor din Balcanii de Vest”, a mai spus Radev.

„Bulgaria este un partener foarte important pentru Moldova”, a spus Iurie Leancă. El a apreciat pozitiv modul în care se desfășoară președinția rotativă a Bulgariei și a declarat că integrarea europeană nu are alternativă în Moldova.

Iurie Leancă s-a întâlnit cu viceprim-ministrul și ministrul de externe Ekaterina Zaharieva. Cei doi au analizat posibilitățile de impulsionare a colaborării economice, îndeosebi în domeniul agriculturii. Anul trecut a fost realizată o creștere de 17% a schimburilor comerciale.

Zaharieva a mulțumit guvernului moldovean pentru acordul și contribuția la deschiderea consulatului bulgar în Taraklia. 65% din cei 45 000 de locuitori ai regiunii sunt etnici bulgari.

Iurie Leancă a declarat că în interesul ambelor țări este ca aceasta comunitate să fie mai bine integrată și educată.

Au fost discutate proiecte care privesc Taraclia. Legat de aceasta a fost menționată Universitatea bulgară, schimbul de profesori și studenți. În cadrul programului de dezvoltare finanțat de Bulgaria vor fi realizate proiecte de infrastructură și în învățământ.