Linkuri accesibilitate

Ar fi putut R. Moldova să nu expulzeze diplomaţi ruşi?


Ambasada rusă de la Chișinău.
Ambasada rusă de la Chișinău.

Ambasada americană a salutat decizia Chişinăului, misiunea diplomatică rusă a spus că e un „act neprietenos”.

Ambasada Statelor Unite a salutat miercuri faptul că R. Moldova s-a alăturat grupului tot mai mare de țări care expulzează diplomați ruși în semn de solidaritate cu Marea Britanie, unde la începutul lunii martie au fost otrăviți un fost agent rus și fiica sa într-un atac pus de occidentali pe seama Moscovei.

„Fiind solidară cu partenerii săi europeni şi internaţionali, Republica Moldova a arătat cât de îngrijorată este comunitatea internațională de campania globală a Rusiei de subminare a păcii şi stabilității internaţionale, de amenințare a suveranității şi securității ţărilor din întreaga lume şi de destabilizare și discreditare a instituţiilor occidentale”, se spune în declarația Ambasadei SUA care salută decizia R. Moldova „de a acționa în solidaritate cu Marii Britanii şi cu aliaţii şi vecinii săi”. Documentul mai precizează că „prin aceşti paşi, Statele Unite, aliaţii şi partenerii noştri, arată clar Rusiei că acţiunile ei au consecinţe”.

Declaraţia vine la o zi după ce Chişinăul a declarat persona non-grata trei diplomaţi ruşi, alăturându-se celor peste 25 de state care au procedat la fel în semn de solidaritate cu Marea Britanie în cazul Skripali, fost agent rus otrăvit împreună cu fiica sa în sudul Angliei. Occidentul pune cazul pe seama Moscovei, care, la rândul său, neagă implicarea.

Premierul Pavel Filip a spus ieri la postul public de televiziune că este o acţiune de solidarizare „urmare a parteneriatului cu UE”:

„Suntem într-o relaţie cu Uniunea Europeană. R. Moldova are un acord de asociere cu UE. Acest parteneriat ne obligă să fim solidari cu colegii noştri din UE”.

Este prima dată când R. Moldova se solidarizează cu partenerii occidentali într-un incident care nu o vizează direct...

Ambasada Federaţiei Ruse la Chişinău a condamnat decizia autorităților moldovene calificând-o drept „act neprietenos al părții moldovenești” şi a avertizat că „răspunsul părții ruse nu se va lăsa așteptat”. În declarația publicată pe site-ul ambasadei, autoritățile moldovene sunt acuzate că ar „urma cu ochii închiși așa numita solidaritate europeană”, ar acționa „în detrimentul bunul simț și propriilor interese” și ar „pune la îndoială declarațiile recente despre dorința de normalizare a relațiilor ruso-moldovene”.

Declararea persona non-grata a diplomaților ruși de la Chișinău are loc la o săptămână după ce autoritățile moldovene l-au primit în vizită pe viceministrul rus de externe Grigori Karasin şi au anunţat că-l vor retrimite la Moscova pe ambasadorul Andrei Neguță, rechemat pentru consultări în decembrie trecut.

Decizia guvernului moldovean a fost criticată aspru şi de preşedintele Igor Dodon. „Condamn categoric această nouă provocare antirusească. Republica Moldova nu și-a asumat niciun fel de angajament comun în raport cu Marea Britanie și alți membri NATO în vederea întreprinderii unor astfel de acțiuni, reieșind din principiul de solidaritate de bloc”, a scris Dodon pe Facebook.

După Ucraina, Republica Moldova este a doua țară non-UE din spațiul fost sovietic, care se alătură acestui val de expulzări.

Este prima dată când R. Moldova se solidarizează cu partenerii occidentali într-un incident care nu o vizează direct. Anterior R. Moldova a refuzat să se alinieze, inclusiv sancţiunilor europene şi americane impuse Rusiei în contextul conflictului din Ucraina vecină.

Analistul politic şi fostul ambasador moldovean la Moscova Anatol Ţăranu crede că guvernarea a decis să se solidarizeze în acest caz pentru a-şi demonstra aspiraţiile pro-europene:

Anatol Ţăranu
Anatol Ţăranu

„Prin această acţiune guvernarea doreşte încă o dată să sublinieze faptul că R. Moldova este axată ferm pe calea integrării europene, deci intenţionează să devină un stat cu drepturi depline în clubul civilizaţiei europene şi occidentale. Ar putea să existe şi alte motive care au făcut ca Chişinăul oficial să întreprindă acest demers diplomatic deloc simplu. Ar putea să se întâmple că R. Moldova este deranjată de activitatea anumitor diplomaţi ruşi acreditaţi la Chişinău şi a ales anume această cale pentru a pune capăt activităţilor acestor diplomaţi. E doar o presupunere.”

Anatol Ţăranu anticipează că Moscova ar putea reacţiona simetric, adică să expulzeze trei diplomaţi moldoveni din Rusia. Analistul nu exclude că Moscova va „pedepsi” Chişinăul şi prin alte măsuri care ar viza domeniul economic sau pe migranţii moldoveni care muncesc în Rusia.

„În acelaşi timp cred că mai avem un răgaz până Moscova se va include la turaţii maxime în încercarea de a pedepsi Moldova. Cred că până la alegerile parlamentare vom avea o perioadă de relativă graţie. Ruşii vor încerca totuşi să nu meargă prea departe să rupă relaţiile cu R. Moldova, ca să nu afecteze campania electorală a PSRM la viitoarele alegeri parlamentare.”

Directorul IDIS Viitorul şi fostul ambasador moldovean în SUA, Igor Munteanu, a comentat pentru „Ziarul Naţional” că având în vedere reacția statelor occidentale și ceea ce își permite Federația Rusă în R. Moldova, Chișinăul nu putea să stea deoparte. „Aceste gesturi înseamnă un semn de profundă nemulțumire în relațiile bilaterale. R. Moldova a expulzat și anterior diplomați ruși „sub acoperire”, iar recent Ambasada Federației Ruse a fost direct implicată în organizarea alegerilor prezidențiale rusești în regiunea transnistreană, desconsiderând opinia Ministerului de Externe… ceea ce nu poate decât irita cetățenii și autoritățile R. Moldova… Astfel, cred că întrebarea nu este dacă își poate permite ori nu R. Moldova să expulzeze diplomați ruși, ci dacă își permite să nu expulzeze?!”, a spus Igor Munteanu. El anticipează o foarte apropiată resetare a relațiilor Rusiei cu restul lumii.

Previous Next

XS
SM
MD
LG