Într-un comentariu, publicat de Wall Street Journal, fostul consilier pentru securitate națională, John Bolton se întreabă dacă prezența forțelor ruse în Kazahstan, ca urmare a cererii autorităților ar putea fi un prim pas către reconstituirea Uniunii Sovietice.
Your browser doesn’t support HTML5
Dar el însuși arată că alți experți consideră că cele întâmplate în Kazahstan, la începutul acestui an și anume o revoltă populară împotriva unui regim autoritar reprezintă, de fapt, o înfrângere pentru Putin, dovedind vulnerabilitatea autocraților. Bolton mai arată că, în acest context se fac auzite voci că America nu ar avea influență în regiune și apeluri ca cel al Departamentului de Stat, citat de Bolton, care a făcut în faza inițială a conflictului apel la ambele părți – guvern și demonstranți – să dea dovadă de reținere. Fosta oficialitate americană crede că Washingtonul și aliații occidentali ar trebui să înțeleagă că Putin vede în cele întâmplate în Kazahstan și o oportunitate vizând revenirea hegemoniei ruse, pe care liderul de la Kremlin a vizat-o de la bun început, cu „răbdare și agilitate”.
Your browser doesn’t support HTML5
John Bolton mai amintește că invocata cartă a Organizației Tratatului pentru Securitate Colectivă, la care s-a apelat pentru intervenție, pentru prima dată în istorie este activată doar în cazul unei agresiuni externe, de unde și eforturile liderilor Kazahstanului de a prezenta revolta drept un puci cu participare străină. Bolton spune că celelalte intervenții sau prezențe ruse – în Moldova sau Nagorno Karabah – ajută Moscova să rămână relevantă și influentă și descurajează investiția străină, în zone considerate riscante. Scopul ultim, crede expertul american ar fi reintegrarea statelor independente în ceea ce denumește „imperiul rus”.
### Vezi și... ### În ce măsură Statele Unite au o influență reală în Kazahstan?Bolton spune că Putin poate obține cu ușurință o cerere de intervenție de la Alexander Lukașenka în Belarus, un alt ”candidat” alături de Kazahstan pentru reintegrare în Rusia. În acest context, John Bolton sfătuiește Occidentul să nu facă concesii lui Putin mai ales în privința limitării extinderii NATO. El crede că alianța trebuie să aibă o strategie cu privire la state post sovietice, care nu sunt membrii. Dacă nu vor proceda așa, Bolton avertizează că cele întâmplate în Kazahstan ar putea fi punctul din care Uniunea Sovietică reînvie din propria cenușă.