Josep Borell: UE nu poate da semne de oboseală când este vorba de sancțiuni

Coordonatorul politicii externe și de securitate a Uniunii Europene Josep Borell (arhivă).

Miniștrii de externe din Uniunea Europeană au aprobat un ajutor militar suplimentar pentru Ucraina de 500 de milioane de euro și întărirea sancțiunilor, „care funcționează, chiar dacă nu vor opri războiul peste noapte”, a spus la Bruxelles șeful diplomației europene, Josep Borrell.

„Ucraina are nevoie de mai multe arme. Le vom livra. Războiul continuă. Noi vom continua sprijinul”, a declarat Borrell la încheierea reuniunii.

Borrell a mai spus că s-au decis măsuri pentru a întări respectarea sancțiunilor deja impuse, așa că nu se poate vorbi „despre un nou pachet” de sancțiuni, și a îndemnat statele membre să nu cedeze pentru că „Putin crede că democrațiile sunt slabe și vor obosi”.

„Trebuie să ne dovedim rezistenți, nu ne putem permite semne de slăbiciune. Nici noi, nici Ucraina”, a mai spus Borrell.

### Vezi și... ### Nord Stream: o revizie „banală” care ar putea lăsa Germania fără gaze

Uniunea Europeană va continua să urmărească atent ce se întâmplă cu Nord Stream 1, gazoductul care leagă direct Rusia de Germania prin Marea Baltică și care acum este în revizie tehnică.

Resursele de gaze, a adăugat Josep Borrell, sunt cu siguranță, cea mai mare preocupare a societăților și „economiilor noastre în acest moment”.

Germania se teme că Rusia nu va relua livrările de gaze prin Nord Stream 1, ca represalii pentru sancțiunile impuse de aliații occidentali după lansarea invaziei ruse din Ucraina. Gazprom a sistat deja livrările spre multe țări din Uniunea Europeană considerate „neprietene” și care au refuzat să-și achite gazul în ruble, așa cum cere un decret al președintelui Putin din martie anul acesta.

### Vezi și... ### Război în Ucraina | Putin și Erdogan vor discuta reluarea exporturilor de cereale ucrainene