Linkuri accesibilitate

Ursula von der Leyen: UE trebuie să se pregătească pentru „întreruperea completă” a gazelor din Rusia


Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a avertizat miercuri Uniunea Europeană să se pregătească pentru „întreruperea completă” a gazelor din Rusia.

„Este evident că Putin continuă să folosească energia ca pe o armă", a declarat ea, precizând că Rusia a sistat sau redus deja livrările de gaze către 12 țări din UE. Se speculează că de pe 11 iulie ar putea sista si livrările de gaze spre Germania, prin conducta Nord Stream 1.

Comisia Europeană intenţionează să anunţe la jumptatea lui iulie planuri de urgenţă, pentru a asigura livrarea gazelor „acolo unde este cea mai mare nevoie de ele", în cazul sistării complete a furnizării de gaz rusesc, a declarat Ursula von der Leyen.

Vorbind în Parlamentul European, von der Leyen a prezentat și măsurile luate pentru a reduce dependența de importurile de energie din Rusia, pe fundalul războiului din Ucraina.

Importul de gaze naturale lichefiate (GNL) din Statele Unite s-a triplat față de 2021 în întreaga Uniune Europeană, în timp ce importurile medii lunare prin conductele de gaze din Rusia au scăzut cu o treime, a precizat von der Leyen.

Șefa executivului european a argumentat că acum emomentul ca UE să accelereze tranziția spre energie regenerabilă, o tranziție costisitoare dar care va asigura, pe termen lung, independența energetică a Uniunii Euoropene.

Tot miercuri, Parlamentul European a acceptat clasificarea temporară a gazului (care a ajuns între timp la prețuri record pe piața mondială) și a energiei nucleare drept surse „verzi” pentru tranziția spre o economie neutră climatic.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG