Aliona Miron a fost aleasă cu 236 de voturi din cei 316 magistrați prezenți la adunare. Aproximativ 50 de buletine de vot au fost declarate nevalabile, iar 28 de judecători nu și-au luat buletine de vot.
Conform legislației adoptate de partidul de guvernământ PAS, în CSM pot fi alese doar persoanele care au promovat evaluarea integrității etice și financiare, cunoscută drept pre-vetting.
Miron este singura judecătoare a Curții Supreme care a promovat pre-vettingul și a putut pretinde la un loc în CSM. A fost respinsă inițial de comisia pre-vetting, dar a contestat decizia, promovând evaluarea repetată. Într-un interviu pentru Europa Liberă, a spus că eșecul inițial s-a datorat unei comunicări defectuoase.
Vorbindu-le colegilor la adunarea din 1 martie, ea a spus că este conștientă că este singura candidată, că ar fi fost bucuroasă să aibă contracandidați, dar lipsa lor nu o face să renunțe.
Magistrata a spus că este mai ușor să critici sistemul de justiție, dar ea a decis să pună umărul la consolidarea acestuia, inclusiv pentru a „nu rata șansa” apropierii de Uniunea Europeană și a „schimba lucrurile spre bine”. Îmbunătățirea justiției este o recomandare cheie făcută de UE Republici Moldova pentru începerea negocierilor de aderare.
Câți membri și ce mandat are CSM
Conform legii, CSM ar trebui să fie compus din 12 membri: șase judecători aleși la Adunarea Generală a Judecătorilor și șase reprezentanți ai societății civile, numiți de parlament. Din cele șase ale judecătorilor, patru revin judecătorilor din instanțele de fond și câte unul judecătorilor Curții de Apel și Curții Supreme. Cu toții trebuie să fi promovat pre-vettingul.
Din actuala componență a CSM, fac parte deocamdată patru judecători provenind din instanțele de fond și o reprezentantă a Curții de Apel. Mandatul acesteia a expirat, dar ea ține locul până la alegerea unui alt magistrat conform procedurii noi. Din partea societății civile, în noul CSM au fost numiți deocamdată patru membri.
Astfel, după alegerea Alionei Miron, CSM va avea 10 membri din 12.
### Vezi și... ### „Aproape o mie de dosare per judecător”. Problemele CSJ, discutate public, în premierăOrgan de autoadministrare judecătorească, CSM numește, promovează în funcție și demitere judecătorii, numește președinții de instanțe, elaborează și propune bugetele instanțelor judecătorești.